Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waarschuwingssirenes gingen niet af toen brand op Maui begon

Waarschuwingssirenes gingen niet af toen brand op Maui begon

LAHAINA (ANP) - De sirenes op het Hawaïaanse eiland Maui gingen niet af toen de bosbrand uitbrak die het stadje Lahaina bijna volledig heeft verwoest. Dat blijkt volgens de Hawaii Emergency Management Agency (HIEMA) uit gegevens van deze instantie, schrijft CNN vrijdag.

Het dodental als gevolg van de hevige bosbrand is inmiddels opgelopen tot 67. Daarmee is de bosbrand bij Lahaina "de dodelijkste natuurramp" in de Amerikaanse staat Hawaï, postte de Amerikaanse nieuwssite vrijdag op X, voorheen Twitter.

Een woordvoerder van HIEMA zei tegen CNN dat uit een beoordeling van de logboeken van de instantie bleek dat er "geen activering was van de sirenes op Maui tijdens het bosbrandincident. Niemand van de staat en niemand van de provincie probeerde die sirenes te activeren op basis van onze gegevens."

Wel werden andere waarschuwingssystemen actief via mobiele telefoons, radio en televisie, vertelde de woordvoerder aan CNN. Dat de sirenes niet afgingen kwam volgens de woordvoerder onder andere doordat de vlammen zo snel om zich heen grepen en er al andere waarschuwingen waren afgegeven.

De Amerikaanse staat Hawaï heeft zo'n 400 sirenes waarvan er 80 op Maui zijn, schrijft CNN. Volgens een website van het eiland Maui over deze sirenes heeft Hawaï "het grootste geïntegreerde waarschuwingssysteem van buitensirenes ter wereld".

De sirenes worden gebruikt om te waarschuwen voor onder meer tsunami's, orkanen, overstromingen, bosbranden, vulkaanuitbarstingen en terroristische dreigingen.

Gouverneur Josh Green van Hawaï heeft inmiddels opdracht gegeven tot een uitgebreide evaluatie van de noodhulp tijdens de bosbranden. "Om er zeker van te zijn dat we precies weten wat er gebeurde en wanneer", zei Green tegen CNN.

Ook wordt onderzocht waarom de waarschuwingssirenes niet afgingen, schrijft de Amerikaanse nieuwssite.

Volgens CNN blijkt uit een evaluatie van lokale en staatsdocumenten over de noodplanning dat Hawaïaanse ambtenaren de dreiging van bosbranden hadden onderschat.

Recente rapporten waarschuwden dat de financiering en de voorbereiding op de natuurramp onvoldoende waren, zo schrijft CNN.

Meer uit Buitenland

Franse regering van premier Attal wordt demissionair

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse president Emmanuel Macron aanvaardt dinsdag volgens plaatselijke media het ontslag van zijn premier Gabriel Attal. Die blijft wel aan en wijdt zich als demissionaire premier aan de lopende zaken. De Franse politiek verkeert in een impasse sinds de parlementsverkiezingen eind juni en begin deze maand.

22 uur geleden
Bonus Moskou voor soldaten die F-16-jets Oekraïne neerhalen

MOSKOU (ANP) - Russisch militair personeel dat in de strijd tegen Oekraïne als eerste een Amerikaanse F-15- of F-16-gevechtsvliegtuig neerschiet, krijgt 15 miljoen roebel bonus. Dat meldt het Russische staatspersbureau RIA Novosti, dat zich baseert op het Russische ministerie van Defensie. Het gaat omgerekend om een afschotpremie van ruim 150.000 euro.

22 uur geleden
Herkozen voorzitter Europarlement waarschuwt voor polarisatie

STRAATSBURG (ANP) - De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola, heeft in haar eerste toespraak na haar herbenoeming gewaarschuwd voor polarisatie in de samenleving. Die heeft geleid tot "meer confronterende politiek, zelfs tot politiek geweld". Daar moet een einde aan komen, maar daarvoor zijn geen gemakkelijke politieke oplossingen, erkende Metsola in het Europees Parlement.

23 uur geleden
Orbán: Trump gaat meteen na verkiezing vrede sluiten in Oekraïne

BRUSSEL/BOEDAPEST (ANP) - Als Donald Trump de Amerikaanse presidentsverkiezingen wint, gaat hij onmiddellijk proberen een einde te maken aan de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zegt de Hongaarse premier Viktor Orbán. Trump zou hem hebben verteld dat hij gedetailleerde vredesbemiddelingsplannen heeft.

23 uur geleden
Maltese conservatief Metsola herkozen als voorzitter Europarlement

STRAATSBURG (ANP) - De conservatieve Maltese Roberta Metsola blijft aan als voorzitter van het Europees Parlement. Het dinsdag nieuw aangetreden parlement heeft haar herkozen voor nog eens minstens tweeënhalf jaar.

1 dag geleden
Kremlin wil weten wat Zelensky met vredesbijeenkomst bedoelt

MOSKOU (ANP/AFP) - Het Kremlin heeft laten weten dat het eerst wil begrijpen wat de Oekraïense president Volodymyr Zelensky bedoelt met zijn vredesconferentie. De reactie wordt gezien als een voorzichtige. Eerder deed Moskou Zelensky's vredesconferentie als onzin af.

1 dag geleden
Psychiatrische zorg voor verdachte van aanval op Franse militair

PARIJS (ANP/AFP) - De man die verdacht wordt van een mesaanval op een Franse militair, krijgt nu psychiatrische zorg, zegt een politiebron tegen persbureau AFP. Het incident komt op een moment waarop de beveiliging in Parijs is opgeschroefd, mede vanwege de Olympische Spelen die eind juli beginnen.

1 dag geleden