Wageningen: nu niet veel te doen aan lezing Khatib
WAGENINGEN (ANP) - De gemeente Wageningen houdt de geplande toespraak van de Palestijnse activist Mohammed Khatib in de gaten, maar voorlopig is er niet veel aan te doen. Burgemeester Floor Vermeulen kan bijvoorbeeld geen beperkingen opleggen, omdat het geen protest in de openbare ruimte is, zegt zijn woordvoerder.
Het is de bedoeling dat Khatib vrijdag spreekt tijdens een bijeenkomst van Wageningen Encampment, een groep studenten en medewerkers van de Wageningse universiteit die tegen de Israëlische regering zijn. Ze eisen onder meer dat de universiteit banden met Israëlische instellingen verbreekt. De protestbijeenkomst is op de campus van de universiteit.
Khatib is aangesloten bij de pro-Palestijnse organisatie Samidoun. Hij mag Nederland niet in, omdat het kabinet eerder dit jaar een inreisverbod heeft opgelegd. Dat geldt nog steeds. Daarom spreekt hij via een videoverbinding. "Dat mag hij gewoon doen. Deze meneer heeft de afgelopen tijd op zestig plekken een toespraak gehouden, ook op de Radboud Universiteit in Nijmegen, en daar is het goed gegaan", aldus de Wageningse woordvoerder.
'Zeer ongewenst'
Justitieminister David van Weel zei maandag dat hij een videotoespraak van Khatib "zeer ongewenst" zou vinden. "We roepen onderwijsinstellingen op om het online verspreiden van een haatdragende boodschap niet te faciliteren."
De gemeente Wageningen zegt dat er voorafgaand aan de bijeenkomst contact is met de politie, het Openbaar Ministerie en de universiteit. "Mocht er vooraf of tijdens de demonstratie aanleiding zijn om vanuit openbare orde maatregelen te nemen, dan gebeurt dat."
Politiek asiel
Ook de universiteit zoekt uit wat er vrijdag precies gebeurt en heeft nog geen beslissingen genomen over de bijeenkomst. Het verbreken van de banden met Israël, zoals de demonstranten willen, is voor de universiteit niet bespreekbaar. Medewerkers en studenten moeten zelf kunnen beslissen met wie ze samenwerken, meldde de universiteit eerder al. Die vindt ook dat het "niet de rol van een universiteit is om iets te vinden van een geopolitiek conflict", dat is aan de politiek.
Khatib werd in 1990 geboren in een kamp voor Palestijnse vluchtelingen in Libanon en woont sinds 2010 in België. Hij heeft daar politiek asiel, maar de Belgische overheid wil hem het land uitzetten. Zijn organisatie Samidoun is in Duitsland verboden. De Verenigde Staten en Canada hebben Samidoun bestempeld tot terreurorganisatie.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Bijna driekwart van alle mensen die een universitaire opleiding hebben gedaan en na vier jaar afstudeerden, heeft een studieschuld. Dat is aanzienlijk meer dan bij andere richtingen. Bij het hbo gaat het om iets minder dan de helft en bij mbo's om een op de vijf oud-studenten. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft dat uitgerekend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ruim een half miljoen euro is inmiddels ingezameld voor de getroffenen van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag. Meer dan 17.000 mensen hebben een bedrag gedoneerd op doneeractie.nl.
8 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Centrum Informatie en Documentatie Israel (CIDI) heeft maandag aangifte gedaan tegen supporters van AZ Alkmaar die afgelopen zondag herhaaldelijk antisemitische leuzen zouden hebben geroepen tijdens de wedstrijd tegen Ajax. Dat bevestigt directeur Naomi Mestrum na berichtgeving door het Algemeen Dagblad.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet stelt een beslisstop van zes maanden in voor de asielaanvragen van Syriërs. Dat meldt asielminister Marjolein Faber in een brief aan de Tweede Kamer. Vanwege de val van het Assad-regime is er veel onduidelijk over de situatie in het land, waardoor asielaanvragen niet zorgvuldig beoordeeld kunnen worden, meldt Faber.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het vijfde en zesde slachtoffer die door de explosies en brand aan de Tarwekamp zijn omgekomen zijn mannen van 44 en 63 jaar uit Den Haag. Dat heeft de politie bekendgemaakt.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Enkele tienduizenden kinderen in Nederland gaan niet naar school, terwijl een groot deel van hen dat wel zou willen. Dat concludeert oudervereniging Balans na onderzoek. De vereniging zegt dat het om meer dan 39.000 kinderen gaat en dat dit "een conservatieve schatting" is. Daarnaast zouden meer dan 30.000 jongeren school hebben verlaten zonder diploma, terwijl ze nog wel onder de leerplicht vallen.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Aspirant-adoptiefouders krijgen nog zes jaar de tijd om hun al lopende procedure voor de adoptie van een kind uit het buitenland af te ronden. Staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) wil dat eind 2030 de lopende adopties "zorgvuldig" zijn afgerond. Het gaat om bijna zeshonderd procedures, meldt hij in een Kamerbrief. Het afbouwen en definitief stopzetten van interlandelijke adopties is op uitdrukkelijk verzoek van de Tweede Kamer. Die wilde af van deze adoptievorm na een vernietigend rapport uit 2021 over talrijke misstanden die jarenlang met buitenlandse adopties aan de orde waren.
12 uur geleden