Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WADA neemt nog geen besluit over einde dopingschorsing Rusland

WADA neemt nog geen besluit over einde dopingschorsing Rusland

BEIJING (ANP/RTR) - Rusland mag er niet van uitgaan dat alle sancties die zijn opgelegd voor het uitvoeren van een door de staat gesponsord dopingprogramma automatisch worden opgeheven als de schorsing aan het einde van dit jaar afloopt. Dat zegt voorzitter Witold Banka van het mondiale antidopingbureau WADA.

"De regels zijn duidelijk", stelt Banka. "Ook Rusland moet zich aan de regels, eisen en normen houden. Tot nu toe doen ze dat. We hebben nauw contact met hen. Ze volgen onze regels strikt op, maar dit is een proces dat nog doorgaat. Daar moeten we later dit jaar over besluiten."

Rusland neemt voor de derde Spelen op rij onder neutrale vlag deel aan de Winterspelen in Beijing. Het Russische volkslied zal niet worden gespeeld na uitreiking van medailles. De Russische deelnemers aan de Winterspelen mogen ook geen nationale symbolen, zoals de driekleurige vlag, tonen.

Hertesten

De dopingschorsing van Rusland eindigt op 16 december.

WADA heeft er alle vertrouwen in dat de dopingcontroles tijdens de komende Spelen in China eerlijk zullen verlopen. Directeur Olivier Niggli verwacht dat zijn organisatie heeft geleerd van de Winterspelen van 2014 in Sotsji, toen Russen dopingstalen in officiële laboratoria verwisselden om dopingpraktijken te maskeren. "We hebben nu waarnemers in de laboratoria en een nieuwe leverancier voor de flesjes", zei Niggli.

De directeur van WADA vertelde ook dat olympische dopingstalen tien jaar worden opgeslagen, voor eventuele hertesten met nieuwe technieken. De stalen van de vorige Winterspelen van 2018 in Pyeongchang zijn nog niet opnieuw onderzocht maar dat zal volgens Niggli zeker nog gebeuren. "Dat doen we als de tijd daar rijp voor is en er betere testmethoden voorhanden zijn."

Meer uit Sport

Ruud en Thompson slaan favorieten uit tennistoernooi Los Cabos

LOS CABOS (ANP/AFP) - De finale van het tennistoernooi van Los Cabos gaat tussen de Noor Casper Ruud en de Australiër Jordan Thompson. Nadat Ruud de Griekse titelverdediger Stefanos Tsitsipas had uitgeschakeld, was Thompson diep in de Mexicaanse nacht te sterk voor de als eerste geplaatste Duitser Alexander Zverev.

36 minuten geleden
Spanje plaatst zich met zege op Oranje voor het eerst voor Spelen

SEVILLA (ANP) - De Spaanse voetbalsters hebben zich door de overtuigende thuiszege op Oranje (3-0) voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De Spanjaarden werden afgelopen zomer al voor het eerst wereldkampioen en zetten hun opmars nu verder voort. Het Nederlands elftal strijdt woensdag nog met Duitsland om het laatste Europese ticket.

9 uur geleden
Tsjechische tennistiener Mensik (18) naar finale in Doha

DOHA (ANP) - De Tsjechische tiener Jakub Mensik heeft op het ATP-toernooi van Doha de finale bereikt. De toernooiverrassing, 18 jaar oud pas, was bij de laatste vier ook te sterk voor Gaël Monfils: 6-4 1-6 6-3. De Tsjech is de jongste finalist op een ATP-toernooi sinds Carlos Alcaraz in 2021 de eindstrijd haalde in Umag.

13 uur geleden
Wielrenner Vingegaard grijpt na ritzege leiding in O Gran Camiño

CHANTADA (ANP) - De Deense wielrenner Jonas Vingegaard heeft de leiding veroverd in de Spaanse rittenkoers O Gran Camiño. De tweevoudig Tourwinnaar van Visma - Lease a Bike kwam na een natte heuvelrit over ruim 151 kilometer tussen Taboada en Chantada solo over de streep.

14 uur geleden
Verstappen tevreden na testdagen Formule 1 in Bahrein

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen kon tevreden terugkijken op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein. De wereldkampioen, die in zijn Red Bull de vierde tijd noteerde, verklaarde na afloop dat de focus vrijdag niet op de rondetijden lag.

15 uur geleden
Olympisch kampioen Krol (31) stopt met schaatsen

HEERENVEEN (ANP) - Olympisch kampioen Thomas Krol stopt met schaatsen. De 31-jarige Krol is regerend olympisch kampioen op de 1000 meter. Hij gaat zich toeleggen op een loopbaan als piloot.

15 uur geleden
Verstappen sluit laatste test in Bahrein af met vierde tijd

SAKHIR (ANP) - Max Verstappen was op de derde en laatste testdag van de Formule 1 in Bahrein niet de snelste, maar hij reed wel 66 ronden zonder problemen op het circuit van Sakhir. De wereldkampioen noteerde de vierde tijd. Hij gaf in zijn nieuwe Red Bull 0,433 seconde toe op Charles Leclerc, die in zijn Ferrari de beste rondetijd op de klok zette. De Monegask deed dat wel op een snellere zachte band.

16 uur geleden