Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street hoger na cijfers winkelverkopen VS en Goldman Sachs

Wall Street hoger na cijfers winkelverkopen VS en Goldman Sachs

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst geopend, na de stevige plussen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar de kwartaalcijfers van zakenbank Goldman Sachs en de Amerikaanse winkelverkopen. Verder was commercieel ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic een opvallende daler na het nieuws dat een geplande testvlucht wordt uitgesteld en dat pas in het vierde kwartaal van 2022 commerciële ruimtereizen worden aangeboden.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang een plus van 0,7 procent op 35.143 punten. De brede S&P 500 steeg 0,4 procent tot 4458 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq won 0,2 procent op 14.860 punten.

Goldman Sachs ging bijna 2 procent vooruit. De bank zag de winst in het afgelopen kwartaal scherp stijgen, vooral dankzij hogere inkomsten uit het adviseren bij fusies en overnames en beursgangen. Eerder deze week kwamen ook al branchegenoten als JPMorgan Chase, Citigroup en Morgan Stanley met sterke cijfers naar buiten.

Consumentenvertrouwen

De winkelverkopen in de Verenigde Staten zijn in september met 0,7 procent gestegen. Economen hadden juist op een daling gerekend. De consumentenbestedingen vormen het grootste deel van de Amerikaanse economie. Kort na opening worden ook gegevens over het consumentenvertrouwen gemeld.

Virgin Galactic, het bedrijf van miljardair Richard Branson, kelderde 14 procent. Virgin Galactic trekt acht tot tien maanden uit voor het "opknappen en verbeteren" van de ruimtevaartuigen. Een duidelijke reden voor de vertraging werd niet gegeven, al wijst het bedrijf erop dat er na een eerdere testvlucht geconcludeerd werd dat "verdere inspectie" van de vloot vereist is.

Verhoogd risico

Farmaceut Moderna kreeg er bijna 1 procent bij. Geneesmiddelenautoriteit FDA heeft aangeraden mensen van 65 jaar en ouder en mensen met verhoogd risico een boosterprik te geven met het coronavaccin van Moderna.

Bedrijven die actief zijn digitale munten zaten in de lift nu de bitcoin weer bijna 60.000 dollar waard is. Coinbase Global, MicroStrategy, Riot Blockchain en Marathon Digital lieten plussen tot meer dan 7 procent optekenen.

Kwartaalcijfers

Aluminiumproducent Alcoa maakte kwartaalcijfers bekend die beter waren dan verwacht en werd beloond met een plus van bijna 12 procent.

Ook de oliebedrijven hadden de wind mee dankzij de verder stijgende olieprijzen. Zo wonnen ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips tot een kleine 2 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean werden tot zo'n 4 procent hoger gezet.

Meer uit Financieel

Europese gasprijs fors omhoog, mede door warm weer

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is vrijdag flink gestegen, mede door het warme weer in grote delen van Europa waardoor er meer vraag is naar stroom voor bijvoorbeeld airconditioners en ventilatoren. Maar ook tekenen van toenemende concurrentie vanuit Azië voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) zorgen voor een stijgende prijs.

1 uur geleden
PPG geeft toe en sluit cao-akkoord voor 10 procent meer loon

UTRECHT (ANP) - Medewerkers van verffabrikant PPG krijgen een tiende meer loon. Dat hebben het Amerikaanse bedrijf en vakbond FNV afgesproken na weken van stakingen. Daarbij werd bij vestigingen in Amsterdam, Den Bosch, Tiel en Uithoorn het werk neergelegd.

2 uur geleden
AEX-index licht lager weekend in, IMCD onderuit

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag met een kleine min het weekend ingegaan. Beleggers namen geen grote risico's voorafgaand aan de rentevergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) die volgende week worden gehouden. Verder was op het Damrak chemicaliëndistributeur IMCD een opvallende daler na een winstwaarschuwing van het Britse speciaalchemieconcern Croda International.

3 uur geleden
Man (53) uit Aerdenhout langer vast voor dividendstrippen

AERDENHOUT (ANP) - Een 53-jarige man uit de gemeente Aerdenhout, die dinsdag is aangehouden door de FIOD, blijft veertien dagen langer vastzitten op verdenking van het doen van onjuiste aangiften dividendbelasting en het zogeheten dividendstrippen. De man werd vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam, die het voorarrest heeft verlengd.

3 uur geleden
Netbeheerders doen oproep aan bedrijven in drie provincies

ARNHEM (ANP) - Netbeheerders TenneT, Liander en Stedin willen dat meer bedrijven in Flevoland, Gelderland en Utrecht flexibeler worden in hun elektriciteitsverbruik. Zo moet er ruimte komen om nieuwe bedrijven aan te sluiten in die provincies. Anders kunnen op den duur zelfs nieuwe aansluitingen voor woningen in gevaar komen. Een eerdere oproep leverde weinig animo op.

3 uur geleden
Frankrijk dwingt grote voedselproducenten prijzen te verlagen

PARIJS (ANP/RTR) - Enkele grote voedingsconcerns waaronder Unilever gaan in Frankrijk de prijzen van honderden producten verlagen. Dat meldt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire, die met financiële sancties dreigt mochten de bedrijven daar van afzien.

4 uur geleden
Mars-reep, Whiskas-voeding en Maggi-blokjes keren terug bij Jumbo

VEGHEL (ANP) - Producten van Mars en Nestlé zoals Mars-repen, Whiskas-dierenvoeding en Maggi-blokjes keren terug in de schappen van supermarktketen Jumbo. Deze producten verdwenen er eerder dit jaar als gevolg van strubbelingen in de prijsonderhandelingen tussen Jumbo en de voedingsmiddelenconcerns. Maar deze week is Jumbo erin geslaagd om tot nieuwe prijsafspraken te komen.

4 uur geleden