Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wakker Dier: 7 miljoen vleeskuikens sterven jaarlijks in de stal

Wakker Dier: 7 miljoen vleeskuikens sterven jaarlijks in de stal

AMSTERDAM (ANP) - Ieder jaar sterven in Nederland minstens 7 miljoen vleeskuikens in de stal door ziekte, stress of hitte. Dat meldt Wakker Dier op basis van cijfers die de dierenwelzijnsorganisatie via een Wob-verzoek opvroeg bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volgens Wakker Dier blijkt uit de cijfers dat met name 'plofkippen' vaker doodgaan in de stal.

Dat soort kippen hebben minder ruimte dan bijvoorbeeld scharrelkippen en leven doorgaans ook minder lang voordat ze naar de slacht gaan. De belangenclub voor dieren stelt dat de helft van alle vleeskuikens in Nederland plofkippen zijn.

De kans op sterfte zou onder plofkippen 60 procent hoger liggen. Ook hebben plofkippen volgens Wakker Dier veel vaker (63 procent) zweren aan hun poten dan kippen die meer ruimte krijgen en langer leven, onder meer omdat ze "hun hele leven lang in hun eigen poep staan".

Onzichtbaar leed

Wakker Dier roept het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) op de sterftecijfers van vleeskuikens openbaar te maken en actief in de gaten te houden. "Dit legt de problemen bloot en geeft kansen om het aantal slachtoffers met overheidsbeleid te verlagen", vindt de organisatie. "Het leed van kippen blijft nu onzichtbaar achter gesloten staldeuren."

Wakker Dier pleit ook voor een verbod op het fokken van plofkip in Nederland. Daarmee zouden volgens de dierenwelzijnsclub een hoop dierenleed en dode kippen voorkomen worden.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

wink-wink 1 week geleden
De beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren. Wakker Dier pikt - evenals de plofkippen - het niet en roept op tot scharrelen. Tja, scharrelen met de pluimvee-scharrelaar dat zouden de kuikens ook wel willen.

Meer uit Binnenland

Woning beschoten in Poortugaal

POORTUGAAL (ANP) - Een woning aan de Sleedoorn in het Zuid-Hollandse Poortugaal is in de nacht van vrijdag op zaterdag rond 03.00 uur meerdere malen beschoten. Volgens een woordvoerster van de politie is daarbij niemand gewond geraakt.

15 minuten geleden
Zelenski snapt Nederlandse twijfel over EU-kandidatuur niet goed

DEN HAAG (ANP) - Volodimir Zelenski heeft er weinig begrip voor dat de Nederlandse politiek terughoudend is over een Oekraïens lidmaatschap van de Europese Unie. In een interview met Nieuwsuur zei de Oekraïense president dat hij vindt dat er onder de bevolking genoeg steun voor is. Hij vindt dat de kandidatuur een belangrijk signaal zou afgeven dat de EU Oekraïne steunt. "Het volk steunt ons."

5 uur geleden
Benschop naar de Kamer om chaos Schiphol te bespreken

DEN HAAG (ANP) - Schiphol-topman Dick Benschop komt dinsdag naar de Tweede Kamer om te praten over de enorme drukte op de luchthaven. Hij is daarvoor uitgenodigd door VVD en PvdA. "Er gaat veel mis op Schiphol, maar we horen heel weinig vanuit de bestuurskamer", aldus VVD'er Daniel Koerhuis, die naar eigen zeggen de vragen wil stellen "die iedereen nu heeft".

9 uur geleden
Omstreden ex-wethouder Van Rey keert terug in college Roermond

ROERMOND (ANP) - De omstreden ex-wethouder Jos van Rey keert namens de Liberale Volkspartij Roermond terug in het college van Roermond. Dat heeft formateur Dirk Franssen vrijdag bekendgemaakt.

11 uur geleden
Streefgetal van 50.000 bedden voor Oekraïners in zicht

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten realiseerden sinds maandag ruim 2500 extra bedden voor gevluchte Oekraïners. Met de nu 49.393 beschikbare bedden is het streefgetal van 50.000 bijna gehaald.

11 uur geleden
Karretje Sprookjesbos Valkenburg afgebroken: drie gewonden

VALKENBURG (ANP) - In Valkenburg aan de Geul is vrijdagmiddag een karretje van een attractie in het Sprookjesbos afgebroken en gevallen. Er zat een gezin in van twee volwassenen en twee kinderen. De twee volwassenen en een van de kinderen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Over de aard van hun verwondingen is niets bekend, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg, maar hun toestand wordt omschreven als stabiel. Een woordvoerder noemde het waarschijnlijk dat het andere kind is meegegaan naar het ziekenhuis.

13 uur geleden
Streekvervoer intensiveert estafettestakingen voor betere cao

UTRECHT (ANP) - Vanaf dinsdag wordt er twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken gestaakt in het streekvervoer. Daarmee worden de estafettestakingen die twee weken geleden begonnen geïntensiveerd, meldt FNV Streekvervoer. Dinsdag wordt er gestaakt in Lelystad, Harderwijk, Dronten, Emmeloord, Zwartsluis en Den Bosch.

14 uur geleden