Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint licht hoger en olieprijzen dalen hard

Wall Street begint licht hoger en olieprijzen dalen hard

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met kleine winsten geopend, terwijl de olieprijzen hard omlaag gingen. De aandacht van beleggers op Wall Street bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne, die met de dag bloediger wordt. Daarnaast begint de Amerikaanse Federal Reserve aan zijn tweedaagse beleidsvergadering. De koepel van centrale banken in de Verenigde Staten gaat naar alle waarschijnlijk de rente verhogen om zo de hoge inflatie te bestrijden.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening een plus van 0,6 procent op 33.128 punten. De breed samengestelde S&P 500 klom 0,7 procent tot 4204 punten en technologiegraadmeter Nasdaq steeg 0,9 procent tot 12.699 punten.

De Fed komt woensdag met zijn rentebesluit naar buiten. Het zou de eerste renteverhoging sinds 2018 worden. Toen de coronacrisis uitbrak verlaagde de Fed de rente naar een historisch laag niveau om zo de economie te stimuleren. Maar vanwege het sterke herstel en de hoge inflatie zal de centrale bank de rente dus moeten opvoeren.

Dalende olieprijzen

De oliesector kwam onder druk te staan door de verder dalende olieprijzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte bijna 7 procent tot 95,77 dollar en Brentolie werd ruim 6 procent goedkoper op 99,98 dollar per vat. Grote maatschappijen als ExxonMobil, Chevron en ConocoPhillips leverden tot ruim 6 procent in. Oliedienstverleners als Schlumberger, Halliburton en Transocean gingen tot bijna 8 procent onderuit.

Goedkopere olie is juist gunstig voor luchtvaartmaatschappijen zoals United Airlines, American Airlines, Southwest Airlines en Delta Air Lines die plussen tot zo'n 9 procent optekenden. Ook kwamen verschillende maatschappijen met positievere vooruitzichten voor het eerste kwartaal.

Chinese techbedrijven

De in New York genoteerde Chinese techbedrijven hadden het opnieuw lastig, na de zware verliezen een dag eerder. De uitverkoop in de techsector op de beurzen in China ging dinsdag onverminderd door, mede door zorgen over een strengere aanpak van technologiebedrijven door de Chinese overheid. Webwinkel Alibaba daalde bijvoorbeeld 4 procent.

Coupa Software was een opvallende daler met een koersverlies van bijna 17 procent. De producent van bedrijfssoftware kwam met tegenvallende jaarprognoses. Verder ging Intel licht omhoog. Het Amerikaanse chipbedrijf gaat 17 miljard euro investeren in twee chipfabrieken in de Duitse stad Maagdenburg. Eerder werd al bekend dat Intel de komende jaren 80 miljard euro steekt in het verbeteren van de chipcapaciteit in Europa. De regio kampt al tijden met een groot tekort.

Meer uit Financieel

Overwegend verliezen op Wall Street terwijl shutdown dreigt

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beurzen zijn vrijdag met overwegend kleine verliezen het weekend ingegaan. Onder meer de dreiging van een zogenoemde shutdown drukte op het sentiment. Een voorstel van de Republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden om zo'n scenario nog af te wenden heeft het vrijdag niet gered. Als er niet snel een oplossing komt, komen Amerikaanse overheidsdiensten zondag al zonder geld te zitten.

2 uur geleden
Topman de Bijenkorf: consument houdt steeds meer hand op de knip

AMSTERDAM (ANP) - De consument houdt steeds meer de hand op de knip. Daarop wijst topman Giovanni Colauto van de Bijenkorf in een toelichting op de jaarcijfers van de warenhuisketen. Volgens hem zijn de omstandigheden in de winkelbranche momenteel daarom "erg uitdagend".

2 uur geleden
Klaas Knot waarschuwt voor risico's schulden bij schaduwbanken

BASEL (ANP) - Klaas Knot maakt zich als voorzitter van de Financial Stability Board (FSB) zorgen over de grote schuldenlast van zogenoemde schaduwbanken, oftewel financiële spelers die buiten het traditionele bankensysteem opereren. In gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times waarschuwt hij dat die schulden, en het gebrek aan goede informatie hierover, een risico vormen voor de mondiale financiële stabiliteit.

3 uur geleden
Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Chrysler-moederbedrijf Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

6 uur geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

6 uur geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

6 uur geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

8 uur geleden