Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

WAGENINGEN (ANP) - Wageningen University heeft na een oproep om dode steekmuggen op te sturen zeker 6000 enveloppen met muggen ontvangen. Wie een mug doodsloeg, kon die sinds 16 februari opsturen naar de universiteit voor onderzoek. Vanwege het overweldigende aantal ingestuurde steekmuggen is de actie nu eerder stopgezet. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen", zegt muggenonderzoeker Sander Koenraadt.

Tot verbazing van Koenraadt kwamen er postzakken vol enveloppen met muggen binnen. "Soms kwamen de muggen begeleid met een leuke boodschap zoals, veel succes ermee, ik hoef hem niet terug." De onderzoekers hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen, vooral niet in februari. "Iedereen associeert muggen toch met de zomer, al wisten we natuurlijk dat sommige muggen actief blijven in de winter."

De ingestuurde muggen komen uit heel Nederland. Daardoor hebben de wetenschappers genoeg informatie voor hun onderzoek. Eerst gaan zij controleren of het wel om steekmuggen gaat en dan zal worden onderzocht welke mug in de enveloppe zit. "Er zitten ook andere insecten tussen, ik denk dat 80 procent een steekmug is."

Overlast

De wetenschappers willen weten welke steekmuggen overlast veroorzaken in de winter en waar ze vooral rondvliegen. Ook zijn ze benieuwd bij welke andere dieren de muggen bloed drinken en of deze steekmuggen ziekteverwekkers bij zich hebben. De actie zou tot en met 16 maart duren.

Dode muggen hoeven dus niet meer op de post, maar muggenoverlast kan nog wel worden doorgeven op muggenradar.nl. De onderzoekers zijn van plan volgend jaar weer een oproep te doen.

Meer uit Binnenland

Een vijfde van scholen haalt onvoldoende bij steekproef inspectie

UTRECHT (ANP) - Ruim een vijfde van de scholen die de Inspectie van het Onderwijs in 2023 door middel van een steekproef heeft onderzocht, krijgt van deze organisatie een onvoldoende voor de totale kwaliteit. Bij de proef waren 225 willekeurige scholen voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs in het hele land betrokken. De percentages onvoldoende presterende scholen variëren van 18,2 procent in het basisonderwijs tot 22,5 procent in het voortgezet speciaal onderwijs. De helft van de 225 scholen voldoet ook niet aan alle wettelijke normen voor onderwijs in taal, rekenen en burgerschapskunde.

8 minuten geleden
Verdachte moorden Weiteveen betuigt spijt

ASSEN (ANP) - "Het is een verschrikkelijke tragedie. Nooit had het zover mogen komen, maar het is toch gebeurd." Dat zei Richard K. (50) woensdag in een op schrift gestelde verklaring ten overstaan van de rechtbank in Assen. K. was in de rechtszaal verschenen voor de eerste inleidende zitting in zijn strafzaak. Hij wordt verdacht van de moord op een 44-jarige vrouw en haar 38-jarige man, op 16 januari in Weiteveen.

30 minuten geleden
OM: bij moorden Weiteveen wijst alles op planmatige aanpak

ASSEN (ANP) - Het Openbaar Ministerie gaat in de zaak over de moorden in het Drentse Weiteveen uit van een vooropgezet plan bij verdachte Richard K. "Alles wijst op een planmatige aanpak", zei de officier van justitie woensdag, tijdens de eerste inleidende zitting in de zaak bij de rechtbank in Assen.

1 uur geleden
Groningse CdK: gasbesluit historisch, verdriet eindigt nog niet

GRONINGEN (ANP) - "Historisch", zo noemt de Groningse commissaris van de Koning René Paas het besluit van de Eerste Kamer dinsdag om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Dat de gaswinning in de regio stopt, "betekent dat de oorzaak van veel ellende stopt", zegt hij. "Het verdriet eindigt echter nog niet."

2 uur geleden
FIOD onderzoekt weer massale toeslagenfraude vanuit Bulgarije

DEN HAAG (ANP) - De fiscale opsporingsdienst FIOD doet opnieuw onderzoek naar georganiseerde fraude met toeslagen vanuit Bulgarije. De dienst Toeslagen heeft van buitenaf meerdere tips gekregen over mensen die zich ten onrechte inschrijven op een Nederlands adres en toeslagen aanvragen. Er zijn 2000 verschillende burgerservicenummers bij betrokken.

3 uur geleden
Meer Europeanen van plan te stemmen in Europese verkiezingen

BRUSSEL (ANP) - Meer inwoners van de Europese Unie zeggen de komende Europese verkiezingen te gaan stemmen dan ze zich vorige keer voornamen. Ook meer Nederlanders denken ditmaal naar de stembus te gaan. De prille groei van de opkomst, na jaren kommer en kwel, zou in juni kunnen doorzetten, suggereert een peiling van het Europees Parlement.

4 uur geleden
Plofkraak bij geldwisselkantoor station Delft

DELFT (ANP) - Bij een geldwisselkantoor in de stationshal van station Delft heeft vanochtend een plofkraak plaatsgevonden. Regio15 meldt dat hulpdiensten omstreeks 04:30 uur melding kregen van de plofkraak.

5 uur geleden