Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wagenings instituut wil geheimen van fotosynthese kraken

Wagenings instituut wil geheimen van fotosynthese kraken

WAGENINGEN (ANP) - Een nieuw onderzoeksinstituut in Wageningen hoopt de komende jaren "het geheim van fotosynthese-efficiëntie te ontrafelen". In het nieuwe Jan IngenHousz Institute gaan tientallen onderzoekers op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat planten zonlicht nog efficiënter kunnen gebruiken om te groeien. "Als dat lukt dan zal de opbrengst van gewassen enorm verbeteren", laat Wageningen University & Research (WUR) weten.

Het instituut is vernoemd naar de arts en natuurwetenschapper Jan Ingenhousz (1730-1799), die baanbrekend onderzoek deed naar fotosynthese. Hij toonde met experimenten de basisprincipes achter fotosynthese aan, het proces waarbij planten met behulp van zonlicht CO2 en water omzetten in zuurstof en suikers.

Martin Kropff, die tot 2015 rector magnificus was van WUR, is voorzitter van de Raad van Toezicht van het nieuwe instituut. De dagelijkse leiding is in handen van de Amerikaanse professor David Kramer. "Planten gebruiken meestal maar een paar procent van de zonne-energie die ze absorberen", legt hij uit in een verklaring. Daar zit dus mogelijk ruimte voor verbetering. Kramer wil "de echte wereld als laboratorium gebruiken", in plaats van traditioneel in een laboratorium te beginnen.

Volgens de Amerikaanse fotosynthese-kenner is het probleem zo groot, dat wereldwijde samenwerking nodig is om verder te komen. "We moeten vele anderen, die in verschillende disciplines en gewassen werken, in staat stellen om deel te nemen. Daarom bouwen we een open wetenschappelijk platform dat toegankelijk is voor een gemeenschap van honderden onderzoeksgroepen over de hele wereld." Met het onderzoek aan het instituut is de komende tien jaar 62 miljoen euro gemoeid.

Meer uit Binnenland

Aantal incidenten met nepagenten stijgt, 35 babbeltrucs per dag

DEN HAAG (ANP) - Het aantal incidenten waarbij ouderen worden opgelicht door criminelen die zich voordoen als agenten blijft stijgen. In het eerste halfjaar van 2025 waren er 6496 incidenten, tegen 8329 in heel 2024. Per dag ziet de politie ongeveer 35 babbeltrucs met nepagenten. De politie start een landelijke campagne tegen deze vorm van oplichting, waarbij ouderen slachtoffer worden van babbeltrucs.

9 minuten geleden
Van Weel: optredens Wilders bij lokale asielprotesten helpen niet

DEN HAAG (ANP) - De optredens van PVV-leider Geert Wilders bij lokale protesten tegen asielzoekerscentra helpen niet, vindt minister David van Weel (Asiel, VVD). Hij is voorzichtig in zijn kritiek en gaat niet mee in de typering van "geroeptoeter" van NSC-vicepremier Eddy van Hijum. Maar "het zou goed zijn als iedereen zich hield bij waar die over gaat", vindt Van Weel.

12 minuten geleden
Twentse burgemeesters pleiten voor strengere wetten voor sekten

TUBBERGEN (ANP) - De veertien burgemeesters in de regio Twente roepen het Rijk in een brandbrief op om strengere regels op te stellen voor sektes. Ze willen onder meer dat sekteleiders en misbruik harder aangepakt kunnen worden en dat er een nieuw meldpunt komt.

16 minuten geleden
Eerste zelfrijdende bus in Nederland op de openbare weg

ROTTERDAM (ANP) - Reizigers voor het ritje tussen metrostation Meijersplein/Airport en Rotterdam The Hague Airport kunnen binnenkort in een zelfrijdende bus stappen. Het is volgens het samenwerkingsverband met onder meer de RET, Rotterdam The Hague Airport en gemeente Rotterdam voor het eerst dat een automatisch rijdende bus op de openbare weg rijdt in Nederland.

18 minuten geleden
Acht lichtgewonden bij botsing tussen trams in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een kop-staartbotsing tussen twee trams in Rotterdam zijn vrijdagochtend acht mensen lichtgewond geraakt. Drie van hen moesten naar het ziekenhuis. Hun verwondingen lijken niet ernstig, zegt een politiewoordvoerder. "Dan moet je denken aan hechtingen."

21 minuten geleden
Brabant start proef met 'realtime' meten uitstoot veehouderijen

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant een proef begonnen waarbij op 33 veehouderijen een jaar lang continu de uitstoot van ammoniak en methaan wordt gemeten. Sensoren in de stallen registreren de emissies, zodat de boeren precies kunnen zien wat het effect is van aanpassingen van bijvoorbeeld het voer voor de dieren. Volgens Brabant is dit het eerste experiment met continue metingen op zo'n grote schaal.

22 minuten geleden
Van Hijum lijkt het 'logisch' als Soepboer NSC-fractie verlaat

DEN HAAG (ANP) - NSC-vicepremier Eddy van Hijum "keek wel even op" toen hij hoorde dat partijgenoot Aant Jelle Soepboer lijsttrekker wordt van de Fryske Nasjonale Partij (FNP) bij de Tweede Kamerverkiezingen op 29 oktober. Of Soepboer tot de verkiezingen in de NSC-fractie kan blijven, wordt nog besproken met het partijbestuur. Maar het lijkt Van Hijum "logisch" als hij zelf opstapt.

1 uur geleden