Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

WAGENINGEN (ANP) - Wageningen University heeft na een oproep om dode steekmuggen op te sturen zeker 6000 enveloppen met muggen ontvangen. Wie een mug doodsloeg, kon die sinds 16 februari opsturen naar de universiteit voor onderzoek. Vanwege het overweldigende aantal ingestuurde steekmuggen is de actie nu eerder stopgezet. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen", zegt muggenonderzoeker Sander Koenraadt.

Tot verbazing van Koenraadt kwamen er postzakken vol enveloppen met muggen binnen. "Soms kwamen de muggen begeleid met een leuke boodschap zoals, veel succes ermee, ik hoef hem niet terug." De onderzoekers hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen, vooral niet in februari. "Iedereen associeert muggen toch met de zomer, al wisten we natuurlijk dat sommige muggen actief blijven in de winter."

De ingestuurde muggen komen uit heel Nederland. Daardoor hebben de wetenschappers genoeg informatie voor hun onderzoek. Eerst gaan zij controleren of het wel om steekmuggen gaat en dan zal worden onderzocht welke mug in de enveloppe zit. "Er zitten ook andere insecten tussen, ik denk dat 80 procent een steekmug is."

Overlast

De wetenschappers willen weten welke steekmuggen overlast veroorzaken in de winter en waar ze vooral rondvliegen. Ook zijn ze benieuwd bij welke andere dieren de muggen bloed drinken en of deze steekmuggen ziekteverwekkers bij zich hebben. De actie zou tot en met 16 maart duren.

Dode muggen hoeven dus niet meer op de post, maar muggenoverlast kan nog wel worden doorgeven op muggenradar.nl. De onderzoekers zijn van plan volgend jaar weer een oproep te doen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Unieke filmbeelden van Rutger Hauer teruggevonden

AMERSFOORT (ANP) - Onderzoekers hebben tijdens een onderzoek voor een theatercollege over Amersfoort in de Tweede Wereldoorlog oude filmbeelden van de in 2019 overleden acteur Rutger Hauer teruggevonden. Het gaat om een korte film die hij met regisseur Willy Lindwer maakte in 1969 of 1970, tijdens zijn stagejaar aan de Filmacademie.

39 minuten geleden
Kaag: vertrek Smeets onvermijdelijk

DEN HAAG (ANP) - Het was "onvermijdelijk" dat de in opspraak geraakte D66'er Sidney Smeets, die beschuldigd wordt van seksueel grensoverschrijdend gedrag, zich donderdag terugtrok uit de Tweede Kamer. Dat zegt D66-leider Sigrid Kaag.

45 minuten geleden
Advocaat Spong beraadt zich op positie opgestapte Smeets

AMSTERDAM (ANP) - Advocaat Gerard Spong weet niet of het opgestapte Kamerlid Sidney Smeets kan terugkeren bij zijn advocatenkantoor. Smeets is formeel tot 1 mei als strafrechtadvocaat aan het kantoor van Spong verbonden. Hij werd twee weken geleden als Kamerlid van D66 beëdigd, maar legde donderdag zijn functie neer nadat hij in opspraak raakte door beschuldigingen van ongepaste seksuele avances richting minderjarige jongens.

46 minuten geleden
Politie is verbaasd over sms AMBER Alert over petitie

DEN HAAG (ANP) - De politie is verbaasd over het sms-bericht dat AMBER Alert donderdagochtend naar haar gebruikers stuurde, met de vraag om een petitie te ondertekenen die moet voorkomen dat de samenwerking tussen het waarschuwingssysteem en de politie stopt. Volgens de politie maakte AMBER Alert oneigenlijk gebruik van het kanaal, dat bedoeld is voor het opsporen van vermiste kinderen.

57 minuten geleden
'Kom niet naar Amstel Gold Race, kijk thuis op tv'

VALKENBURG (ANP) - De burgemeesters van de Zuid-Limburgse gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht en Valkenburg aan de Geul doen een dringende oproep aan wielerliefhebbers om komend weekend niet naar het heuvelland te komen voor de Amstel Gold Race. De burgemeesters roepen mensen op om thuis te blijven en de race te volgen op televisie of via internet.

1 uur geleden
De Jonge bereid te kijken naar keuzevrijheid bij AstraZeneca-prik

DEN HAAG (ANP) - Coronaminister Hugo de Jonge is bereid te kijken of mensen die niet in aanmerking komen voor het vaccin van AstraZeneca daar tóch voor kunnen kiezen, als de 60-plussers eenmaal zijn ingeënt. Maar heel enthousiast toonde hij zich donderdag in de Tweede Kamer niet over het idee.

1 uur geleden
Quarantaineplicht ook in buurlanden

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet mikt erop de eerder aangekondigde quarantaineplicht voor reizigers uit landen met een verhoogd risico op een coronabesmetting op 15 mei te laten ingaan. Meer landen hanteren al een quarantaineplicht. Hoe zit dat in de buurlanden?

2 uur geleden