Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint met klein verlies na rentebesluit ECB

Wall Street begint met klein verlies na rentebesluit ECB

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen. Beleggers verwerkten het besluit van de Europese Centrale Bank om de rente in het eurogebied met 0,75 procentpunt te verhogen. Het is de grootste renteverhoging ooit door de ECB, die daarmee de torenhoge inflatie wil aanpakken. Ook wordt uitgekeken naar een vraaggesprek met de Amerikaanse centralebankpresident Jerome Powell later op de dag.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,4 procent lager op 31.459 punten. De brede S&P 500 zakte ook 0,4 procent tot 3964 punten. De Nasdaq verloor 0,5 procent tot 11.737 punten. De techbeurs won woensdag dik 2 procent en maakte daarmee een einde aan de langste verliesreeks sinds 2016.

De ECB verhoogde ook zijn prognoses voor de inflatie. Die zou dit jaar nu moeten uitkomen op meer dan 8 procent gemiddeld in de eurozone. Ook verwachten de beleidsmakers dat de economie later dit jaar en in het eerste kwartaal van 2023 zal stagneren.

GameStop behoorde bij de bedrijven tot de sterkste stijgers. De gamewinkelketen werd 4,8 procent hoger gezet hoewel de retailer afgelopen kwartaal dieper in de rode cijfers dook. Ook de verkopen namen af. Het bedrijf kondigde echter een samenwerking aan met cryptobeurs FTX. De aandelen van GameStop zijn vooral populair onder kleine beleggers die elkaar via sociale media aanmoedigen de koers in beweging te zetten.

Zonne-energiebedrijf First Solar profiteerde van een koopadvies door analisten van Goldman Sachs en werd bijna 3 procent hoger gezet. Vaccinmaker Moderna won 2,9 procent dankzij een adviesverhoging door Deutsche Bank. Luchtvaartmaatschappij Frontier Group zakte 3,3 procent na een adviesverlaging door Raymond James.

American Eagle Outfitters kelderde ruim 10 procent na tegenvallende resultaten. Het Amerikaanse kledingbedrijf verwacht ook hogere kortingen te moeten bieden en langere uitverkopen te houden gezien de verslechterde marktomstandigheden in de retailsector.

De euro was 0,9972 dollar waard, tegen 0,9942 dollar een dag eerder. Olie werd weer wat duurder. Een vat Amerikaanse ruwe aardolie steeg 1,5 procent in waarde tot 83,15 dollar per vat. Brentolie steeg 1,1 procent tot 88,97 dollar per vat. Woensdag zakte de prijs van Brentolie voor het eerst sinds februari onder de 90 dollar.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

1 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

1 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

1 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

1 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

1 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

1 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

2 uur geleden