Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street beperkt schade na flinke daling aan begin handelsdag

Wall Street beperkt schade na flinke daling aan begin handelsdag

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse aandelenbeurzen in New York zijn wisselend gesloten na een tumultueuze handelsdag. Door aanhoudende rentevrees onder beleggers werden de grote beursgraadmeters aanzienlijk lager gezet, maar in het tweede deel van de handelsdag werd de schade alsnog beperkt. Techbeurs Nasdaq boog een verlies van 2,7 procent alsnog om in een kleine winst. Gamesbedrijf Zynga stond in de belangstelling omdat het overgenomen wordt door branchegenoot Take-Two Interactive.

Beleggers zijn sinds vorige week in de grip van de rentevrees toen uit de notulen van de Federal Reserve bleek dat de Amerikaanse centrale bank indien nodig de rente sneller wil verhogen dan eerder gedacht. Het Amerikaanse banenrapport gaf vrijdag meer redenen om te vrezen voor een snelle renteverhoging en nu kijkt men uit naar het inflatiecijfer over december, dat op woensdag verschijnt. Een dag eerder spreekt Fed-president Jerome Powell al in het Congres bij de hoorzitting voor zijn herbenoeming.

Die rentevrees zette de beurzen stukken lager, maar uiteindelijk zorgden koopjesjagers voor een wat minder negatief beeld. Uiteindelijk sloten de Dow-Jonesindex en de breed samengestelde S&P 500 nog op verlies. De Dow Jones ging 0,5 procent omlaag tot 36.068,87 punten en de S&P 500 verloor 0,1 procent tot 4670,30 punten. Techbeurs Nasdaq ging met een winst van 0,1 procent de dag uit op 14.942,83 punten.

Zygna

Zynga steeg meer dan 40 procent. Het bedrijf achter het bekende spel FarmVille wordt voor 12,7 miljard dollar overgenomen door branchegenoot Take-Two Interactive (min 13,1 procent).

Lululemon zakte 1,9 procent. De verkoper van de sportkleding waarschuwde dat de omzet en winst in het vierde kwartaal aan de onderkant van de eerdere verwachtingen zullen uitkomen. Volgens topman Calvin McDonald kampte het bedrijf met de gevolgen van de opmars van de omikronvariant.

Beyond Meat

Beyond Meat daalde 2,8 procent. Pizza Hut zet de Italian Sausage Crumbles van de producent van veganistische vleesvervangers op het menu in al zijn vestigingen in Canada.

Tesla steeg 3 procent. De maker van elektrische auto's mag nog eens 2000 carosserieën bouwen in zijn nieuwe fabriek in Berlijn voordat die officieel goedgekeurd wordt voor gebruik. Ook sloot Tesla een contract af voor de levering van nikkel met Talon Metals.

De euro was 1,1327 dollar waard, tegen 1,1324 dollar bij de slotbel in Europa. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent minder op 78,38 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper op 80,92 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

31 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

1 uur geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

1 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

2 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

2 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

2 uur geleden
Huishoudens hadden in tweede kwartaal meer te besteden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld.

3 uur geleden