Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WADA-baas: anti-dopingbeleid slaapt ook nu niet

WADA-baas: anti-dopingbeleid slaapt ook nu niet

MONTREAL (ANP/RTR) - In scherpe bewoordingen heeft Witold Banka, de baas van de mondiale antidopingorganisatie WADA, kwaadwillende sporters gewaarschuwd: denk niet dat je nu kunt profiteren van de huidige crisis in de wereld vanwege het coronavirus. "Als je een bedrieger bent, zul je ook in deze tijden gepakt worden. Ga daar maar vanuit. We zullen je ontmaskeren en uit de sport gooien. Want dan ben je geen atleet", betoogde de Poolse oud-atleet.

Van een goed werkend antidopingsysteem is in de sportwereld momenteel geen sprake meer. Door het volledig stilvallen van de nationale en internationale competities, door reisbeperkingen, door al dan niet vrijwillige periodes van quarantaine en door een volledig overhoop gehaalde sportkalender kan het geplande testprogramma door de antidopingjagers amper worden uitgevoerd. Sporters die denken daarvan de komende maanden te kunnen profiteren door een 'kuur' met verboden middelen te nemen, komen volgens Banka bedrogen uit.

"We zullen alle wapens inzetten waarover we nu de beschikking hebben", betoogde de WADA-chef. "Hopelijk krijgen we snel weer onze volledige arsenaal terug. Voor nu, nog zonder alle dopingcontroles, moeten we vertrouwen op het biologische paspoort van de sporters, op de analyses op langere termijn en op onderzoek. Daarnaast dienen de atleten ook nu beschikbaar te blijven voor mogelijke dopingtests en moeten ze ook gewoon hun informatie over hun verblijfplaatsen blijven opsturen."

Banka: "We zitten met een groot probleem opgescheept, maar anti-dopingbeleid slaapt nooit. Dat is de boodschap die ik graag wil meegeven aan de sportwereld. We zullen er alles aan blijven doen om de integriteit van het systeem te waarborgen en zodoende een speelveld met gelijke kansen te behouden. Dankzij het uitstel van de Spelen van Tokio 2020 hebben we nu gelukkig meer tijd om onder meer het testprogramma weer op gang te brengen als de situatie met het coronavirus helemaal onder controle is."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Sport

Sportdeelname kinderen dramatisch gedaald door coronacrisis

ARNHEM (ANP) - De coronacrisis heeft geleid tot een enorme terugval in het aantal kinderen dat aan sport doet. Waar in april 2019 nog 85 procent van de 5- tot 12-jarigen nog wekelijks aan sport deed, was dat dit jaar in dezelfde maand nog slechts 35 procent. Dat vertelde NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg donderdag bij de presentatie van het rapport 'Zo sport Nederland, Trends en ontwikkelingen in sportdeelname (2013-2019)'.

1 uur geleden
Pinot tot 2023 bij wielerploeg Groupama-FDJ

PARIJS (ANP) - Thibaut Pinot heeft zijn contract bij wielerploeg Groupama-FDJ verlengd tot en met 2023. De 30-jarige kopman maakte in 2010 zijn debuut bij de Franse ploeg en reed nooit voor een ander team.

1 uur geleden
EK turnen voor mannen en vrouwen naar december verplaatst

LAUSANNE (ANP) - De Europese kampioenschappen turnen zijn verplaatst naar december. De EK voor mannen vinden van 9 tot en met 13 december plaats, het toernooi voor vrouwen duurt van 17 tot en met 20 december. Beide toernooien worden gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan.

2 uur geleden
Americanfootballspeler doneert miljoen voor opleiding politie

DALLAS (ANP) - Dak Prescott, Americanfootballspeler bij Dallas Cowboys, gaat 1 miljoen dollar doneren aan de politieopleiding. De zwarte quarterback hoopt daarmee een bijdrage te leveren aan het gevecht tegen racisme.

4 uur geleden
'NBA wil seizoen afmaken met 22 van de 30 teams'

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse basketbalcompetitie NBA heeft het idee het lopende seizoen af te maken met slechts 22 van de 30 teams. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Volgens ingewijden vaardigt de Western Conference 13 ploegen af, de Eastern Conference 9. Normaal gesproken doen er 16 teams mee aan de play-offs.

5 uur geleden
Teambaas Wolff ziet zich wel bij Mercedes blijven

WENEN (ANP) - Teambaas Toto Wolff ziet zich nog wel even bij de Formule 1-stal van Mercedes blijven. "Ik heb het gevoel dat ik nog wel kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van ons in deze sport", zei de Oostenrijker. "Eerst ga ik echter nog heel goed bij mezelf na of ik wel zeker weet dat ik dit ook wil. Het is nog te vroeg voor een beslissing. Maar mijn intentie is doorgaan."

16 uur geleden
Teambaas Wolff: Vettel nog geen topkandidaat voor Mercedes

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse autocoureur Sebastian Vettel is nog geen topkandidaat voor de ploeg van Mercedes voor volgend seizoen in de Formule 1. Teambaas Toto Wolff van de beste formatie in de koningsklasse van de autosport sluit de komst van de viervoudig wereldkampioen niet uit maar omschrijft hem liever als een outsider.

19 uur geleden