Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wall Street begint 2020 met records

Wall Street begint 2020 met records

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag op nieuwe recordstanden geëindigd. Beleggers reageerden positief op de aankondiging van president Donald Trump dat de fase 1-deal met China op 15 januari wordt ondertekend. Met name techbedrijven kregen daardoor een steuntje in de rug. Apple en chipmaker AMD behoorden tot de bedrijven die records verbraken.

De Dow-Jonesindex sloot 1,2 procent in de plus op 28.868,80 punten. De breed samengestelde S&P 500 kreeg er 0,8 procent bij tot 3257,85 punten en techbeurs Nasdaq won 1,3 procent tot 9092,19 punten. Voor alle drie de graadmeters betekende dat de hoogste eindstand ooit.

Volgens Trump zijn bij de ondertekening "hoge vertegenwoordigers" aanwezig namens de Chinese regering. Op een later moment zal Trump naar Peking afreizen voor de onderhandelingen voor een fase 2-deal. De fase 1-deal tussen de twee economische grootmachten werd vorige maand gesloten. China heeft de afspraak voor de ondertekening evenwel nog niet bevestigd.

Apple

Bedrijven op Wall Street die gevoelig zijn voor de ontwikkelingen in de Chinees-Amerikaanse handelsvete hadden de wind mee. Het gaat bijvoorbeeld om machinebouwer Caterpillar (plus 1,9 procent) en chipfondsen als Micron Technology, Intel en Nvidia. Die laatste bedrijven dikten tot 3 procent aan.

Technologiegigant Apple werd 2,3 procent hoger gezet. Behalve de ondertekening van de handelsdeal waren er ook berichten dat Apple de oude topman van HBO exclusief aan zich gebonden heeft voor het maken van televisieseries en films voor zijn eigen streamingdienst. Het was voor het eerst dat een aandeel van de iPhonemaker meer dan 300 dollar waard was.

Olieprijzen

Chipmaker AMD steeg ruim 7 procent en sloot op een koers van 49,10 dollar. Daarmee doorbrak het bedrijf zijn hoogste koers ooit. Die was in 2000, nog voor het barsten van de techbubbel, bereikt.

Tabaksreus Altria (min 1,3 procent) stond in de belangstelling nu de Amerikaanse FDA vapecapsules met een smaakje heeft verboden. Altria heeft een fors belang in vapebedrijf Juul.

De euro was 1,1169 dollar waard tegen 1,1186 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,2 procent in prijs tot 61,15 dollar. Brentolie werd 0,3 procent duurder op 66,22 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Krant: bedrijf achter ChatGPT mogelijk al 90 miljard dollar waard

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, de maker van chatbot ChatGPT, praat met investeerders over een mogelijke aandelenverkoop waarbij de start-up zou worden gewaardeerd op 80 miljard tot 90 miljard dollar. Dat meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Een dergelijk prijskaartje zou betekenen dat OpenAI inmiddels bijna drie keer zo veel waard is als bij een instapmoment van investeerders eerder dit jaar. Ook zou de op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) pionierende onderneming daarmee een van de hoogst gewaardeerde start-ups ter wereld worden.

49 minuten geleden
Rentevrees Wall Street raakt beurswaarde Apple en Amazon

NEW YORK (ANP) - Grote techbedrijven als Apple, Microsoft, Amazon en Google-moeder Alphabet hebben dinsdag duidelijk aan beurswaarde ingeleverd op Wall Street. Amerikaanse beleggers maken zich namelijk zorgen over het door de Federal Reserve geschetste vooruitzicht dat de rente waarschijnlijk langer hoog blijft dan eerder aangenomen.

1 uur geleden
Claimorganisatie: mokerslag voor NN in woekerpoliszaak

DEN HAAG (ANP) - Nationale-Nederlanden (NN) heeft in het verleden bij mensen met een beleggingsverzekering kosten ingehouden die niet met de klant overeengekomen waren. Tot die conclusie is het gerechtshof in Den Haag gekomen, dat daarmee volgens claimorganisatie Woekerpolis.nl een "mokerslag" uitdeelt aan de verzekeraar.

1 uur geleden
Biden brengt 'historisch' bezoek aan stakers bij autofabrikanten

MICHIGAN (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich in Michigan aangesloten bij stakende medewerkers van autobedrijven. De 80-jarige Democraat droeg een pet met het logo van vakbond UAW en sprak de stakers toe met een megafoon. Hij verklaarde dat de medewerkers van Ford, General Motors (GM) en Stellantis een forse loonsverhoging verdienen.

2 uur geleden
Amerikaanse toezichthouder beschuldigt Amazon van monopoliegedrag

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse mededingingswaakhond FTC beschuldigt Amazon van monopoliegedrag op het gebied van onlinemarktplaatsen. Volgens de toezichthouder, die hierbij samen optrekt met zeventien Amerikaanse staten, dwingt Amazon verkopers op zijn platform in feite om gebruik te maken van de eigen logistieke diensten en bezorgdiensten. In ruil daarvoor worden hun producten dan prominent op Amazon geplaatst. Ook wordt het Amazon kwalijk genomen dat het bedrijf verkopers straft die voor hun waar lagere prijzen hanteren op concurrerende sites.

4 uur geleden
Curatoren willen winkels Big Bazar

AMSTERDAM (ANP) - De overgebleven winkels van het failliet verklaarde Big Bazar blijven de komende tijd "zoveel mogelijk" open. Dat hebben curatoren Hanneke De Coninck en Wybe Mollema aangekondigd. Of er nog een doorstart inzit voor de koopjesketen en wat dit dan betekent voor de circa 900 resterende werknemers en de schuldeisers, durven ze nog niet te zeggen. Dat gaan ze eerst onderzoeken.

5 uur geleden
Beleggers schrikken van aankondiging luchtvaartmaatschappij SAS

STOCKHOLM (ANP) - De Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS was dinsdag een grote verliezer op de Europese beurzen. In Stockholm zakte het aandeel zo'n 8 procent nadat SAS bekendmaakte dat de noodlijdende maatschappij meerdere biedingen van potentiële investeerders in overweging neemt. Analisten vrezen dat beleggers die nu aandelen in het bedrijf bezitten, straks mogelijk de dupe zullen zijn omdat de waarde van hun aandelen bij een deal flink kan verwateren.

5 uur geleden