
Waddenzee dreigt UNESCO-status te verliezen om mijnbouw
DEN HAAG (ANP) - De Waddenzee dreigt de status van UNESCO Werelderfgoed te verliezen als Nederland doorgaat met het winnen van zout en gas in de regio. UNESCO uit haar zorgen over de zoutwinning onder de Waddenzee en de voorgenomen gasboringen bij Ternaard in een kritisch rapport, opgesteld door het internationale samenwerkingsverband voor natuurbehoud IUCN. Demissionair natuurminister Christianne van der Wal heeft een deel van het rapport dinsdagavond naar de Tweede Kamer gestuurd.
UNESCO wil dat de gaswinning bij Ternaard niet doorgaat. Ook moeten Nederland, Duitsland en Denemarken uiterlijk 1 februari een plan hebben voor het behoud van de Waddenzee.
Door mijnbouw kan de bodem onder de Waddenzee verzakken. Als daar ook nog eens zeespiegelstijging bijkomt, verliest de Waddenzee mogelijk haar unieke kenmerk: het droogvallen bij eb, waardoor zeevogels voedsel kunnen verzamelen op de moddervlaktes. Ook hebben vissen en andere zeedieren last van geluid door de onderzeese werkzaamheden.
Definitief besluit
Van der Wal komt pas later met een inhoudelijke reactie. Eerst moet UNESCO een definitief besluit nemen over de adviezen uit het rapport. Dat gebeurt van 10 tot en met 25 september op een conferentie in de Saoedische hoofdstad Riyad.
Nederland kent twaalf Werelderfgoederen. Zowel cultuur als natuur kan worden aangemerkt als Werelderfgoed. Alle landen die zijn aangesloten bij UNESCO hebben zich gecommitteerd om de erfgoederen in stand te houden.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
5 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
6 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
7 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
8 uur geleden