Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street eindigt hoger na olie-tweet Trump

Wall Street eindigt hoger na olie-tweet Trump

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met forse winsten de handel uitgegaan. Die plussen waren voornamelijk te danken aan hoop op hogere olieprijzen. Donald Trump kwam met het Twitter-bericht dat Rusland en Saudi-Arabië, die verwikkeld zijn in een prijzenoorlog, bereid zouden zijn de olieproductie met miljoen vaten terug te brengen.

De Dow-Jonesindex eindigde 2,2 procent hoger op 21.413.44 punten. De brede S&P 500 won 2,3 procent tot 2526,90 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq steeg 1,7 procent tot 7487,31 punten.

President Trump had eerder al geroepen dat hij wil bemiddelen in de prijzenoorlog op de oliemarkt tussen Rusland en Saudi-Arabië en dat hij snel op een wapenstilstand tussen die landen rekent. Dat de Russen en de Saudi's bereid zouden zijn de productie te verlagen zorgde voor een sprong van de olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 23,2 procent meer waard op 25,02 dollar, Brentolie steeg 21,1 procent tot 29,98 dollar.

Olieconcerns

In het kielzog van de olieprijzen gingen grote olieconcerns als Exxon Mobil (plus 7,7 procent) en Chevron (plus 11 procent) mee omhoog. Ook oliedienstverleners als Halliburton en Schlumberger stonden met winsten tot bijna 14 procent bij de winnaars.

Het optimisme over de oliesector verbloemde eerdere verontrustende berichten over de Amerikaanse arbeidsmarkt en de gevolgen van de coronacrisis. Een recordaantal van ruim 6,6 miljoen Amerikanen vroeg de afgelopen week een eerste WW-uitkering aan. Dat was veel meer dan economen hadden verwacht en een verdubbeling van de 3,3 miljoen uitkeringsaanvragen van een week geleden, toen er ook al sprake was van een explosieve stijging.

Boeing

Boeing verloor 5,7 procent. De vliegtuigbouwer heeft personeelsleden een vrijwillige vertrekregeling aangeboden om zo op kosten te besparen. Vliegtuigbouwers hebben met een sterk krimpende markt te maken vanwege de coronapandemie, die de luchtvaartsector zwaar treft.

De euro was 1,0859 dollar waard, tegen 1,0856 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

3 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

3 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

4 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

7 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

7 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

7 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

9 uur geleden