Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met forse verliezen gesloten door de vrees voor een recessie. De brede graadmeter S&P 500 eindigde ruim 9 procent lager dan aan het begin van september. Dat is het grootste verlies in één maand sinds maart 2020, toen de coronapandemie het openbare leven en de economie wereldwijd op zijn kop zette.

De bekendste graadmeters speelden eerdere winsten op vrijdag kwijt. Beleggers reageerden op een stijging van een voor de Federal Reserve belangrijke indicator voor de inflatie. Die maakt het nog waarschijnlijker dat de koepel van centrale banken verder gaat met het agressief verhogen van de rente. Die hogere leenkosten kunnen voor economisch ontij zorgen.

De Dow-Jonesindex zakte 1,7 procent tot 28.725,51 punten. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 3585,62 punten en techbeurs Nasdaq zakte ook 1,5 procent tot 10.575,62 punten.

Nike

Eerder op de dag wisten de meeste Europese beurzen nog wel op winst te eindigen. Daarmee herstelden ze enigszins van de forse verliezen eerder deze week.

Nike werd in één handelssessie 12 procent minder waard. Het sportkledingmerk meldde dat de winstmarges in de drie maanden tot en met augustus onder druk stonden door hoge vervoerskosten en de grote overtollige voorraden die met korting moesten worden verkocht.

Carnival Cruise Line

Andere bedrijven in de sportkledingbranche gingen mee omlaag. Under Armour en Lululemon verloren tot bijna 10 procent en de in sneakers gespecialiseerde winkelketen Foot Locker verloor 4,8 procent.

Carnival Cruise Line was een andere opvallende verliezer. De rederij voor cruisevaarten waarschuwde voor een fors verlies in het vierde kwartaal als gevolg van de hoge brandstofkosten. Het bedrijf werd ruim 23 procent minder waard. Branchegenoten Royal Caribbean en Norwegian Cruise Lines zakten tot 18 procent.

United Airlines

Luchtvaartmaatschappij United Airlines (min 1,2 procent) trok de aandacht met de aankondiging niet meer vanaf de New Yorkse luchthaven John F. Kennedy Airport te vliegen. Het concern wilde meer landings- en vertrekrechten op het vliegveld maar kreeg die niet.

De euro was 0,9808 dollar waard, tegen 0,9792 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 79,66 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 88,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Reisbranche wil 'flexdagen' rondom schoolvakanties

LEUSDEN (ANP) - Reiskoepel ANVR wil meer flexibiliteit rondom de schoolvakanties en roept de formerende partijen op 'flexdagen' mogelijk te maken, om de vakantiedrukte beter te spreiden. Zonder spreiding lopen prijzen in het hoogseizoen verder op, om te compenseren voor de onderbezetting buiten het piekseizoen, zegt ANVR-directeur Frank Oostdam.

30 minuten geleden
Alliander doet grote aanbesteding voor nieuwe kabels

ARNHEM (ANP) - Netwerkbedrijf Alliander, het moederbedrijf van netbeheerder Liander, wil ruim 1,6 miljard euro uittrekken voor nieuwe kabels. Het gaat voor de organisatie om de grootste aanbesteding ooit voor de levering van distributie- en transportkabels voor het midden- en laagspanningsnet.

39 minuten geleden
Gasprijs verder omhoog door onrust in Midden-Oosten

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is dinsdag verder gestegen door de onrust in het Midden-Oosten, die voor verstoringen van de gasleveringen uit de regio kunnen zorgen. Vorige week werd de brandstof al flink duurder door de dreiging van een directe aanval door Iran op Israël.

1 uur geleden
Onderzoek: in Nederland wordt veel in beschermd zeegebied gevist

UTRECHT (ANP) - In Nederlandse natuurgebieden in de zee wordt veel meer met sleepnetten gevist dan in andere Europese landen. Nederland is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totale aantal visuren op beschermde zeebodems, meldt natuurorganisatie Stichting de Noordzee op basis van internationaal onderzoek naar de visserijdruk in beschermde natuurgebieden in zeven Europese landen.

1 uur geleden
ArcelorMittal onderaan in rode AEX na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - ArcelorMittal was dinsdag de grootste daler in de AEX-index op het Damrak, die ook een stevig verlies liet zien. Het staalconcern werd door de kenners van Deutsche Bank van de kooplijst gehaald en zakte dik 5 procent. De algehele stemming op de beursvloeren was eveneens negatief. Maandag leek de Europese beurshandel nog weinig last te hebben van de Iraanse aanval op Israël afgelopen weekend, maar de zorgen bij beleggers over hoe Israël gaat reageren op die aanval lijken nu toe te nemen.

2 uur geleden
Concurrentie onder kopers op woningmarkt neemt sterk toe

AMSTERDAM (ANP) - De concurrentie onder woningzoekers is het afgelopen kwartaal sterk toegenomen, meldt huizensite Funda. De toename in concurrentie heeft invloed op hoe kopers de zoektocht naar een nieuwe woning ervaren. Het aantal kopers dat vindt dat dit een goed moment is om een woning te kopen bleef gelijk aan vorig kwartaal, maar het aantal kopers dat gelooft dat het over zes maanden een goed moment is om een woning te kopen nam af.

2 uur geleden
Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten terugkopen

UTRECHT (ANP) - Rabobank gaat tot 1 miljard euro aan certificaten van de bank terugkopen. Het is voor het eerst dat de bank zijn certificaathouders, een soort aandeelhouders zonder stemrecht, een dergelijk aanbod doet.

2 uur geleden