Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

WAGENINGEN (ANP) - Wageningen University heeft na een oproep om dode steekmuggen op te sturen zeker 6000 enveloppen met muggen ontvangen. Wie een mug doodsloeg, kon die sinds 16 februari opsturen naar de universiteit voor onderzoek. Vanwege het overweldigende aantal ingestuurde steekmuggen is de actie nu eerder stopgezet. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen", zegt muggenonderzoeker Sander Koenraadt.

Tot verbazing van Koenraadt kwamen er postzakken vol enveloppen met muggen binnen. "Soms kwamen de muggen begeleid met een leuke boodschap zoals, veel succes ermee, ik hoef hem niet terug." De onderzoekers hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen, vooral niet in februari. "Iedereen associeert muggen toch met de zomer, al wisten we natuurlijk dat sommige muggen actief blijven in de winter."

De ingestuurde muggen komen uit heel Nederland. Daardoor hebben de wetenschappers genoeg informatie voor hun onderzoek. Eerst gaan zij controleren of het wel om steekmuggen gaat en dan zal worden onderzocht welke mug in de enveloppe zit. "Er zitten ook andere insecten tussen, ik denk dat 80 procent een steekmug is."

Overlast

De wetenschappers willen weten welke steekmuggen overlast veroorzaken in de winter en waar ze vooral rondvliegen. Ook zijn ze benieuwd bij welke andere dieren de muggen bloed drinken en of deze steekmuggen ziekteverwekkers bij zich hebben. De actie zou tot en met 16 maart duren.

Dode muggen hoeven dus niet meer op de post, maar muggenoverlast kan nog wel worden doorgeven op muggenradar.nl. De onderzoekers zijn van plan volgend jaar weer een oproep te doen.

Meer uit Binnenland

Advocaat: 3 demonstranten aangehouden kort voor stilte op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn drie personen aangehouden, en niet één zoals eerder werd gemeld. Dat laat Willem Jebbink, de advocaat van de drie, weten. Op de Dam was, net als vorig jaar tijdens de dodenherdenking, een groepje demonstranten aanwezig dat aandacht vroeg voor de politieke situatie in Oeganda. De overgebleven betogers bleven stil tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur.

1 uur geleden
Dodenherdenking Waalsdorpervlakte verloopt zonder protest

WASSENAAR (ANP) - De dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte in de duinen tussen Den Haag en Wassenaar is zonder incidenten verlopen. De twee minuten stilte vanaf 20.00 uur zijn niet verstoord. In het hele land waren gemeenten extra alert op verstoringen en protestacties in verband met situatie in Gaza en hadden extra maatregelen genomen.

3 uur geleden
Nederland was twee minuten stil voor oorlogsslachtoffers

AMSTERDAM (ANP) - Op veel plekken in Nederland was het om 20.00 uur twee minuten stil, om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam namen ongeveer 4000 mensen die hun plek van tevoren hadden gereserveerd de stilte in acht.

4 uur geleden
Halsema vraagt in toespraak aandacht voor open wonden na oorlog

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft in haar toespraak op de Dam gevraagd om "een zacht gemoed voor al die mensen die de wond van oorlog elke dag voelen". "Wij, hier verzameld, zijn de erfgenamen van een zwaar bevochten vrede", sprak zij na de Nationale Herdenking. "Laten wij die erfenis - onze open samenleving - beschermen."

4 uur geleden
Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

AMSTERDAM (ANP) - De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en rond de Dam ook stil. Er waren bij de herdenking naar volgens het Comité 4 en 5 mei 3900 mensen plus 1058 genodigden aanwezig.

4 uur geleden
Maar 4000 mensen op de Dam bij Nationale Herdenking

AMSTERDAM (ANP) - Bij de Nationale Herdenking op de Dam zijn zaterdagavond 4000 mensen aanwezig, meldt het Comité 4 en 5 mei een kwartier voor het begin van de dodenherdenking. Dat is inclusief de genodigden die voorafgaand in de Nieuwe Kerk aanwezig waren.

5 uur geleden
Half uur voor Nationale Herdenking 2000 mensen op de Dam

AMSTERDAM (ANP) - Om 19.30 uur, een half uur voor het begin van de Nationale Herdenking, zijn er zo'n 2000 toeschouwers op De Dam, meldt het Comité 4 en 5 mei. Bezoekers moesten zich vooraf aanmelden en er zijn 10.000 mensen welkom bij de dodenherdenking om 20.00 uur. Eerdere jaren waren er zo'n 20.000 mensen op de Dam.

5 uur geleden