Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street blijft voorzichtig in afwachting inflatiecijfer

Wall Street blijft voorzichtig in afwachting inflatiecijfer

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen dinsdag licht omlaag. Beleggers op Wall Street bleven voorzichtig in afwachting van het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag bekend wordt gemaakt. De Federal Reserve liet vorige week al doorschemeren dat de rente mogelijk sneller zal worden verhoogd om de hoge inflatie te beteugelen.

Centralebankpresident Jerome Powell legt dinsdag ook een verklaring af voor het Amerikaanse Congres vanwege zijn herbenoeming als voorzitter van de Fed. Vooraf liet Powell al weten dat de centrale bank zal zorgen dat de hoge inflatie geen langdurig verschijnsel wordt wat vat krijgt op de Amerikaanse economie. De Fed zal daarvoor volgens Powell alle instrumenten die het ter beschikking heeft inzetten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,3 procent in de min op 39.955 punten. De brede S&P 500 daalde 0,3 procent tot 4657 punten en de technologiebeurs Nasdaq zakte ook 0,3 procent, tot 14.893 punten. De techgraadmeter wist maandag een eerder verlies van ruim 2 procent weg te werken en eindigde nipt hoger.

Rivian

Rivian verloor 3,4 procent na het nieuws dat operationeel directeur Rod Copes vertrekt bij de maker van elektrische pick-uptrucks. Abercrombie & Fitch steeg 1,4 procent. De kledingverkoper heeft een tegenvallend feestdagenseizoen achter de rug en denkt dat de omzet lager dan verwacht zal uitkomen. De periode na de feestdagen waren volgens het bedrijf echter wel goed.

Supermarktbedrijf Albertsons leverde 2,4 procent in, ondanks beter dan verwachte kwartaalresultaten. Apothekersketen en zorgverzekeraar CVS Health werd 2 procent hoger gezet, na een verhoging van de winstverwachting.

IBM

De fabrikant van netwerkapparatuur Juniper Networks steeg ruim 4 procent dankzij een adviesverhoging door Bank of America. Technologieconcern IBM kampte daarentegen met een verkoopadvies van UBS en zakte meer dan 4 procent.

Intel won 0,5 procent. De chipmaker heeft David Zinsner benoemd tot nieuwe financiële topman van het bedrijf. Zinsner komt van concurrent Micron Technology (min 1,4 procent), waar hij dezelfde functie vervulde.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

5 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

8 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

8 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

10 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

11 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden