Wall Street dicht vanwege viering afschaffing slavernij
NEW YORK (ANP) - In New York blijven de aandelenbeurzen maandag dicht vanwege Juneteenth, de dag waarop de afschaffing van de slavernij in de Verenigde Staten wordt herdacht. De naam Juneteenth is een combinatie van de woorden June (juni) en nineteenth (negentiende), verwijzend naar de dag in 1865 waarop de laatste tot slaaf gemaakte mensen werden bevrijd.
Juneteenth is sinds 2021 een nationale feestdag in de VS, maar het is dit jaar voor het eerst dat ook Wall Street zijn deuren gesloten houdt vanwege deze jaarlijkse herdenking. Dat gebeurt een dag na de eigenlijke feestdag omdat die op zondag viel. Op Juneteenth worden onder meer parades en andere grote evenementen gehouden. Het herdenken van het leed van de slachtoffers van de slavernij is een belangrijk onderdeel van Juneteenth.
De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag weer open. De aandacht van beleggers zal deze week vooral uitgaan naar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve, die woensdag en donderdag in het Amerikaanse Congres uitleg zal geven over het beleid van de centrale bank. Vorige week verhoogde de Fed de rente nog in het hoogste tempo in bijna dertig jaar om zo de hoge inflatie te bestrijden.
Inflatie
Door de onrust over de sterk stijgende rente en de vrees voor een economische recessie is er de afgelopen tijd veel onrust op de beurzen ontstaan. Op Wall Street werd vorige week zelfs het grootste weekverlies geleden sinds het begin van de coronacrisis. Powell heeft aangegeven vastberaden te zijn om de inflatie omlaag te krijgen, zelfs als daardoor een recessie optreedt en de werkloosheid toeneemt.
De Dow-Jonesindex sloot de onstuimige beursweek af met op vrijdag een min van 0,1 procent op 29.888,78 punten. De hoofdindex zakte donderdag voor het eerst sinds januari vorig jaar onder de 30.000 punten. Voor de S&P 500 was er op de laatste handelsdag van de week wel een klein plusje, van 0,2 procent op 3674,84 punten. Techgraadmeter Nasdaq veerde vrijdag 1,4 procent op tot 10.798,35 punten.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP) - Duitsland, Frankrijk en Italië roepen de Europese Unie op terughoudend te zijn met financiële regelgeving en zich in plaats daarvan te richten op het versterken van de concurrentiekracht van de bankensector. Dit lijkt volgens financieel persbureau Bloomberg het nieuwste teken van een wereldwijde politieke verschuiving waarbij economische groei voorrang krijgt boven regelgeving.
40 minuten geledenPARIJS (ANP) - Gamesbedrijf Ubisoft heeft vrijdag op de beurs in Parijs meer dan 33 procent aan beurswaarde gewonnen. Beleggers reageerden enthousiast op een gerucht dat grote aandeelhouders van het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen overwegen het bedrijf helemaal over te nemen.
1 uur geledenDUBLIN (ANP/BLOOMBERG) - De Ierse toezichthouder voor privacy onderzoekt of Ryanair zich wel aan de regels houdt rond de verwerking van persoonsgegevens. Aanleiding zijn klachten van klanten die extra identiteitscontroles moesten ondergaan voor tickets die ze via externe boekingswebsites hadden gekocht.
2 uur geledenPARIJS (ANP) - Ubisoft verdwijnt binnenkort mogelijk van de beurs in Parijs. Grote aandeelhouders van de Franse uitgever en ontwikkelaar van games kijken volgens financieel persbureau Bloomberg naar hun opties, nadat het bedrijf achter onder meer de populaire Assassin's Creed-spellen dit jaar meer dan de helft van zijn beurswaarde heeft verloren door tegenvallende verkopen.
2 uur geledenNEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De groei van het aantal banen in de Verenigde Staten heeft vorige maand alle verwachtingen van economen overtroffen. Dat zorgde vrijdag bij de opening van de aandelenmarkt op Wall Street voor positieve reacties van beleggers. De werkloosheid daalde onverwacht en de loongroei versnelde, wat de zorgen over een aanzienlijke verslechtering van de arbeidsmarkt wegnam.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Landen mogen voedselfabrikanten niet zomaar verbieden om vegetarisch eten vlees te noemen. Het Europese Hof van Justitie heeft dat vrijdag bepaald.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie neemt uiterlijk eind dit jaar een beslissing over het wel of niet voor de rechter brengen van voormalig ING-topman Ralph Hamers. Dat werd bekend tijdens een kort geding dat financieel activist Pieter Lakeman had aangespannen tegen de Staat, als vertegenwoordiger van het OM. Lakemans Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (SOBI) neemt hier geen genoegen mee en wil dat het OM Hamers al sneller dagvaardt, al is de aanvankelijk geëiste deadline van 1 november "niet heilig".
5 uur geleden