Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint week met verliesbeurt

Wall Street begint week met verliesbeurt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York stonden maandag, halverwege de eerste handelsdag van de maand december, duidelijk in de min. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie drukte op het sentiment. Verder keken beleggers weer naar de handelsvete tussen de Verenigde Staten en China nu het Aziatische land zou willen terugslaan voor een wet die de VS aannamen over Hongkong.

De Dow-Jonesindex noteerde rond 19.30 uur (Nederlandse tijd) 0,8 procent lager op 27.831 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 3117 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 1,1 procent tot 8571 punten.

Cijfers over de Amerikaanse industrie vielen tegen. De bedrijvigheid nam opnieuw af, bleek uit de inkoopmanagersindex van onderzoeksbureau ISM. Die teruggang was bovendien sterker dan een maand eerder. Economen hadden juist gerekend op een minder sterke neergang.

Importheffingen

Aan het handelsfront zou China terug willen slaan richting de VS vanwege een wet die oproept tot meer democratie in Hongkong. Die wet, die neerkomt op steun aan demonstranten die al een halfjaar de straat opgaan in de zakenstad, werd door het Huis van Afgevaardigden en de Senaat aangenomen en daarna door president Donald Trump ondertekend.

Verder maakte Trump bekend dat er met onmiddellijke ingang weer importheffingen worden opgelegd op staal en aluminium uit Brazilië en Argentinië. Trump beticht die landen van het laten afzwakken van hun munteenheden, wat slecht is voor Amerikaanse boeren. Staalbedrijven in New York staan in het groen door de nieuwe heffingen tegen de Zuid-Amerikaanse landen. Het gaat bijvoorbeeld om AK Steel, U.S. Steel en Steel Dynamics, met plussen tot 5,8 procent.

Belangrijke koopjesdag

Beyond Meat daalde 4,9 procent. Restaurantketen Taco del Mar besloot producten met vleesvervangers van dat bedrijf door heel de Verenigde Staten aan te gaan bieden.

Detailhandelsbedrijven op Wall Street staan eveneens in de belangstelling. Amerikaanse consumenten hebben dit jaar meer online gekocht dan ooit op de belangrijke koopjesdag Black Friday. Ook voor Cyber Monday, de maandag na Thanksgiving Day als consumenten op zoek gaan naar online koopjes, wordt een record verwacht. Desondanks daalden de koersen van de grote winkelketens zoals Walmart, Target en Amazon tot 1,5 procent.

De euro noteerde op 1,1076 dollar tegen 1,1084 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De olieprijzen zaten in de lift na berichten dat oliekartel OPEC en zijn bondgenoten verdere productiebeperkingen overwegen om de prijzen te stutten. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 55,81 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer op 60,946 dollar per vat.

Meer uit Financieel

KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

4 uur geleden
KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv

AMSTELVEEN (ANP) - KLM stopt in juli weer met vliegen naar Tel Aviv. In ieder geval tot en met eind augustus wil de luchtvaartmaatschappij dan niet meer naar de Israëlische stad "in verband met de aanhoudende onrust".

6 uur geleden
Dow op Wall Street sluit voor het eerst boven de 40.000 punten

NEW YORK (ANP) - De Dow-Jonesindex op Wall Street is vrijdag voor het eerst ooit boven de 40.000 punten gesloten. De graadmeter brak donderdag al voor het eerst in de geschiedenis door de 40.000 punten, maar sloot die dag nog onder dat niveau. Vrijdag ging de index vervolgens licht omhoog, waardoor aan het eind van de sessie een score van 40.003,59 punten op de borden stond.

7 uur geleden
Economen ING: nog te bezien of akkoord economie vooruit helpt

AMSTERDAM (ANP) - Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een vrijdag verschenen rapport spreken experts van de bank van een "een duidelijke verandering in de richting van het economisch beleid". Maar "al met al valt het nog te bezien of de economische groei hierdoor hoger of lager zal uitvallen".

7 uur geleden
Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON (ANP/AFP) - De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

9 uur geleden
Brussel dreigt Microsoft te beboeten om niet leveren informatie

BRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie dreigt Microsoft te beboeten als het techconcern niet snel bepaalde documenten overhandigt voor een onderzoek naar de AI-gerelateerde risico's van zoekmachine Bing. In aanloop naar de Europese verkiezingen van juni is Brussel extra scherp op mogelijke beïnvloeding door kunstmatige intelligentie (AI).

10 uur geleden
Vakbond dreigt met nieuwe staking grenspolitie op Heathrow

LONDEN (ANP) - Medewerkers van de Britse grenspolitie dreigen opnieuw te staken op de Londense luchthaven Heathrow. Vakbond PCS kondigt een werkonderbreking van drie dagen aan vanaf 31 mei. De medewerkers zijn niet blij met veranderingen in hun roosters, waardoor veel werknemers bij de paspoortcontrole een andere functie krijgen.

11 uur geleden