Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wakker Dier ongerust over tijd in de wei voor jonge koe

Wakker Dier ongerust over tijd in de wei voor jonge koe

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vindt dat jonge koeien, tussen de een en twee jaar oud, te weinig buiten komen. Dat baseert de club op mestcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). "Uit de verhouding stalmest en weidemest blijkt dat de dieren steeds meer op stal staan. Het percentage weidemest is gedaald van 27 procent in 2011 naar nog maar 20 procent in 2021", becijferde de organisatie.

Dat het aantal koeien afneemt, is een andere zaak, aldus een woordvoerder, het gaat om de groeiende verschillen tussen de percentages mest. "Dit is een zorgelijke ontwikkeling. Koeien horen in de wei, niet op stal", stelt Wakker Dier.

Het gaat niet om kalfjes, want daarvan is het gebruikelijk dat ze op stal staan, maar om jonge dieren die nog een loopbaan als melkkoe te wachten staat. Het is volgens Wakker Dier belangrijk om jonge koeien de wei in te laten. "Koeien moeten namelijk léren grazen: op jonge leeftijd kijken ze dit af bij de oudere koeien. Bovendien versterkt weidegang hun immuunsysteem en ontwikkelt hun lichaam beter als ze veel kunnen bewegen."

Ook melkkoeien komen nog steeds te weinig in de wei, naar de zin van Wakker Dier. Brancheorganisatie ZuivelNL meldde vorig jaar dat het percentage melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat lopen is toegenomen. Het aandeel steeg in 2021 van 83,7 procent in 2020 tot 84,0 procent. Maar de tijd in de wei ligt volgens Wakker Dier "al zes jaar erg laag en neemt niet toe".

Meer uit Binnenland

Rederij en watertaxi nemen aanbevelingen Onderzoeksraad ter harte

DEN HAAG (ANP) - Rederij Doeksen en Watertaxi De Bazuin zeggen het advies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV) naar aanleiding van het dodelijke ongeluk tussen twee schepen in oktober vorig jaar "ter harte" te nemen. Bij de aanvaring tussen de snelboot Tiger van Doeksen en watertaxi De Stormloper kwamen drie mannen en een jongen van 12 om het leven. Het lichaam van de jongen werd nooit gevonden.

39 minuten geleden
Ontvoerde Haagse man gevonden in België, ontsnapt uit woning

DEN HAAG (ANP) - De 27-jarige man uit Den Haag die sinds 26 november was vermist, is woensdag in België ontsnapt uit een woning aan zijn ontvoerders. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht, meldt de politie.

56 minuten geleden
Flevoland: Almere kan alsnog genoeg statushouders opvangen

LELYSTAD (ANP) - De gemeente Almere kan naar verwachting dit jaar alsnog genoeg statushouders aan een woning helpen, zo laat de provincie Flevoland weten. Uit een analyse van het ANP bleek deze week dat in Flevoland tot dusver geen enkele gemeente voldoende huizen voor statushouders heeft geregeld. Voor de andere vijf Flevolandse gemeenten gaat het moeilijk worden dit voor het einde van het jaar alsnog te doen, aldus de provincie.

56 minuten geleden
Provincie Utrecht saneert met PFAS vervuilde basis Soesterberg

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht gaat de met PFAS vervuilde grond op de voormalige vliegbasis Soesterberg schoonmaken om de plek geschikt te maken voor woningbouw. Het Rijk betaalt de schoonmaakoperatie van 23,5 miljoen euro. Het is de veroorzaker van de vervuiling, omdat Soesterberg een voormalig Defensieterrein is.

58 minuten geleden
Onderzoeksraad: boten ongeluk Terschelling voeren te hard

DEN HAAG (ANP) - Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Ook communiceerde de bemanning van de twee schepen niet duidelijk met elkaar en hield zich niet aan de geldende vaarregels.

1 uur geleden
KPMG: wantrouwen tegen algoritmes neemt toe

DEN HAAG (ANP) - Mensen weten steeds meer over algoritmes, maar worden daarmee ook steeds wantrouwiger. Ze zijn vooral kritisch over het gebruik van zo'n technologie door de overheid en door financiële instellingen. Mensen twijfelen ook aan antwoorden van ChatGPT en andere chatbots die kunstmatige intelligentie gebruiken om teksten te schrijven.

3 uur geleden
Meer jonge mannen zoeken contact met hulplijn om kindermisbruik

AMSTERDAM (ANP) - Steeds meer jonge mannen die naar beelden van kindermisbruik kijken, nemen contact op met de hulplijn van Stop it Now. De organisatie tegen kindermisbruik ziet bijna een verdubbeling van de cijfers. Tot en met eind november van dit jaar namen 1871 mensen contact op met Stop it Now, vorig jaar waren dat er nog 943. Bijna de helft daarvan (46 procent) is jonger dan 26 jaar. De organisatie vindt dit zorgwekkend en begint donderdag een bewustwordingscampagne. Die moet meer jonge mannen aanzetten om hulp te zoeken als ze naar strafbare beelden zoeken of kijken.

3 uur geleden