Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

Wageningen University krijgt 6000 dode muggen en stopt met oproep

WAGENINGEN (ANP) - Wageningen University heeft na een oproep om dode steekmuggen op te sturen zeker 6000 enveloppen met muggen ontvangen. Wie een mug doodsloeg, kon die sinds 16 februari opsturen naar de universiteit voor onderzoek. Vanwege het overweldigende aantal ingestuurde steekmuggen is de actie nu eerder stopgezet. "Het is heel bijzonder om zoveel respons te ontvangen", zegt muggenonderzoeker Sander Koenraadt.

Tot verbazing van Koenraadt kwamen er postzakken vol enveloppen met muggen binnen. "Soms kwamen de muggen begeleid met een leuke boodschap zoals, veel succes ermee, ik hoef hem niet terug." De onderzoekers hadden niet verwacht dat zoveel mensen zouden meedoen, vooral niet in februari. "Iedereen associeert muggen toch met de zomer, al wisten we natuurlijk dat sommige muggen actief blijven in de winter."

De ingestuurde muggen komen uit heel Nederland. Daardoor hebben de wetenschappers genoeg informatie voor hun onderzoek. Eerst gaan zij controleren of het wel om steekmuggen gaat en dan zal worden onderzocht welke mug in de enveloppe zit. "Er zitten ook andere insecten tussen, ik denk dat 80 procent een steekmug is."

Overlast

De wetenschappers willen weten welke steekmuggen overlast veroorzaken in de winter en waar ze vooral rondvliegen. Ook zijn ze benieuwd bij welke andere dieren de muggen bloed drinken en of deze steekmuggen ziekteverwekkers bij zich hebben. De actie zou tot en met 16 maart duren.

Dode muggen hoeven dus niet meer op de post, maar muggenoverlast kan nog wel worden doorgeven op muggenradar.nl. De onderzoekers zijn van plan volgend jaar weer een oproep te doen.

Meer uit Binnenland

Agractie: beter geen landbouwakkoord dan een slecht akkoord

PUTTEN (ANP) - Boerenactiegroep Agractie is vooralsnog niet van plan om terug te keren naar de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Volgens Agractie zit er tot nu toe "nul komma nul beweging" in de standpunten van het kabinet over hoe de landbouw hervormd moet worden. De boerenactiegroep vindt dat het akkoord zo "halfbakken" is en stelt dat er beter geen akkoord kan komen dan een slecht akkoord. Dat heeft voorman Bart Kemp donderdagavond gezegd tijdens een informatieavond van Agractie in Putten.

52 minuten geleden
Man uit Apeldoorn schiet met vuurwapen op Apache-helikopter

APELDOORN (ANP) - Een man uit Apeldoorn wordt ervan verdacht donderdagochtend met een vuurwapen op een Apache-gevechtshelikopter te hebben geschoten. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee, die de verdachte aan het einde van de middag in zijn woning heeft aangehouden.

2 uur geleden
Voorlopig geen einde persalarmeringen politie en brandweer

DEN HAAG (ANP) - Journalisten blijven voorlopig nog meldingen ontvangen als de politie en brandweer uitrukken, laat minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) weten. Media krijgen per 1 april echter geen bericht meer als een ambulance wordt ingezet, omdat het medisch beroepsgeheim hierdoor in het geding zou komen.

5 uur geleden
Blauw start kort geding tegen softwareleverancier om datalek

ROTTERDAM (ANP) - Marktonderzoeksbureau Blauw is een kort geding gestart vanwege het datalek waardoor het bedrijf en klanten mogelijk zijn getroffen. Het lek komt van softwareleverancier Nebu, maar die geeft volgens topman van Blauw Jos Vink nauwelijks informatie. In het kort geding eist het bureau meer informatie van Nebu over het lek. Het kort geding dient komende dinsdag.

5 uur geleden
AOb: RUG tast academische vrijheid aan met ontslag Täuber

UTRECHT (ANP) - De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt dat de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) zich in de zaak rond de ontslagen Susanne Täuber niet alleen een slechte werkgever toont, maar zo ook de academische vrijheid aantast. Dit schrijft de bond donderdag op ScienceGuide, een nieuwssite voor wetenschap en hoger onderwijs.

5 uur geleden
AP sluit niet uit dat meer gegevens op straat liggen door datalek

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) sluit niet uit dat meer bedrijven en organisaties zich zullen melden waarvan klantgegevens mogelijk op straat komen te liggen als gevolg van een groot datalek bij een softwareleverancier. Een woordvoerder van de privacytoezichthouder zegt dat bedrijven zich ook meer bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid bij het doorgeven van persoonsgegevens.

6 uur geleden
Sekswerkers demonstreren tegen vroegere sluitingstijden Wallen

AMSTERDAM (ANP) - Tientallen sekswerkers hebben donderdagmiddag gedemonstreerd tegen de vroegere sluitingstijden van de ramen op de Wallen, die zaterdag ingaan. Voor raamprostitutie gaat de eindtijd van 06.00 uur naar 03.00 uur. Ook de horeca gaat eerder dicht en vanaf half mei geldt er een blowverbod. Het stadsbestuur wil zo overlast tegengaan in de drukke buurt. Volgens de sekswerkers zijn de nieuwe sluitingstijden "duidelijk bedoeld om ons uit te roken".

7 uur geleden