Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint vlak aan Black Friday, beurzen eerder dicht

Wall Street begint vlak aan Black Friday, beurzen eerder dicht

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag vrijwel vlak begonnen aan de verkorte handelsdag. De vrijdag na Thanksgiving staat bekend als koopjesfestijn Black Friday. Veel Amerikanen hebben vrij en beginnen traditioneel alvast met de kerstinkopen, waarbij ze door de retailers met hoge kortingen naar de winkels worden gelokt.

Wall Street was donderdag dicht vanwege de viering van Thanksgiving en is nu slechts een halve dag open. De slotbel zal luiden om 19.00 uur Nederlandse tijd. Aangezien veel handelaren een lang weekeinde hebben genomen zal het naar verwachting relatief rustig blijven op de Amerikaanse beurzen.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na aanvang van de handel 0,2 procent hoger op 34.266 punten. De brede S&P 500 zakte een fractie tot 4025 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 0,4 procent tot 11.236 punten.

China

Het oplopende aantal coronabesmettingen in China en de maatregelen in veel grote steden in het land om verdere verspreiding tegen te gaan, zorgden voor enige terughoudendheid bij beleggers. Wel verlaagde de Chinese centrale bank vrijdag de kapitaaleisen voor banken zodat ze meer leningen kunnen verstrekken om de economie te stimuleren.

Amazon ging in de eerste handelsminuten 0,5 procent omlaag. Het webwinkelconcern krijgt tijdens koopjesfestijn Black Friday in zo'n veertig landen te maken met stakingen en protesten van duizenden werknemers. Onder andere in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, India, Australiƫ en Zuid-Afrika eist personeel hoger loon of betere arbeidsomstandigheden.

Apple

Apple leverde ruim 2 procent in. Meer dan 20.000 werknemers van de Chinese iPhone-fabriek van Apple-leverancier Foxconn zijn naar verluidt vertrokken vanwege de aangekondigde lockdown in de stad Zhengzhou, waar de fabriek staat. Door de problemen bij de fabriek, waar deze week ook protesten uitbraken, nemen de zorgen over de beschikbaarheid van de producten van Apple in aanloop naar de feestdagen toe.

Manchester United zette zijn opmars voort en steeg dik 11 procent. De beursgenoteerde voetbalclub werd woensdag al ruim een kwart meer waard na de bevestiging dat de Amerikaanse eigenaren, de familie Glazer, kijken naar een mogelijke verkoop van de Engelse club van de Nederlandse trainer Erik ten Hag.

De euro was 1,0356 dollar waard, tegen 1,0406 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,4 procent meer op 78,19 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 85,28 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Essent verlaagt variabele tarieven stroom en gas met 10 procent

DEN BOSCH (ANP) - Essent verlaagt de tarieven voor stroom en gas met 10 procent. De nieuwe tarieven gelden voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaan op 1 april in.

24 minuten geleden
Rijhulpsystemen verminderen kans op ongeval met een derde

DEN HAAG (ANP) - Slimme rijhulpsystemen kunnen de kans op ongevallen in het verkeer met 30 tot 40 procent verkleinen. Dat concludeert het Verbond van Verzekeraars uit eigen onderzoek.

35 minuten geleden
Opnieuw krimp economische bedrijvigheid in eurozone

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economische bedrijvigheid in de eurozone is in februari voor de negende maand op rij gekrompen. De krimp viel wel opnieuw iets minder sterk uit dan een maand eerder. Dat kwam vooral doordat de activiteit in de dienstensector sterker toenam dan in januari. De krimp in de industrie viel daarentegen iets groter uit, meldt marktonderzoeker S&P Global.

36 minuten geleden
Op hol geslagen ChatGPT slaat urenlang wartaal uit

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Gebruikers van ChatGPT kregen eerder deze week urenlang onzinnige antwoorden op eenvoudige vragen aan de chatbot. Volgens het moederbedrijf van ChatGPT, OpenAI, werd dit door een bug veroorzaakt na een softwareaanpassing.

1 uur geleden
Een op de vijf bedrijven betaalde losgeld voor gijzelsoftware

DELFT (ANP) - Criminele bendes hebben vorig jaar 147 succesvolle aanvallen met gijzelsoftware uitgevoerd op grote Nederlandse bedrijven en instellingen. In 18 procent van de gevallen werd losgeld betaald. Dat blijkt uit cijfers van de politie en beveiligingsbedrijven.

2 uur geleden
Chipbedrijven zetten AEX flink hoger na cijfers Nvidia

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is donderdag met een stevige winst geopend. Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van Nvidia. De belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI), wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen. Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.

2 uur geleden
Dalende vraag elektrische auto's zet winst Mercedes onder druk

STUTTGART (ANP) - Het Duitse automerk Mercedes-Benz waarschuwt dat de winst dit jaar gedrukt wordt door een dalende vraag naar elektrische auto's. Ook heeft het concern last van een afkoelende economie.

2 uur geleden