Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street fors lager door Oekraïne, olieprijzen schieten omhoog

Wall Street fors lager door Oekraïne, olieprijzen schieten omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met forse koersverliezen gesloten. Beleggers op Wall Street waren bezorgd over de oorlog in Oekraïne nu het conflict steeds bloediger wordt. Ook is er vrees dat de zware sancties van het Westen tegen Rusland een grote impact zullen hebben op de wereldeconomie. De olieprijzen gingen juist sterk omhoog door onzekerheid over de Russische olieleveringen.

De Dow-Jonesindex eindigde 1,8 procent lager op 33.294,95 punten. De brede S&P 500 zakte 1,6 procent tot 4306,26 punten en de technologiegraadmeter Nasdaq daalde 1,6 procent tot 13.532,46 punten.

De grote Amerikaanse banken hadden opnieuw last van de onzekerheid over de gevolgen van de westerse sancties tegen Russische banken zoals uitsluiting van het internationale betalingssysteem SWIFT. Zo verloren Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo en JPMorgan Chase tot bijna 6 procent aan waarde. Maandag waren er ook al stevige koersdalingen te zien voor de bankensector op Wall Street.

Amerikaanse olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 9 procent tot 104,60 dollar en Brentolie werd 8,3 procent duurder op 106 dollar per vat, wat de hoogste niveaus in meer dan zeven jaar zijn. Eerder op de dag klom de prijs van Amerikaanse WTI-olie zelfs meer dan 10 procent. Oliemaatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips profiteerden van de hogere prijzen met plussen tot 4 procent.

Apple leverde 1,2 procent in. Het technologieconcern stopt met de productverkopen van bijvoorbeeld iPhones in Rusland vanwege de invasie van Oekraïne. Apple stopt ook de export naar Rusland.

Winkelketens

Verder was er aandacht voor de grote winkelketens Target en Kohl's die met kwartaalcijfers kwamen. Met name de resultaten en vooruitzichten van Target vielen goed want het aandeel sprong 10 procent omhoog. Kohl's werd ruim 2 procent hoger gezet door beleggers.

Zoom Video Communications verloor 7,4 procent. De videochatdienst denkt minder hard te groeien nu thuiswerken minder noodzakelijk wordt. Het bedrijf kende met name in 2020 een stormachtige groei toen bedrijven, maar ook scholen plotseling een manier zochten om op afstand contact te houden.

De euro was 1,1128 dollar waard, tegen 1,1107 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa.

Meer uit Financieel

Borussia Dortmund flink onderuit op Duitse beurs na missen titel

FRANKFURT (ANP) - Borussia Dortmund heeft maandag meer dan een kwart van zijn beurswaarde verloren, nadat de voetbalclub de Duitse landstitel afgelopen weekend op het laatste moment aan zich voorbij zag gaan. De koploper wist op de laatste speeldag in eigen stadion niet te winnen van FSV Mainz: 2-2. Rivaal Bayern München versloeg FC Köln (1-2) en slaagde erin om voor de elfde maal op rij de Bundesliga te winnen.

8 uur geleden
Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten vanwege de viering van Memorial Day in de Verenigde Staten. Op die dag worden gesneuvelde Amerikaanse soldaten herdacht. De handel op Wall Street zal dinsdag worden hervat.

10 uur geleden
Grootste olieconcern India wil miljarden in groene energie steken

MUMBAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

12 uur geleden
AEX licht lager op rustige pinksterdag, Turkse beurs fors hoger

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht omlaag tijdens een rustige handelssessie. Veel Nederlandse bedrijven zijn dicht vanwege Pinksteren. Daarnaast hebben beleggers in Londen en Zürich een vrije dag en houdt Wall Street ook de deuren gesloten vanwege Memorial Day in de Verenigde Staten. De Turkse beurs liet een stevige winst zien na de herverkiezing van president Recep Tayyip Erdogan, die zondag de tweede verkiezingsronde wist te winnen.

14 uur geleden
Europese Uber-rijders in actie tegen schijnzelfstandigheid

AMSTERDAM (ANP) - Chauffeurs die rijden voor de taxi-app Uber gaan verspreid over Europa dinsdag actie voeren tegen schijnzelfstandigheid. In Nederland zal dat gebeuren in Amsterdam, meldt vakbond FNV. Andere acties vinden plaats in Brussel, Genève, Londen en Parijs, waarmee chauffeurs handhaving van de overheid willen afdwingen.

15 uur geleden
Bronnen: China overweegt belastingvoordelen voor fabrikanten

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese overheid overweegt belastingvoordelen voor bepaalde fabrikanten in China om de economie te stimuleren. Daarmee wil het land inzetten op de innovatie van technologie om zo de concurrentie met de Verenigde Staten aan te kunnen gaan. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.

16 uur geleden
AEX licht hoger na schuldendeal VS, Turkse beurs stijgt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.

17 uur geleden