Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street hoger na verrassende daling werkloosheid VS

Wall Street hoger na verrassende daling werkloosheid VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag hoger geopend. De aandacht van beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar nieuwe cijfers over de werkloosheid in de Verenigde Staten. Daaruit blijkt dat de werkloosheid in mei onverwacht is gedaald, met ook onverwachte groei van de werkgelegenheid in 's werelds grootste economie.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een plus van 2,6 procent op 26.971 punten. De brede S&P 500 steeg 2 procent tot 3174 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,9 procent tot 9700 punten.

De werkloosheid zakte van 14,7 procent in april naar 13,3 procent vorige maand. Er kwamen 2,5 miljoen banen bij in de VS, na een daling met 20,7 miljoen in april. Economen hadden in doorsnee juist op een stijging van de werkloosheid naar ruim 19 procent gerekend en het verlies van 7,5 miljoen arbeidsplaatsen. De cijfers lijken te suggereren dat de Amerikaanse arbeidsmarkt veel sneller herstelt van de coronacrisis dan gedacht.

American Airlines

American Airlines ging ruim 30 procent vooruit, na de winst van ruim 41 procent op donderdag. American Airlines gaat steeds meer vluchten hervatten. Branchegenoten als Delta Air Lines en United Airlines klommen tot 20 procent. De luchtvaartsector op Wall Street heeft de laatste tijd de wind flink in de rug door het herstel van vluchtschema's bij Amerikaanse maatschappijen. Ook vliegtuigbouwer Boeing (plus 8,4 procent) profiteert van het positieve sentiment rond de luchtvaart bij beleggers.

Bij de bedrijven is er ook belangstelling voor chipproducent Broadcom, die afgelopen kwartaal hogere resultaten behaalde door een grotere vraag naar chips voor datacenters. Wel waarschuwde Broadcom voor een zwakkere vraag naar smartphone-onderdelen als gevolg van de coronacrisis. Broadcom kreeg er 5,4 procent bij.

Slack

Chatdienst Slack Technologies, die met name populariteit geniet onder zakelijke gebruikers, wist afgelopen kwartaal duidelijk munt te slaan uit de coronacrisis. Er was veel interesse in de diensten van Slack doordat bedrijven massaal medewerkers vanuit huis lieten werken. Slack stond echter wel 18,5 procent in het rood vanwege het intrekken van belangrijke financiële prognoses voor het gehele boekjaar.

Biotechnoloog Novavax maakte een koerssprong van haast 11 procent door de bekendmaking dat het 600 miljoen dollar aan subsidie van de Amerikaanse overheid heeft ontvangen voor de productie van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus.

Meer uit Financieel

KLM: werkonderbreking piloten afgewend na hoofdlijnenakkoord

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM zegt een akkoord op hoofdlijnen te hebben gesloten met pilotenvakbond VNV over een nieuwe cao. Daardoor zou een geplande werkonderbreking van vliegers niet meer doorgaan, stelt het bedrijf.

1 uur geleden
Macron: Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit steenkoolsector

PARIJS (ANP/AFP) - Frankrijk stapt tegen 2027 geheel uit de steenkoolsector door de laatste twee op steenkolen draaiende elektriciteitscentrales om te bouwen, maakte president Emmanuel Macron zondag bekend. Het gaat om de elektriciteitscentrales in Cordemai, in het westen van het land, en in Saint-Avold, in het oosten.

3 uur geleden
Britse kranten bezorgd over einde Facebook News

LONDEN (ANP) - Britse kranten zijn bezorgd over het einde van Facebook News, een speciale feed waarmee het sociale medium artikelen van nieuwsmedia onder de aandacht brengt. In een brief aan moederbedrijf Meta waarschuwt koepelvereniging News Media Association dat die beslissing een "bedreiging voor de democratie" is.

11 uur geleden
Tsjechische miljardair verkoopt belang in Le Monde

PARIJS (ANP/AFP) - De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

14 uur geleden
Duitse woningbouwsector wil 50 miljard om uit dip te komen

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bouwsector heeft 50 miljard euro aan stimuleringsmaatregelen nodig om uit het slop te komen, betoogt vakbond Bauen-Agrar-Umwelt (IGBAU). Hogere rentes en sterk gestegen materiaalkosten drukken zwaar op de Duitse bouw, die volgens vakbondsvoorzitter Robert Feiger in zware problemen dreigt te komen.

16 uur geleden
EU-vicevoorzitter in China: EU moet zichzelf wel beschermen

SHANGHAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Europese Unie is "niet van plan zich los te koppelen" van China, maar moet zichzelf wel beschermen wanneer haar openheid wordt misbruikt. Dat heeft vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis zaterdag gezegd in een toespraak op een bijeenkomst in Shanghai.

1 dag geleden
Bronnen: ook meteen Indiase toestellen bij debuut nieuwe iPhone

NEW DELHI (ANP/DPA) - Apple heeft bij de lancering van de iPhone 15 ook meteen exemplaren uit Indiase fabrieken verkocht. Dat had het Amerikaanse techconcern nog niet eerder gedaan bij het uitkomen van een nieuw model iPhone, meldt het Duitse persbureau dpa op basis van ingewijden.

1 dag geleden