Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waarschijnlijk dinsdag formatiegesprekken met GL, PvdA, CDA en CU

Waarschijnlijk dinsdag formatiegesprekken met GL, PvdA, CDA en CU

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk schuiven volgende week dinsdag GroenLinks, PvdA, CDA en de ChristenUnie weer aan bij de formatietafel. Ingewijden bevestigen dat er nu met de partijen wordt gekeken wanneer de gesprekken precies plaatsvinden.

Eerst gaan VVD-leider Mark Rutte en D66-leider Sigrid Kaag maandag in gesprek met informateur Mariëtte Hamer. Daar praten ze over het document waar ze deze zomer aan gewerkt hebben. Het gaat om een document dat volgens Hamer "bouwstenen" bevat voor een regeerakkoord met andere partijen. Zij schreef donderdag al in een brief aan Kamervoorzitter Vera Bergkamp dat begin volgende week met de gesprekken begonnen kan worden.

Volgens ingewijden hebben de VVD en D66 gesproken over "oplossingsrichtingen" op zeven belangrijke thema's. Dat zijn duurzaamheid, digitalisering, een "kansenrijke en inclusieve samenleving", gezondheid, infrastructuur en wonen, veiligheid en internationale politiek. Deze onderwerpen liggen dinsdag ook op tafel, mochten de gesprekken dan plaatsvinden.

Tot dusver lukte het nog niet om tot een meerderheidscoalitie te komen. Volgens Hamer lag dat niet zozeer aan de inhoud, maar kwam dat vooral omdat partijen elkaar juist vasthouden of uitsluiten. GroenLinks en de PvdA willen niet zonder elkaar regeren en D66 wil graag beide in een kabinet. Maar de VVD en het CDA willen er maar één linkse partij bij. Het is de hoop dat met het document van VVD en D66 die impasse volgende week kan worden doorbroken.

Meer uit Politiek

Blijft Markuszower Kamerlid, vragen oppositiepartijen na screening

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen vragen zich af of PVV'er Gidi Markuszower nog Kamerlid kan blijven na het bericht dat hij geen minister en vicepremier wordt na een screening door de AIVD. DENK-leider Stephan van Baarle wil komende dinsdag een debat aanvragen over de gang van zaken en is van plan om hier Kamervragen over in te dienen. Markuszower verliest wat hem betreft ook zijn baan als parlementariër. SP en D66 gaan niet zover, maar laten wel hun ongenoegen en verbazing blijken.

34 minuten geleden
Woonbond wil dat Keijzer zich inzet voor lagere huren

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer moet als aanstaande minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening hard aan het werk om voor lagere huurprijzen te zorgen en meer sociale huurwoningen te bouwen. Dat verklaart de Woonbond naar aanleiding van de beoogde benoeming van de BBB-politica.

45 minuten geleden
Meldpunt tegen 'hardnekkige' misstanden in vleessector

DEN HAAG (ANP) - Nog voor de zomervakantie moet er een meldpunt komen voor misstanden in de vleessector, waarvan vooral arbeidsmigranten het slachtoffer zijn. Dat meldt demissionair minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) na gesprekken met de sector over het "hardnekkige probleem" dat arbeidsmigranten niet fatsoenlijk worden behandeld.

1 uur geleden
Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG (ANP) - Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. "De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken", meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

2 uur geleden
Defensiebonden voorzichtig positief over voordracht Tuinman

DEN HAAG (ANP) - Defensievakbonden AFMP en VBM staan in principe positief tegenover de voordracht van Gijs Tuinman door de BBB als staatssecretaris van Defensie. Tuinman is nu Tweede Kamerlid voor de BBB en drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste militaire onderscheiding. Ook werkte hij op het ministerie van Defensie. Ruben Brekelmans, nu nog Kamerlid voor de VVD, wordt genoemd als minister van Defensie.

3 uur geleden
Bijna alle namen bewindslieden nieuw kabinet gelekt

DEN HAAG (ANP) - De namen van bijna alle bewindslieden van het nieuwe kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB zijn naar de media gelekt. De laatste namen die nog naar buiten moet komen zijn twee staatssecretarissen van de PVV. De BBB heeft zijn vijf bewindslieden inmiddels officieel bevestigd.

4 uur geleden
Agractie: nieuwe bewindslieden moeten hoge verwachtingen waarmaken

DEN HAAG (ANP) - Het is belangrijk dat de nieuwe ministers en staatssecretarissen de hoge verwachtingen van de landbouwsector waar gaan maken. Dit zegt Agractie nadat de BBB de nieuwe bewindspersonen van die partij heeft bekendgemaakt.

4 uur geleden