Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street daalt door rentevrees na sterk banenrapport

Wall Street daalt door rentevrees na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag omlaag. Beleggers reageerden op het officiële banenrapport van de Amerikaanse overheid waaruit naar voren kwam dat er vorige maand veel meer banen zijn bijgekomen in de Verenigde Staten dan alom was verwacht. Op de financiële markten voedt dat de vrees dat de Amerikaanse centrale bank langer kan doorgaan met het flink verhogen van de rente.

De ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spelen een grote rol in het rentebeleid van de Federal Reserve. Als de banenmarkt afkoelt zou de centrale bank zich genoodzaakt kunnen zien om het kalmer aan te doen met het verhogen van de rente tegen de hoge inflatie. Maar dit bleek dus niet het geval.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,9 procent lager op 34.087 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 4030 punten. De Nasdaq verloor 1,4 procent tot 11.324 punten. Hogere rentes zorgen over het algemeen voor lagere beurskoersen omdat er minder geld naar aandelen zal vloeien als er een minder risicovolle manier is om rendement te halen.

Tech

Marvell Technology zakte in de eerste handelsminuten 7 procent. Beleggers waren niet tevreden over de kwartaalresultaten van de Amerikaanse chipfabrikant, die ook een tegenvallende verwachting voor de rest van het jaar afgaf. Asana kelderde op zijn beurt bijna 14 procent. De aanbieder van software voor projectmanagement leed afgelopen kwartaal een verlies. Ook de verwachting voor het huidige kwartaal viel tegen.

Tesla won 0,2 procent. De autofabrikant leverde donderdag zijn eerste elektrische vrachtwagen af. Met de lancering stort Tesla zich voor het eerst op de markt voor elektrische vrachtwagens. Het was eigenlijk de bedoeling dat de Semi truck al in 2019 de weg op zou gaan, maar door batterijproblemen werd de onthulling uitgesteld. Voedsel- en drankgigant PepsiCo mocht de eerste trucks ontvangen.

Dollar- en oliekoers

De euro was 1,0479 dollar waard, tegen 1,0507 dollar een dag eerder. Op de oliemarkt werd uitgekeken naar het langverwachte akkoord over een prijsplafond voor Russische olie die per zee naar Europa wordt vervoerd. Ook wordt gewacht op de vergadering van oliekartel OPEC, die zondag wordt gehouden. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent meer op 81,58 dollar en Brentolie werd 0,2 procent duurder op 87,02 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

29 minuten geleden
Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

3 uur geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

6 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

6 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

8 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

10 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

11 uur geleden