
Wall Street hoger na inflatiecijfer VS, Apple bij dalers
NEW YORK (ANP) - Apple is woensdag verder omlaaggegaan op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op berichten dat de Chinese regering ontkent iPhones te hebben verboden op ministeries. Vorige week stond Apple nog onder druk na mediaberichten over zo'n verbod op het gebruik van niet-Chinese smartphones door ambtenaren op het werk.
Een woordvoerster van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat "China geen wet, reglementen of richtlijnen heeft die de aankoop of het gebruik van telefoons van buitenlandse merken zoals iPhone verbieden". Het officiële antwoord van het ministerie sluit echter niet uit dat ambtenaren mondeling wel te horen hebben gekregen dat ze hun iPhone beter thuis kunnen laten. Het aandeel Apple daalde 0,2 procent. Dinsdag zakte Apple nog 1,7 procent doordat beleggers niet onder de indruk waren van de presentatie van nieuwe producten van het techconcern, waaronder de iPhone 15.
De algehele stemming op Wall Street was wel positief. Beleggers verwerkten de nieuwste inflatiegegevens van de Verenigde Staten. Die lieten zien dat de consumentenprijzen in augustus met 3,7 procent zijn gestegen. Dat was iets meer dan de 3,6 procent die economen hadden voorzien. In juli bedroeg de inflatie nog 3,2 procent.
Renteverhoging
De Federal Reserve heeft de rente al flink verhoogd om de inflatie aan te pakken. Volgende week vergadert de Amerikaanse centrale bank opnieuw over het rentetarief. Beleggers hopen dat de Fed de rente dan onveranderd zal laten.
De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,3 procent hoger op 34.741 punten. De brede S&P 500 steeg 0,2 procent tot 4472 punten. De techbeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 13.813 punten.
Oracle in plus, dollar- en oliekoers
Oracle won 1,3 procent. Dinsdag zakte het aandeel nog 13,5 procent na tegenvallende kwartaalcijfers en vooruitzichten van het Amerikaanse softwareconcern. Dat was de grootste koersdaling in meer dan twintig jaar voor het bedrijf. Automakers Ford en General Motors stegen tot 3,5 procent dankzij koopadviezen door de Zwitserse bank UBS.
Ook bleef de aandacht uitgaan naar de aanstaande beursgang van Arm. De Britse chipontwikkelaar zal later op de dag zijn definitieve introductieprijs vaststellen. Donderdag zal de beursgang plaatsvinden.
Meer uit Financieel
UTRECHT (ANP) - De landelijke staking van meubelmakers en interieurbouwers is definitief van de baan, meldt FNV. Na maanden cao-onderhandelingen hebben de vakbondsleden van FNV ingestemd met een verbeterd eindbod van de werkgevers.
10 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Tesla ging dinsdag 7,3 procent omlaag op de aandelenbeurzen in New York. De ruzie tussen Tesla-topman Elon Musk en president Donald Trump lijkt opnieuw op te laaien. Musk en Trump maakten vorige maand al openlijk ruzie, waarbij de techmiljardair afgaf op Trumps nieuwe begrotingswet die het overheidstekort flink doet oplopen.
37 minuten geledenMUMBAI/AMSTERDAM (ANP) - Verfconcern AkzoNobel blijft altijd een deel van zijn verf of coatings in Nederland produceren, maar kijkt tegelijkertijd kritisch naar de kosten en flexibiliteit in het thuisland. Dat zegt topman Greg Poux-Guillaume. Dit en vorig jaar kondigde het bedrijf de sluiting van fabrieken in Wapenveld en Groot-Ammers aan.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland is verder gezakt op de ranglijst van aantrekkelijkste landen voor buitenlandse investeringen in Europa, meldt accountants- en adviesorganisatie EY op basis van een jaarlijks onderzoek. "Waar ons land tot 2017 steevast tot de top 5 behoorde, is Nederland nu gezakt naar de tiende plaats, achter landen als België, Spanje en Polen."
1 uur geledenZWOLLE (ANP) - Meer uitzendkrachten leggen het werk neer bij distributiecentra van Albert Heijn. De stakingen breiden zich uit naar een distributiecentrum in Zwolle en bij AH Online in Oosterhout, meldt vakbond FNV. Daarmee wordt nu op vier plekken gestaakt.
1 uur geledenLEIDSCHENDAM (ANP) - Supermarkten roepen de politiek op om iets te doen tegen de dure boodschappen. Uit onderzoek van de Consumentenbond kwam dinsdag naar voren dat consumenten over de grens vaak voordeliger uit zijn dan in Nederland. De supermarkten merken op dat prijsverschillen mede worden veroorzaakt door hogere belastingen en andere regels in Nederland.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt dat consumenten extra bescherming nodig hebben door de opkomst van afbetaalapps waarbij je achteraf kunt betalen, ook wel bekend als 'buy now, pay later'. Deze worden steeds populairder, maar leiden ook tot veel betalingsproblemen.
2 uur geleden