Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WADA start onderzoek naar handelen Britse antidopingagentschap

WADA start onderzoek naar handelen Britse antidopingagentschap

LONDEN (ANP) - Het wereld antidopingagentschap WADA is een onderzoek gestart naar het Britse antidopingagentschap UKAD. Het UKAD wordt ervan verdacht in 2011 de Britse wielerfederatie toestemming te hebben gegeven dopingtests te laten uitvoeren in niet-geaccrediteerde privélaboratoria. Het UKAD bevestigde zondag het onderzoek van het WADA en gaf aan volledig mee te werken.

De Britse wielerbond zou na een test die een laag nandrolongehalte bevatte, hetgeen te wijten kan zijn aan een medisch probleem of een vervuilde staal, ervoor gekozen hebben urinestalen te testen in privélaboratoria. Dat is niet toegestaan volgens het WADA-reglement.

Dave Brailsford, de huidige algemeen manager van wielerploeg Ineos Grenadiers en voorheen Team Sky, was destijds prestatiemanager bij British Cycling. Richard Freeman, die als arts van Sky eerder al in opspraak kwam in een dopingschandaal, behoorde op dat moment ook tot de medische staf. Onlangs werd hij veroordeeld voor het bestellen van testosteron voor dopingdoeleinden bij Sky in 2011.

Enkele maanden na de handelingen waarnaar het WADA onderzoek doet, veroverde de Britse wielerploeg op de Olympische Spelen in Londen twaalf medailles, waarvan acht gouden.

Meer uit Sport

Atlete Koster knap vierde op 5000 meter bij EK in München

MÜNCHEN (ANP) - Atlete Maureen Koster heeft een knappe vierde plaats behaald op de 5000 meter bij de EK in München. De 30-jarige atlete rukte in het tweede deel van de finale in het Olympiastadion steeds verder op naar voren en finishte in 15.03,29. Een medaille was te hoog gegrepen.

5 uur geleden
Atlete Klaver sprint naar finale 200 meter op EK

MÜNCHEN (ANP) - Atlete Lieke Klaver heeft zich geplaatst voor de finale van de 200 meter bij de EK in München. In een uitverkocht Olympiastadion sprintte ze in haar heat van de halve finales naar de tweede plaats in 22,92. Alleen regerend Europees kampioene Dina Asher-Smith was sneller. De Britse won de race in 22,53.

6 uur geleden
Turner De Munck naar EK-finale op toestel voltige

MÜNCHEN (ANP) - Turner Loran de Munck heeft zich bij de Europese kampioenschappen in München geplaatst voor de toestelfinale op voltige. De Haarlemmer kwam op het onderdeel waarop Nederlanders de afgelopen jaren nooit uitblonken, tot een score van 14,266. Daarmee eindigde hij als tweede in de kwalificaties. De beste acht turners per toestel plaatsen zich voor de finales die zondag worden gehouden.

7 uur geleden
Vuelta-renners verwelkomd in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Utrecht heeft donderdagavond kennisgemaakt met de renners die vrijdag van start gaan in de Ronde van Spanje. Dat gebeurde op het Vredenburgplein waar de ploegen een voor een aan de toegestroomde wielerfans werden voorgesteld. De renners werden daarna nog een stuk over de Utrechtse singel gevaren. Zo'n 12.500 bezoekers waren daarbij aanwezig.

8 uur geleden
Triatlete Kingma kaartte misstanden aan, maar werd nooit geloofd

BREDA (ANP) - Triatlete Maya Kingma is blij met de excuses van de triatlonbond voor het leed dat haar en talrijke andere triatleten de afgelopen jaren is aangedaan in het nationaal topsportcentrum in Sittard. "Met die excuses begint de erkenning die je als slachtoffer zoekt en dat is het belangrijkste. Eindelijk geeft de bond toe dat het gewoon fout was hoe het eraan toeging. Het lag niet aan ons", zegt ze in reactie op de uitkomsten van het onderzoeksrapport naar de misstanden binnen het topsportprogramma van de NTB.

9 uur geleden
Motorcoureur Márquez hoopt op snelle terugkeer in MotoGP

NEW YORK (ANP) - Motorcoureur Marc Márquez wil nog dit kalenderjaar zijn rentree in de MotoGP maken. "Ik heb goede hoop dat dit mogelijk is", zei de zesvoudig wereldkampioen uit Spanje. "Op die manier kan ik me ook het beste op 2023 voorbereiden."

10 uur geleden
Kampioene Bol soepel naar EK-finale 400 meter horden

MÜNCHEN (ANP) - Femke Bol heeft haar doorwaakte nacht na het behalen van Europees goud op de 400 meter goed doorstaan. De Amersfoortse atlete plaatste zich donderdag in München moeiteloos voor de finale van de 400 meter horden, het nummer waarop ze vorige maand zilver veroverde op de WK in Eugene en een jaar geleden brons op de Olympische Spelen.

13 uur geleden