Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WADA start onderzoek naar handelen Britse antidopingagentschap

WADA start onderzoek naar handelen Britse antidopingagentschap

LONDEN (ANP) - Het wereld antidopingagentschap WADA is een onderzoek gestart naar het Britse antidopingagentschap UKAD. Het UKAD wordt ervan verdacht in 2011 de Britse wielerfederatie toestemming te hebben gegeven dopingtests te laten uitvoeren in niet-geaccrediteerde privélaboratoria. Het UKAD bevestigde zondag het onderzoek van het WADA en gaf aan volledig mee te werken.

De Britse wielerbond zou na een test die een laag nandrolongehalte bevatte, hetgeen te wijten kan zijn aan een medisch probleem of een vervuilde staal, ervoor gekozen hebben urinestalen te testen in privélaboratoria. Dat is niet toegestaan volgens het WADA-reglement.

Dave Brailsford, de huidige algemeen manager van wielerploeg Ineos Grenadiers en voorheen Team Sky, was destijds prestatiemanager bij British Cycling. Richard Freeman, die als arts van Sky eerder al in opspraak kwam in een dopingschandaal, behoorde op dat moment ook tot de medische staf. Onlangs werd hij veroordeeld voor het bestellen van testosteron voor dopingdoeleinden bij Sky in 2011.

Enkele maanden na de handelingen waarnaar het WADA onderzoek doet, veroverde de Britse wielerploeg op de Olympische Spelen in Londen twaalf medailles, waarvan acht gouden.

Meer uit Sport

Swiatek in kwartfinales uitgeschakeld op tennistoernooi Tokio

TOKIO (ANP) - De Poolse tennisster Iga Swiatek is op het WTA-toernooi van Tokio in de kwartfinales blijven steken. Veronika Koedermetova was met 6-2 2-6 6-4 te sterk voor de mondiale nummer 2. De partij duurde 2 uur en 21 minuten.

17 minuten geleden
In negen op tien gemeenten minder kinderen lid van sportclub

DEN HAAG (ANP) - Het aantal kinderen dat lid is van een sportvereniging is in vijf jaar tijd met meer dan 130.000 afgenomen. In bijna negen op de tien gemeenten nam het aantal jeugdleden tussen 2018 en 2022 af. Volgens recente cijfers van NOC*NSF was in 2022 zo'n 48 procent van de kinderen en jongeren in de leeftijd 5 tot en met 18 jaar lid was van een sportvereniging, terwijl dit in 2018 nog 51 procent was.

1 uur geleden
Turner Schmidt 10 jaar na WK-debuut terug in Antwerpen

ANTWERPEN (ANP) - Turner Casimir Schmidt keert bij de WK in Antwerpen terug op de plek waar hij tien jaar geleden zijn WK-debuut maakte. De 27-jarige Schmidt strijdt zaterdag met de Nederlandse ploeg om een olympisch teamticket. Daarvoor is een plek bij de beste twaalf landenteams vereist. Volgens Schmidt is er in 10 jaar tijd veel veranderd.

1 uur geleden
Judoka Vermeer maakt een jaar na zware blessure rentree

PRAAG (ANP) - Judoka Sanne Vermeer maakt dit weekeinde, een jaar nadat ze een zware knieblessure had opgelopen, haar rentree. Ze komt in actie op de European Open in Praag. De Friezin, die in 2021 brons won op de WK in de klasse tot 63 kilogram, komt voortaan uit in een andere gewichtsklasse, namelijk die tot 70 kilogram.

10 uur geleden
CAS plant nog meer zittingen in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva is na drie zittingsdagen bij het hof van sportarbitrage CAS nog niet afgerond. Er komen in november nog twee zittingsdagen, meldde het sporttribunaal in Lausanne. De rechters hebben meer documentatie nodig, was de toelichting.

12 uur geleden
Ricciardo 'waarschijnlijk' nog niet terug in GP Qatar

MILTON KEYNES (ANP) - Daniel Ricciardo keert vermoedelijk ook in de Grote Prijs van Qatar nog niet terug in de Formule 1-auto van AlphaTauri. "Eerder niet waarschijnlijk dan waarschijnlijk", sprak teambaas Christian Horner van Red Bull bij SkySports over zijn reserve, die het stoeltje van de tegenvallend presterende Nyck de Vries overnam bij zusterteam Alpha Tauri na de Grote Prijs van Italië.

13 uur geleden
Springruiters niet naar finale van Nations Cup

BARCELONA (ANP) - De Nederlandse springruiters hebben zich niet voor de finale van de Nations Cup weten te plaatsen. Ze eindigden in Barcelona als tiende in de kwalificatie. De beste acht ploegen gaan naar de eindstrijd. Nederland won de Nations Cup twee jaar geleden.

14 uur geleden