Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wagnerbaas Prigozjin laat na week radiostilte weer van zich horen

Wagnerbaas Prigozjin laat na week radiostilte weer van zich horen

MINSK (ANP) - Jevgeni Prigozjin heeft zijn radiostilte van een week verbroken. Op Telegram is een geluidsopname verschenen van de Wagnerbaas, waarin hij zijn aanhangers bedankt en nog eens vertelt over de opstand, schrijven onder meer Politico en The Kyiv Independent.

Het is het eerste teken van leven van Prigozjin sinds 26 juni, toen hij ook een audiobericht op Telegram plaatste. De Belarussische president Aleksandr Loekasjenko heeft gezegd dat Prigozjin is aangekomen in Minsk, maar hij is nog niet in het openbaar verschenen. Er zijn geen beelden van de Wagnerbaas sinds hij zaterdagavond 24 juni Rostov aan de Don verliet na het afblazen van de muiterij tegen de Russische legerleiding.

In de nieuwe spraakopname gaat Prigozjin net als een week eerder in op de opstand (of "mars voor rechtvaardigheid"), die zou zijn bedoeld om "te vechten tegen verraders" en om de Russische samenleving te mobiliseren. "En ik denk dat dat goed gelukt is." Ook zei hij dat de Russen in de nabije toekomst weer overwinningen aan het front kunnen verwachten. Het is niet duidelijk of hij bedoelt dat Wagner weer in Oekraïne zal vechten, zij aan zij met de Russische strijdkrachten.

Prigozjin zegt in de geluidsopname niets over zijn huidige verblijfplaats en het wordt ook niet meteen duidelijk wanneer het is opgenomen. De opname verscheen op het Telegramkanaal Grey Zone, gelieerd aan de Wagner Groep.

Meer uit Buitenland

BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

9 minuten geleden
EU-natuurherstelwet komt er tóch, EU-landen stemmen in

LUXEMBURG (ANP) - De veelbesproken natuurherstelwet komt er toch. De wet leek op de plank te blijven liggen door gebrek aan steun van de EU-landen, maar die hebben maandag alsnog ingestemd.

12 minuten geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

38 minuten geleden
EU-voorzitter verwerpt kritiek op 'onwettig' fiat natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De draai van Oostenrijk die de Europese natuurherstelwet toch over de eindstreep lijkt te helpen, is niet onwettig. EU-voorzitter België is niet bang dat de Europese rechter de goedkeuring van de veelbesproken wet straks annuleert, zegt de Brusselse minister Alain Maron.

1 uur geleden
Doden door botsing tussen treinen in India

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - In India zijn zeker vijftien mensen omgekomen doordat een passagierstrein en een goederentrein in botsing waren gekomen. Er zijn bijna dertig personen gewonden.

2 uur geleden
Russische zaak tegen Amerikaan Gershkovich achter gesloten deuren

JEKATERINENBURG (ANP/RTR) - Het Russische proces tegen de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich zal achter gesloten deuren plaatsvinden, meldt staatspersbureau TASS. De zaak begint op 26 juni.

3 uur geleden
EU-leiders beginnen optimistisch aan verdeling 'topbanen' EU

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn weleens met meer hoofdbrekens aan de vijfjaarlijkse verdeling van de belangrijkste EU-posten begonnen. De meestal hoogst ingewikkelde puzzel, waar demissionair premier Mark Rutte en zijn collega's zich maandag in Brussel over buigen, kreeg de afgelopen dagen al voorzichtig vorm. Zwaargewichten Duitsland en Frankrijk denken alle stukjes gauw te kunnen leggen.

6 uur geleden