Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wageningen herdenkt: Bevrijdingsvuur en digitaal festival

Wageningen herdenkt: Bevrijdingsvuur en digitaal festival

WAGENINGEN (ANP) - In Wageningen wordt woensdag precies om middernacht het nationale Bevrijdingsvuur aangestoken. Het traditionele Bevrijdingsdefilé door de Gelderse plaats kan dit jaar echter opnieuw niet doorgaan vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Wel staan onder meer de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 en een digitaal bevrijdingsfestival op het programma.

De zogeheten 'verschilmakers' vervoeren het vuur na het aansteken door het land. Het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties 1945, kortweg Wageningen45, heeft veertien van zulke verschilmakers benoemd: jonge mensen die respect afdwingen. Dit jaar zijn dat: Splinter Chabot, Ruben Hein, Lakshmi, Jean-Luc Murk, Loiza Lamers, Tommy & Rowan, Nazmiye Oral, Dante Kedde, Masood Eslami, Ellen ten Damme, Natascha van Weezel, Lol Fioole en Inez Valize en Krystel van Dinter.

De verschilmakers verblijven in de nacht van 4 op 5 mei in het Wageningse Hotel De Wereld. In dat hotel werd in 1945 onderhandeld over de capitulatie van de Duitse bezetters. Dinsdagavond, na de nationale Herdenking, presenteren de verschilmakers een show in het hotel.

Digitaal Bevrijdingfestival

Veteranen die de bevrijding van Nederland in 1945 nog meegemaakt hebben, krijgen op 5 mei een dankbrief van Wageningse schoolkinderen. Woensdag om 12.00 uur wordt een deel van die brieven tijdens de Nationale Herdenking Capitulaties 1945 voorgelezen door een aantal leerlingen, in aanwezigheid van demissionair minister van defensie Ank Bijleveld, acht militaire attachees en de de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht Frank van Sprang. Onder toeziend oog van alle aanwezigen worden de vlaggen gehesen en de Last Post gespeeld door de fanfare 'Bereden Wapens'. De herdenking wordt uitgezonden door Omroep Gelderland en de NOS.

Om 13.00 uur begint net als in diverse andere plaatsen in het land in Wageningen een digitaal Bevrijdingsfestival, met optredens van onder anderen Davina Michelle, Ellen ten Damme, The Strikes, Froukje, S10, Tino Martin en Jonna Fraser. Ook zijn er Vrijheidscolleges van Haroon Ali en Soundos el Ahmadi.

Verder vertellen tien mensen een persoonlijk verhaal bij tien oorlogsmonumenten in Gelderland, begeleid door musici die speciaal voor dat moment een ode componeren. Omroep Gelderland zendt de resultaten van de muzikale toer om 16.00 uur uit.

Meer uit Binnenland

Verdachte dubbele moord McDonald's zwijgt

ZWOLLE (ANP) - "Dan gaat Nederland het zien, dat ik onschuldig ben", zei Veysel Ü. toen hij onderzocht werd in het Pieter Baan Centrum. Maar bij de start van de behandeling van de strafzaak rond de dubbele moord in een McDonald's-restaurant in Zwolle zwijgt de 34-jarige verdachte.

1 uur geleden
Meer gemeenten tellen stemmen voor Tweede Kamer opnieuw

DEN HAAG (ANP) - In meer gemeenten moeten stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen opnieuw worden geteld. Er zitten mogelijk foutjes in de tellingen, en die moeten worden opgehelderd voordat de einduitslag wordt vastgesteld.

1 uur geleden
OM: Gökmen T. schuldig aan neersteken gevangenisbewaarder

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie acht tramschutter Gökmen T. schuldig aan een poging tot moord op een gevangenisbewaarder in de Rotterdamse gevangenis De Schie. De bewaker werd volgens de officier van justitie in februari 2021 met kracht gestoken in zijn hals en gezicht met een koperen leiding die T. uit zijn koelkast had gesloopt. Het slachtoffer werd geraakt in zijn rechterwang en oor.

1 uur geleden
Gökmen T. woont strafzaak geboeid bij

ROTTERDAM (ANP) - Tramschutter Gökmen T. draagt handboeien tijdens zijn strafzaak die dinsdagochtend begon in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. Dat is ongebruikelijk tijdens strafzaken. Voor T. geldt al ruim twee jaar een regime waarbij hij in de gevangenis handboeien moet dragen, klaagde hij in de rechtbank.

3 uur geleden
Onderzoek: Nederlandse tieners weten weinig van burgerschap

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse jongeren weten weinig over burgerschap en leren er op school ook weinig over. De kennis van jongeren over hoe een democratische samenleving eruit ziet en wat hun rol daarin is, blijft "op veel punten achter bij die in andere landen". Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in een rapport dat dinsdag is gepresenteerd.

3 uur geleden
Ruim 980.000 kilo zout gestrooid om gladheid

DEN HAAG (ANP) - Strooiwagens van Rijkswaterstaat hebben sinds maandagavond 19.00 uur ruim 980.000 kilo zout gestrooid om de verwachte gladheid, meldt de verkeersdienst van Rijkswaterstaat. In het hele land zijn strooiwagens de weg opgegaan. "Hiermee proberen we gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en zorgen we voor een veilige doorstroming", meldt Rijkswaterstaat op X.

5 uur geleden
Klimaatenquête: meeste Nederlanders tegen fossiele subsidies

LUXEMBURG (ANP) - Het merendeel van de Nederlanders is voorstander van het afschaffen van subsidies en belastingvoordelen voor de luchtvaartsector en alle bedrijven die sterk afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. De Europese Investeringsbank (EIB) meldt op basis van de jaarlijkse Klimaatenquête dat 72 procent hier voor is.

7 uur geleden