Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street eindigt in het rood

Wall Street eindigt in het rood

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met koersverliezen geëindigd. Eerder op de dag brak de Dow-Jonesindex voor het eerst even door de grens van 29.000 punten, maar de koers zakte al snel weer onder die grens. Een tegenvallend banenrapport en nieuwe Amerikaanse sancties op Iran drukten op het sentiment.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent lager op 28.823,77 punten. De breed samengestelde S&P 500 leverde 0,3 procent in tot 3265,35 punten en techbeurs Nasdaq verloor ook 0,3 procent tot 9178,86 punten.

Boeing daalde 1,9 procent nadat het bedrijf interne communicatie had vrijgegeven. Medewerkers van de vliegtuigbouwer hadden sterke twijfels over de ontwikkeling van de 737 MAX, die wereldwijd om veiligheidsredenen aan de grond wordt gehouden. Boeing noemt de inhoud van de vrijgegeven berichten "compleet onacceptabel". Het bedrijf stuurde de informatie eerder al door aan de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

Boeing 737 MAX

Verder werd bekend dat Spirit Aerosystems 2800 banen schrapt in een fabriek die onderdelen maakt voor de 737 MAX. Spirit, dat ruim de helft van zijn jaaromzet haalt uit leveranties voor de 737 MAX, verkeert in onzekerheid over de hervatting van de bouw van die toestellen. Het aandeel daalde 4,3 procent.

Farmaceut Eli Lilly (plus 1,5 procent) maakte bekend biotechnologiebedrijf Dermira over te nemen voor een bedrag van 1,1 miljard dollar. Verder is er aandacht voor GrubHub. De maaltijdbezorger sprak berichten tegen over dat het zichzelf in de etalage zou hebben gezet en daalde 6 procent. Die geruchten zorgden eerder voor een fikse koerssprong voor het bedrijf.

Apple

Fitbit en Garmin worden op verzoek van Philips onderzocht door de Amerikaanse International Trade Commission. Ze zouden patenten van het Nederlandse bedrijf hebben geschonden. Fitbit daalde 1,2 procent, Garmin leverde 0,9 procent in. Analisten hadden verder positieve woorden over voor automaker Tesla (min 0,7 procent) en techreus Apple (plus 0,2 procent).

De euro was 1,1122 dollar waard tegen 1,1115 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,6 procent minder op 59,18 dollar. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 65,09 dollar per vat.

Meer uit Financieel

EasyJet schort vluchten naar Israël op tot 27 oktober

LUTON (ANP/RTR) - De Britse budgetluchtvaartmaatschappij easyJet heeft dinsdag alle vluchten naar Israël opgeschort tot 27 oktober vanwege de veiligheidssituatie in het Midden-Oosten. Eerder besloot easyJet al in ieder geval deze week niet van en naar Tel Aviv te vliegen, na de aanval van Iran op Israël afgelopen weekeinde.

25 minuten geleden
Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

LEUSDEN (ANP) - Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

1 uur geleden
Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

ARNHEM (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat voor de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspanningsnet.

1 uur geleden
Gasprijs verder omhoog door onrust in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen. Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël.

2 uur geleden
Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist

UTRECHT (ANP) - In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.

2 uur geleden
ArcelorMittal onderaan in rode AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een stevig verlies liet zien. Het staalconcern werd door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en zakte dik 5 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Maandag leek de Europese beurshandel nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.

3 uur geleden
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe

AMSTERDAM (ANP) - De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

3 uur geleden