Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wagner-baas claimt controle over 70 procent van Bachmoet

Wagner-baas claimt controle over 70 procent van Bachmoet

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Het Russische huurlingenbedrijf Wagner heeft volgens eigenaar Jevgeni Prigozjin circa 70 procent van Bachmoet onder controle. Om die stad in het oosten van Oekraïne wordt al maanden zwaar gevochten, met vele slachtoffers aan beide kanten van de oorlog tot gevolg.

Prigozjin schrijft in een brief aan de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe dat zijn Wagner Groep ruim de helft van Bachmoet heeft ingenomen en "doorgaat met operaties om de bevrijding van de stad te voltooien". Het nieuws is niet door Oekraïne bevestigd.

Daarnaast verklaart Prigozjin dat het Oekraïense leger eind maart of begin april een offensief begint met als doel de eenheden van Wagner af ​​​​te snijden van het merendeel van de Russische troepen in Oost-Oekraïne. Hij vraagt Sjojgoe maatregelen te nemen zodat de Oekraïners niet zullen slagen. Als Wagner wordt afgesneden, kan dat volgens Prigozjin "negatieve gevolgen" hebben voor de Russische operatie in Oekraïne.

Symbolische waarde

Het is voor het eerst dat de Wagner-baas dergelijke communicatie met de minister, die hij gedurende de oorlog meermaals heeft bekritiseerd, publiceert. Wat de reden daarachter is, is niet bekend. De bijlagen van de brief werden niet door Prigozjins persdienst gedeeld. Die zouden details bevatten over het offensief dat Oekraïne zou voorbereiden en Prigozjins plan voor een tegenoffensief.

Russische troepen, inclusief de Wagner Groep, proberen Bachmoet te veroveren om vanaf daar andere plaatsen in te nemen. Het strategisch belang van de stad wordt al vanaf het begin betwist, maar het is duidelijk dat Bachmoet vanwege de lange en bloedige strijd een symbolische waarde heeft gekregen. De stad is door de hevige gevechten grotendeels verwoest.

Meer uit Buitenland

Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

1 uur geleden
Zelensky: terughoudendheid VS-Congres kost Oekraïense levens

KYIV (ANP) - De terughoudendheid van Amerikaanse volksvertegenwoordigers om extra militaire hulp voor Oekraïne goed te keuren zal het land mensenlevens kosten. Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky in een interview met de zender Fox News.

1 uur geleden
Britse autoriteiten doen recordvangst van 5700 kilo cocaïne

SOUTHAMPTON (ANP) - De Britse autoriteiten hebben in de haven van Southampton 5700 kilo cocaïne onderschept in een lading bananen uit Zuid-Amerika. De recordvangst gebeurde al op 8 februari, maar is nu pas bekend gemaakt, melden de National Crime Agency en de Border Force in een persbericht.

3 uur geleden
Unanimiteit onder G20 over tweestatenoplossing Israël-Palestina

RIO DE JANEIRO (ANP) - De ministers van Buitenlandse Zaken van de G20-landen zijn vrijwel unaniem dat de Palestijnen naast Israël een eigen land moeten krijgen. Alleen die zogenoemde tweestatenoplossing kan een einde maken aan de Israëlisch-Palestijnse oorlog. Dat zeiden de Braziliaanse minister die gastheer was van een bijeenkomst van de ministers donderdag, en ook buitenlandchef van de Europese Unie Josep Borrell

3 uur geleden
Doden en gewonden na brand flatgebouw Valencia

VALENCIA (ANP) - Bij een grote brand in een torenflat in Valencia zijn zeker vier doden en veertien gewonden gevallen, melden de hulpdiensten in de Spaanse kuststad. De brandweer is ook nog naar negentien vermisten op zoek, melden plaatselijke media op gezag van het gemeentebestuur.

3 uur geleden
Lot van commerciële maanlander onduidelijk

HOUSTON (ANP) - Het is niet duidelijk hoe de landing van een commercieel toestel op het oppervlak van de maan is afgelopen. Ongeveer tien minuten na de geplande aankomst had de lander nog geen teken van leven naar de aarde gestuurd. Er komen wel wat signalen binnen, maar de vluchtleiding weet niet zeker wat die betekenen en onderzoekt wat er aan de hand is.

3 uur geleden
VS komen met nieuwe sancties tegen Rusland

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten komen vrijdag met nieuwe sancties voor meer dan vijfhonderd mensen en organisaties ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Russische invasie in Oekraïne. Dat maakte de Amerikaanse viceminister van Financiën donderdag bekend.

5 uur geleden