Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

Wall Street beleeft slechtste maand sinds maart 2020

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met forse verliezen gesloten door de vrees voor een recessie. De brede graadmeter S&P 500 eindigde ruim 9 procent lager dan aan het begin van september. Dat is het grootste verlies in één maand sinds maart 2020, toen de coronapandemie het openbare leven en de economie wereldwijd op zijn kop zette.

De bekendste graadmeters speelden eerdere winsten op vrijdag kwijt. Beleggers reageerden op een stijging van een voor de Federal Reserve belangrijke indicator voor de inflatie. Die maakt het nog waarschijnlijker dat de koepel van centrale banken verder gaat met het agressief verhogen van de rente. Die hogere leenkosten kunnen voor economisch ontij zorgen.

De Dow-Jonesindex zakte 1,7 procent tot 28.725,51 punten. De S&P 500 verloor 1,5 procent tot 3585,62 punten en techbeurs Nasdaq zakte ook 1,5 procent tot 10.575,62 punten.

Nike

Eerder op de dag wisten de meeste Europese beurzen nog wel op winst te eindigen. Daarmee herstelden ze enigszins van de forse verliezen eerder deze week.

Nike werd in één handelssessie 12 procent minder waard. Het sportkledingmerk meldde dat de winstmarges in de drie maanden tot en met augustus onder druk stonden door hoge vervoerskosten en de grote overtollige voorraden die met korting moesten worden verkocht.

Carnival Cruise Line

Andere bedrijven in de sportkledingbranche gingen mee omlaag. Under Armour en Lululemon verloren tot bijna 10 procent en de in sneakers gespecialiseerde winkelketen Foot Locker verloor 4,8 procent.

Carnival Cruise Line was een andere opvallende verliezer. De rederij voor cruisevaarten waarschuwde voor een fors verlies in het vierde kwartaal als gevolg van de hoge brandstofkosten. Het bedrijf werd ruim 23 procent minder waard. Branchegenoten Royal Caribbean en Norwegian Cruise Lines zakten tot 18 procent.

United Airlines

Luchtvaartmaatschappij United Airlines (min 1,2 procent) trok de aandacht met de aankondiging niet meer vanaf de New Yorkse luchthaven John F. Kennedy Airport te vliegen. Het concern wilde meer landings- en vertrekrechten op het vliegveld maar kreeg die niet.

De euro was 0,9808 dollar waard, tegen 0,9792 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2 procent tot 79,66 dollar. Brentolie werd 0,6 procent goedkoper, op 88,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

50 minuten geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

53 minuten geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

1 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

1 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

1 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

2 uur geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

2 uur geleden