Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street blijft voorzichtig in afwachting overleg Oekraïne

Wall Street blijft voorzichtig in afwachting overleg Oekraïne

NEW YORK (ANP) - De beurzen in New York veerden maandag iets op na de verliesbeurt van voor het weekeinde. De voortzetting van de gesprekken tussen Rusland en Oekraïne over een staakt-het-vuren zorgde voor enige hoop op een diplomatieke oplossing van de oorlog in Oekraïne. Ook wil de Oekraïense leider Volodimir Zelenski graag een ontmoeting met zijn Russische ambtsgenoot Vladimir Poetin. Hij zegt dat zijn onderhandelaars "alles doen" om dat te regelen.

Naast de ontwikkelingen rond Oekraïne kijken beleggers uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve later deze week. De Amerikaanse centrale bank zal naar verwachting woensdag voor het eerst in jaren de rente gaan verhogen om de hard oplopende inflatie af te remmen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,5 procent hoger op 33.111 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 4216 punten en techgraadmeter Nasdaq ging een fractie omhoog tot 12.852 punten. Vanwege de ingang van de zomertijd in de Verenigde Staten openen de Amerikaanse beurzen de komende twee weken om 14.30 uur Nederlandse tijd. In Nederland gaat de zomertijd op zondag 27 maart in.

Chinese techbedrijven

De Chinese techbedrijven met noteringen op Wall Street gingen echter flink omlaag na de koersdruk in de sector tijdens de Aziatische beurshandel. De dreiging dat een aantal Chinese bedrijven hun beursnotering in New York mogelijk verliezen en de lockdown in de Chinese miljoenenstad Shenzhen, het techcentrum van China, zorgden eerder al voor een verkoopgolf op de beurs in Hongkong. Webwinkelconcerns als Alibaba en JD.com zakten tot bijna 9 procent.

Apple verloor verder een kleine 2 procent. Het Taiwanese Foxconn liet weten zijn productiefaciliteit in Shenzhen te sluiten vanwege de lockdown. Foxconn is een belangrijke toeleverancier van het Amerikaanse techconcern Apple en zet onder meer de iPhones van dat bedrijf in elkaar.

Defensieconcern Lockheed Martin steeg wel een factie. Duitsland is naar verluidt van plan om 35 F-35-gevechtsvliegtuigen van het bedrijf te kopen. Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft het land aangekondigd veel meer geld in defensie te investeren.

Oliebedrijven

De oliebedrijven Chevron en Occidental Petroleum verloren daarnaast tot meer dan 6 procent door de dalende olieprijzen. Ook verlaagden analisten van Morgan Stanley het advies voor beide bedrijven.

De olieprijzen zakten na de wilde prijsschommelingen afgelopen week. Een vat Amerikaanse olie kostte ruim 5 procent minder op 103,85 dollar. Brentolie werd bijna 5 procent goedkoper op 107,07 dollar per vat. De euro was 1,0943 dollar waard, tegen 1,0934 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

10 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

13 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

14 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

16 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

17 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden