Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waarschijnlijk dinsdag formatiegesprekken met GL, PvdA, CDA en CU

Waarschijnlijk dinsdag formatiegesprekken met GL, PvdA, CDA en CU

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk schuiven volgende week dinsdag GroenLinks, PvdA, CDA en de ChristenUnie weer aan bij de formatietafel. Ingewijden bevestigen dat er nu met de partijen wordt gekeken wanneer de gesprekken precies plaatsvinden.

Eerst gaan VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag maandag in gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Daar praten ze over het document waar ze deze zomer aan gewerkt hebben. Het gaat om een document dat volgens Hamer "bouwstenen" bevat voor een regeerakkoord met andere partijen. Zij schreef donderdag al in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp dat begin volgende week met de gesprekken begonnen kan worden.

Volgens ingewijden hebben de VVD en D66 gesproken over "oplossingsrichtingen" op zeven belangrijke thema's. Dat zijn duurzaamheid, digitalisering, een "kansenrijke en inclusieve samenleving", gezondheid, infrastructuur en wonen, veiligheid en internationale politiek. Deze onderwerpen liggen dinsdag ook op tafel, mochten de gesprekken dan plaatsvinden.

Tot dusver lukte het nog niet om tot een meerderheidscoalitie te komen. Volgens Hamer lag dat niet zozeer aan de inhoud, maar kwam dat vooral omdat partijen elkaar juist vasthouden of uitsluiten. GroenLinks en de PvdA willen niet zonder elkaar regeren en D66 wil graag beide in een kabinet. Maar de VVD en het CDA willen er maar één linkse partij bij. Het is de hoop dat met het document van VVD en D66 die impasse volgende week kan worden doorbroken.

Meer uit Politiek

Provinciale Staten installeren nieuwe leden

DEN HAAG (ANP) - In de provinciehuizen worden woensdag de nieuwe Provinciale Statenleden geïnstalleerd. Dan wordt ook duidelijk welke personen per partij een zetel hebben geaccepteerd en zullen plaatsnemen in de Provinciale Staten. De zogeheten installatievergaderingen zijn online te volgen via een livestream.

2 uur geleden
Minister Schreinemacher bezoekt aardbevingsgebied Turkije

GAZIANTEP (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) bezoekt dinsdag het gebied in het zuidoosten van Turkije dat begin februari werd getroffen door een zware aardbeving en een reeks naschokken.

2 uur geleden
Top kabinet buigt zich over politieke aardverschuiving

DEN HAAG (ANP) - De betekenis van de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en het verlies van alle coalitiepartijen bij de recente provinciale verkiezingen worden dinsdagavond door de top van het kabinet besproken. De vraag die voor premier Mark Rutte en de vicepremiers Sigrid Kaag, Wopke Hoekstra en Carola Schouten centraal staat, is wat de onvrede en het onbehagen in het land voedt. Ook zal worden besproken of er consequenties aan het signaal van de kiezer moeten worden verbonden: moet het regeerakkoord op bijvoorbeeld het stikstofdossier worden opengebroken.

2 uur geleden
Rijna wordt speciaal economisch gezant voor Caribisch Nederland

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) heeft Edison Rijna benoemd tot speciaal gezant voor Caribisch Nederland voor EU-fondsen, VN-fondsen en economische betrekkingen met Latijns Amerika. De huidige gezaghebber van Bonaire treedt op 18 april af; op die dag begint Rijna in zijn nieuwe functie.

8 uur geleden
Timmermans en Van der Plas bespreken stikstof toch in Den Haag

BRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans komt naar Den Haag om met BBB-leider Caroline van der Plas te bespreken hoe het Nederlandse stikstofprobleem opgelost kan worden. De klimaatman van de Europese Commissie wilde de grote winnaar van de verkiezingen in Brussel "uitleggen wat de Europese regels zijn" over stikstof. Maar Van der Plas heeft geen tijd en ziet Timmermans liever naar Den Haag afreizen.

10 uur geleden
Rutte: Nederland en Duitsland eensgezind tegen agressie Rusland

ROTTERDAM (ANP) - Minister-president Mark Rutte en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz staan eensgezind in hun steun aan Oekraïne, in de wat Rutte noemt de "verschrikkelijke agressieoorlog" tegen dat land. De regeringsleiders van beide landen zijn het volgens Rutte "helemaal eens over de wapen- en munitieleveringen aan Oekraïne en andere vraagstukken zoals ontvoeringen van Oekraïense kinderen door Rusland".

10 uur geleden
Rutte voor het eerst na hard rapport aardbevingen in Groningen

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is maandag in Loppersum en Garmerwolde geweest om te luisteren naar inwoners, bestuurders en maatschappelijke organisaties. Hij wilde weten hoe het rapport van de parlementaire enquêtecommissie, die de aardgaswinning in Groningen onderzocht, bij hen is geland. Het was de eerste keer dat Rutte weer naar Groningen ging na de presentatie van het vernietigende rapport eind februari. Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) was er ook bij.

11 uur geleden