Wakker Dier naar rechter om strengere straf voor mishandeling vee
AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier vindt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) veel te terughoudend is in het geven van boetes om dierenmishandeling in de veesector. De club stapt naar de rechter in de hoop dat die de autoriteit verplicht om strenger te worden.
"Directe aanleiding is het besluit van de NVWA om slechts een waarschuwing te geven aan koeienboeren die herhaaldelijk de hitteleedvoorschriften voor pasgeboren kalfjes overtraden", aldus een woordvoerster. Maar Wakker Dier heeft al langer genoeg van de aanpak van de NVWA. "De NVWA doet veel wetsovertredingen in de vee-industrie af met een waarschuwing."
"Als de toezichthouder zelfs dat een te zwaar middel acht, krijgt de overtreder een 'mededeling'. Een boete wordt vaak pas gegeven bij structurele, herhaalde of zware wetsovertredingen met ernstig dierenleed. Omdat de NVWA ook nog eens zelden op veebedrijven controleert, is de kans op een boete vrijwel nihil", klagen de dierenvrienden verder.
Europees recht
Ze denken een stevige juridische basis te hebben: "Het optreden van de NVWA is in strijd met het Europees recht, dat stelt dat bedrijven die dierenwelzijnswetten overtreden, een "doeltreffende, evenredige en afschrikwekkende" straf moeten krijgen."
De NVWA wil niet inhoudelijk reageren: "Het staat organisaties vrij om een handhavingsverzoek te doen of naar de rechter te stappen. Zolang het onder de rechter is, doen we er geen uitspraken over in media", aldus een woordvoerster. De autoriteit maakte eerder bekend ruim driehonderd inspecties te hebben uitgevoerd bij dieren in de wei en bij het vervoer naar slachthuizen.
Meer uit Binnenland
BRUSSEL (ANP) - De beoogde nieuwe Eurocommissaris voor visserij wil "een open discussie" over de tot onvrede van Nederland verboden pulsvisserij en andere vernieuwende vismethodes. "Ik zal niet dogmatisch in benadering zijn", verzekerde aspirant-EU-commissaris Costas Kadis woensdag.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn gemiddeld positiever gaan denken over homoseksualiteit. Dat staat in een onderzoek dat staatssecretaris Mariëlle Paul (Emancipatie) met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Dit jaar had 86 procent een positieve houding tegenover homoseksuele mannen en lesbische vrouwen, in 2020 was dat nog 76 procent.
5 uur geledenDELFT (ANP) - De Nederlandse branchevereniging van elektronische sigarettenverkopers gaat door met de eigen rechtszaak tegen de Staat over de invoering van het smaakjesverbod, hoewel de rechtbank in Den Haag woensdag in een andere zaak heeft geoordeeld dat de Staat het verbod mocht invoeren. Dit zegt voorzitter Emil 't Hart van de Esigbond.
7 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Het terrein van de voormalige cementfabriek ENCI in Maastricht krijgt een monumentale status. Het is de bedoeling dat vijf bouwwerken rijksmonument worden, waaronder een 180 meter lange buisoven. Achttien elementen van het terrein worden gemeentelijk monument. Tegen het aanwijzen van de in totaal 23 monumenten, door de gemeente Maastricht en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, kan nog beroep worden aangetekend.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - "Het had geen betere verkiezing kunnen zijn", zegt Renee Nielsen van Republicans Overseas over de winst van de Republikein Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. Nielsen komt uit Minnesota en woont met haar partner en kinderen in Den Haag. Ze is woordvoerster van de Nederlandse tak van Republicans Overseas, een aanspreekpunt voor Republikeinse Amerikanen in het buitenland.
8 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag acht jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 20-jarige Tashyke L. voor het doden van de 22-jarige Richairo Mariën uit Helmond. L. ging het slachtoffer op 29 maart vorig jaar te lijf met een machete, op de Korte Lijnbaan in het centrum van Rotterdam. "In blinde woede", aldus het OM.
8 uur geledenTER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben in de nacht van dinsdag op woensdag 1800 mensen overnacht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan de maximaal toegestane 2000. Eind oktober legde de rechter het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) een nieuwe dwangsom op voor als er, op welk moment van de dag ook, meer dan 2000 mensen verblijven.
9 uur geleden