Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint voorzichtig na zware verliesbeurt

Wall Street begint voorzichtig na zware verliesbeurt

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag niet ver van hun plek gekomen na de forse verliesbeurt een dag eerder. Beleggers kauwden nog na op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve, waaruit bleek dat de rente in de Verenigde Staten mogelijk sneller dan verwacht zal worden verhoogd.

De Amerikaanse centrale bank maakte bij de vergadering in december al bekend dat de coronasteun versneld zal worden afgebouwd en dat de beleidsbepalers tot wel drie renteverhogingen voorzien dit jaar. Uit de notulen bleek echter dat de rente mogelijk al eerder in het jaar zal worden opgeschroefd als de inflatie hoog blijft en de economie blijft groeien. Ook zou de Fed staatsobligaties en andere leningen, die eerder juist werden opgekocht om de economie te steunen, weer willen verkopen om de balans te verlichten.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een fractie lager op 36.386,10 punten. De brede S&P 500 won 0,3 procent tot 4.714,40 punten.

Techbedrijven

Techbedrijven krabbelden iets op na de stevige verliesbeurt van woensdag. Ze kwamen onder druk te staan doordat beleggingen in deze snelgroeiende bedrijven minder aantrekkelijk worden bij stijgende rentetarieven. De Nasdaq won 0,3 procent tot 15.157,62 punten. De techgraadmeter kelderde een dag eerder ruim 3 procent. Dat was het grootste dagverlies sinds maart vorig jaar.

De Amerikaanse banken, die profiteren van hogere rentetarieven, werden hoger gezet. Bank of America, Citigroup en Wells Fargo stegen tot 2,4 procent.

Olieproducenten

Royal Caribbean en Norwegian Cruise Line wonnen respectievelijk 2,2 en 2,8 procent, ondanks annuleringen van reizen vanwege de opmars van de omikronvariant.

Olieproducenten wonnen terrein dankzij de hogere olieprijzen. Marathon Oil won en Occidental Petroleum klommen rond de 5 procent en Exxon Mobil steeg 2,4 procent.

Coinbase

De winkelketen voor huishoudelijke artikelen Bed, Bath & Beyond won bijna 19 procent aan beurswaarde door meevallende winstmarges in het afgelopen kwartaal. Drogisterijketen Walgreens Boots Alliance zakte 2,2 procent na de bekendmaking van zijn resultaten.

Cryptobeurs Coinbase zakte 0,3 procent ondanks een adviesverhoging door Bank of America.

De euro was 1,1324 dollar waard, tegen 1,1331 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent meer op 79,86 dollar. Brentolie werd 2,2 procent duurder op 82,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Bloomberg: China overweegt versoepeling aandelenbezit buitenland

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China overweegt om de regels te versoepelen die het aandelenbezit van Chinese bedrijven vanuit het buitenland beperken. Dit melden ingewijden. China beperkt het totale aandelenbezit voor mensen uit andere landen in Chinese bedrijven nu tot 30 procent, waarbij één individuele buitenlandse aandeelhouder niet meer dan 10 procent mag houden. Het is nog niet duidelijk wat de nieuwe limieten worden.

25 minuten geleden
Techinvesteerder Prosus sterkste stijger in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is vrijdag verder weggezakt na de recente verliesbeurten. Prosus was de sterkste stijger bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 3,5 procent. De techinvesteerder profiteerde van een koersherstel in de Chinese techsector, waarin het grote belangen heeft. Een dag eerder behoorde Prosus nog tot de grootste dalers.

54 minuten geleden
Kans op slagen megaovername gamebedrijf door Microsoft groeit

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse toezichthouder voor de markt neigt ernaar de overname van gamebedrijf Activision Blizzard door softwareconcern Microsoft goed te keuren. Die twee bedrijven kregen eerder geen toestemming vanuit Londen om samen te gaan uit angst voor de grote macht die ze samen zouden kunnen uitoefenen op de markt voor games in de cloud. Nieuwe beloftes om genoeg concurrentie over te houden nemen die bezwaren weg, schrijft de Competition and Markets Authority (CMA) nu.

1 uur geleden
Rentezorgen houden Damrak in de greep

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag iets verder weg te zakken na de recente verliesbeurten. Sinds het rentebesluit van de Federal Reserve staat de stemming op de beurzen onder druk. De Amerikaanse centrale bank hield de rente deze week weliswaar onveranderd, maar hintte wel op een verdere verhoging later dit jaar. Ook gaf de Fed aan dat het rentetarief in de grootste economie ter wereld langer hoog zal blijven om de inflatie onder controle te krijgen.

2 uur geleden
Duits staatsbedrijf krijgt kritiek voor handel in Russische lng

BERLIJN (ANP/BLOOMBERG) - Een door de Duitsland genationaliseerd energiebedrijf is in opspraak geraakt omdat het in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Rusland handelt. De transactie is niet verboden, maar binnen Europa is Duitsland tegenstander van de handel in lng uit Rusland omdat dit land Oekraïne is binnengevallen.

2 uur geleden
Einde aan staking lng-fabrieken Australië die gasprijzen opdreef

PERTH (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Stakende werknemers bij twee fabrieken voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië pakken hun werk weer op, kondigen vakbonden vrijdag aan. De werkonderbreking begon zo'n twee weken geleden om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen. De staking en een stakingsdreiging zorgden afgelopen weken voor hogere gasprijzen.

2 uur geleden
Huishoudens hadden in tweede kwartaal meer te besteden

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse huishoudens hadden in het tweede kwartaal van dit jaar meer te besteden dan in dezelfde periode een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Vooral hogere cao-lonen en meer gewerkte uren droegen daar aan bij volgens het statistiekbureau. Tegelijkertijd steeg de hypotheekschuld.

3 uur geleden