Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street hoger na renteverhoging door Federal Reserve

Wall Street hoger na renteverhoging door Federal Reserve

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York zijn woensdag met winsten gesloten. Beleggers reageerden onder andere op het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centralebankenkoepel maakte bekend voor het eerst sinds 2018 de rente met een kwart procentpunt te verhogen om daarmee de hoge inflatie te beteugelen. Ook de oorlog in Oekraïne houdt de markten bezig.

Volgens Fed-baas Jerome Powell liggen verdere renteverhogingen dit jaar in het verschiet. Hij zei in een toelichting dat de centrale bank, waar nodig, het tempo van de rentestappen kan opvoeren. In de volgende vergaderingen dit jaar zal de rente keer op keer worden verhoogd.

Verder reageerden beleggers op de ontwikkelingen in Oekraïne. De Oekraïense president Volodimir Zelenski verklaarde eerder in een toespraak dat een vredesakkoord met Rusland "realistischer begon te klinken". De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei op zijn beurt hoop op een compromis te zien in de onderhandelingen met Oekraïne.

Chinese techbedrijven

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 1,6 procent op 34.063,10 punten. De brede S&P 500 dikte 2,2 procent aan tot 4357,86 punten en techgraadmeter Nasdaq steeg 3,8 procent tot 13.436,55 punten.

De Chinese techbedrijven met noteringen op Wall Street gingen flink omhoog na het sterke herstel in de sector tijdens de Aziatische beurshandel. De fondsen stonden eerder deze week fors onder druk door zorgen over strengere regelgeving in zowel China als de Verenigde Staten, waar enkele grote Chinese bedrijven hun beursnotering dreigden te verliezen. De Chinese webwinkelconcerns Alibaba en JD.com stegen 37 en 39 procent. De Chinese taxidienst Didi Global veerde haast 42 procent op.

Starbucks sloot ruim 5 procent hoger na een adviesverhoging. De koffieketen maakte ook bekend dat topman Kevin Johnson volgende maand met pensioen gaat. Oprichter Howard Schultz keert terug om de taken van Johnson tijdelijk over te nemen.

Tesla

Tesla won bijna 5 procent. Volgens persbureau Bloomberg schort de fabrikant van elektrische auto's de productie in zijn fabriek in Shanghai voor twee dagen op, omdat de Chinese autoriteiten daar extra restricties instellen om een grote corona-uitbraak in te dammen.

De euro was 1,1042 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,6 procent minder op 94,94 dollar. Brentolie werd 2,1 procent minder waard op 97,79 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Softwaremaker Salesforce stijgt flink op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Salesforce behoorde donderdag tot de grote stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Het Amerikaanse softwareconcern presteerde afgelopen kwartaal beter dan beleggers en analisten hadden verwacht. Ook de vooruitzichten voor het huidige kwartaal en de rest van het jaar vielen in de smaak. Het aandeel, dat deel uitmaakt van de Dow-Jonesindex, werd beloond met een koerswinst van 8,7 procent.

30 minuten geleden
Microsoft gaat miljarden investeren in Britse AI-infrastructuur

REDMOND (ANP) - Microsoft gaat de komende drie jaar 2,5 miljard pond (bijna 3 miljard euro) investeren in de infrastructuur rondom kunstmatige intelligentie (AI) binnen het Verenigd Koninkrijk. Daarmee wil het softwareconcern de omvang van de datacenters in Engeland verdubbelen, meer dan een miljoen mensen trainen om aan het werk te gaan in de AI-economie en de veiligheid van en het onderzoek naar AI ondersteunen.

44 minuten geleden
Sportwinkel Sprinter, voorheen Perry Sport, doelwit cyberaanval

DEN HAAG (ANP) - Sprinter Sports, voorheen bekend onder de naam Perry Sport, is het doelwit geworden van een aanval met gijzelsoftware. Klanten van de winkelketen zijn hierover deze week ingelicht. Ze kregen het advies verdachte activiteiten op hun bankrekening in de gaten te houden.

1 uur geleden
Ford waarschuwt voor lagere winst door hogere loonkosten

DETROIT (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse autoproducent Ford Motor waarschuwt dat de winst dit jaar lager uitpakt dan verwacht, als gevolg van stijgende loonkosten door nieuwe afspraken met de vakbond United Auto Workers.

1 uur geleden
Economen ING: groei economie bescheiden, koopkracht wel vooruit

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse economie stagneert dit jaar en laat de komende jaren waarschijnlijk maar bescheiden groei zien, voorspellen economen van ING in een nieuw rapport. Voor de consument zien de vooruitzichten er volgens hen wel weer wat gunstiger uit: aan de hoge inflatie zal geleidelijk een einde komen en de koopkracht lijkt "substantieel" te verbeteren.

1 uur geleden
Noodlijdende vliegmaatschappij SAS dieper in de rode cijfers

STOCKHOLM (ANP/AFP) - De noodlijdende Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS is in het afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers gedoken. Het nettoverlies kwam uit op 1,9 miljard Zweedse kroon, omgerekend 175 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar bedroeg het verlies 1,2 miljard kroon.

1 uur geleden
Franse minister: EU moet massaal gaan investeren in AI

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Europese landen moeten volgens de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire massaal investeren in kunstmatige intelligentie (AI). Ze dreigen anders te afhankelijk te worden van Amerikaanse techbedrijven.

2 uur geleden