Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street flink hoger na afkoeling inflatie in juli

Wall Street flink hoger na afkoeling inflatie in juli

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag sterk omhooggegaan. Beleggers verwerkten de nieuwste inflatiegegevens uit de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat de inflatie in juli wat is afgekoeld ten opzichte van juni. Het levensonderhoud van de Amerikanen werd vorige maand 8,5 procent duurder. In juni bedroeg de inflatie nog 9,1 procent.

De Federal Reserve is al begonnen met het verhogen van de rente in de VS om de hoge inflatie te bestrijden. Bij de afgelopen twee rentebesluiten werd de rente met stevige stappen van 0,75 procentpunt opgeschroefd. Nu de inflatie wat lijkt te zijn afgekoeld zou de Fed bij het volgende rentebesluit in september mogelijk de rente wat minder sterk kunnen verhogen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 1,4 procent hoger op 33.225 punten. De brede S&P 500 steeg 1,6 procent tot 4188 punten en technologiegraadmeter Nasdaq won 2,1 procent tot 12.755 punten.

Tesla

Tesla steeg 3,2 procent. Topman Elon Musk heeft voor bijna 7 miljard dollar aan aandelen van de fabrikant van elektrische auto's verkocht om genoeg geld te hebben om Twitter te kunnen overnemen. Zo bereidt de rijkste man ter wereld zich voor op een mogelijk verplichte koop van het socialenetwerkbedrijf. Musk zag onlangs af van de aankoop van Twitter, maar de berichtendienst wil de deal via de rechter afdwingen. Het aandeel Twitter steeg 3,5 procent.

Apple won 1,7 procent. Het Taiwanese TSMC, de grootste chipfabrikant ter wereld, heeft in juli de omzet met bijna 50 procent zien stijgen, geholpen door de aanhoudend sterke vraag naar halfgeleiders. TSMC is de belangrijkste chipleverancier van iPhonemaker Apple. Daarnaast zag het Taiwanese elektronicabedrijf Foxconn, dat de iPhones voor Apple maakt, de winst in het afgelopen kwartaal stijgen.

Wendy's

Coinbase won 3,5 procent, ondanks tegenvallende cijfers. De cryptobeurs leed afgelopen kwartaal meer verlies dan verwacht door de waardedaling van digitale munten als bitcoin. Ook de omzet viel tegen. Roblox kelderde 5 procent na teleurstellende resultaten van de ontwikkelaar van videogames. Fastfoodketen Wendy's boekte afgelopen kwartaal meer winst dan verwacht, maar de omzet viel tegen. Het aandeel daalde 1,7 procent. Entertainmentconcern Walt Disney, dat na de slotbel met resultaten komt, steeg 2 procent.

De euro was 1,0310 dollar waard, tegen 1,0226 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,1 procent tot 89,57 dollar. Brentolie kostte 0,9 procent minder op 95,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Proces Musk-Twitter gaat voorlopig gewoon door

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De rechtszaak die techconcern Twitter heeft aangespannen tegen miljardair Elon Musk begint vooralsnog gewoon later deze maand, ondanks de recente ontwikkelingen in de overnamestrijd. De rechtbank in Delaware maakte bekend de zaak nog niet te hebben opgeschort omdat er nog geen overeenkomst van de partijen is ontvangen. Eerder deze week maakte Musk bekend alsnog Twitter te willen inlijven.

5 minuten geleden
VS ontstemd door productiebeperking OPEC: concessie aan Moskou

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten zijn ontstemd over de beslissing van de landen van oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zoals Rusland (OPEC+), om de olieproductie te beperken. Door de productie te verminderen moeten de prijzen worden gestut. Volgens de VS is deze maatregel vooral een concessie aan Moskou en de beslissing zal ook de wereldeconomie schaden, zo klinkt het.

1 uur geleden
Rabobank kan zich vinden in stikstofaanbevelingen Remkes

UTRECHT (ANP) - Rabobank ziet het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes als een "beginpunt voor dialoog over een werkbare oplossing" van het stikstofprobleem. Het financiële concern kan zich vinden in de aanbevelingen en wijst erop dat in het rapport ook veel staat over het werken aan een realistisch en toekomstbestendig verdienmodel voor boeren. "Dat biedt perspectief", aldus de bank.

2 uur geleden
Lagere prijzen aan de pomp raken uit beeld door OPEC-besluit

EINDHOVEN (ANP) - Automobilisten in Nederland hoeven voorlopig niet op echt lagere prijzen aan de pomp te rekenen. Door de beslissing van oliekartel OPEC en bondgenoten als Rusland om de olieproductie fors te verlagen ligt dat even niet meer voor de hand, zegt oliemarktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers.

2 uur geleden
Winkeliers: pakkettaks niet juiste idee tegen winkelleegstand

DEN HAAG (ANP) - Het invoeren van een belasting op pakketbezorging is niet het juiste instrument om winkelleegstand tegen te gaan. Dat zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) in een reactie op het plan van de ChristenUnie om een taks op pakketjes van webshops in te voeren. Ingrijpen met een pakketbelasting verstoort de werking van de markt en is onnodig, aldus RND.

3 uur geleden
Oekraïne kandidaat-lid denktank OESO

PARIJS (ANP) - Oekraïne treedt op termijn mogelijk toe tot de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De in Parijs gevestigde denktank kreeg daartoe een verzoek van de minister-president van Oekraïne. Daarop is het land nu als kandidaat-lid erkend.

3 uur geleden
Shell bij schaarse winnaars op Beursplein 5 door hogere olieprijs

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell stond woensdag bij de schaarse stijgers in de AEX-index op Beursplein 5. Het aandeel profiteerde van de gestegen olieprijzen. Die liepen op nadat bekend werd dat de Amerikaanse olievoorraden flink minder waren geworden. Een eerder bericht dat de landen van oliekartel OPEC en diens bondgenoten (OPEC+) de olieproductie fors beperken liet de oliemarkt in eerste instantie ongeroerd, omdat een beperking alom werd verwacht.

3 uur geleden