Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Waarom pretpark wel en kermis niet?'

'Waarom pretpark wel en kermis niet?'

DEN HAAG (ANP) - Waarom mag het pretpark onder voorwaarden wel weer open, maar de kermis op geen enkele manier? Dat klopt niet, menen de kermisexploitanten. Zij hebben in een kort geding tegen de Nederlandse staat woensdag de rechter gevraagd direct in te grijpen.

"De kermissen willen morgen weer open. Of anders op dezelfde manier behandeld worden als pretparken, dus dat er op lokaal niveau wordt bepaald of en hoe de kermis open mag", aldus de advocaat van de exploitanten. Volgens hem dreigen er "onomkeerbare" gevolgen. "Tot en met oktober wordt een omzetverlies van 217 miljoen euro verwacht. Dit valt niet meer in te halen, omdat het om een seizoensgebonden branche gaat", aldus de advocaat.

In verband met de coronamaatregelen mogen de kermissen zeker tot 1 september niet open. "De risico's rond het virus kunnen nog altijd niet worden onderschat", zei de landsadvocaat. Er is volgens hem nog altijd beperkte ruimte voor versoepeling van de maatregelen. "Stap voor stap. Niet alles tegelijk."

Duidelijke verschillen

Volgens hem zijn er duidelijke verschillen tussen een kermis en een pretpark, waardoor de maatregelen minder eenvoudig te handhaven zijn. "Bij pretparken is het makkelijker om afstand te houden in de wachtrij, er moeten kaarten vooraf gereserveerd worden en er is een eigenaar, niet meerdere exploitanten en een vrije entree zoals op een kermis het geval is."

Afgelopen week demonstreerden al zo'n duizend kermisexploitanten op het Malieveld in Den Haag omdat ze het niet eens zijn met die maatregel.

De afgelopen weken zijn al diverse maatregelen versoepeld na de 'intelligente lockdown' waar Nederland in zat. De scholen zijn bijvoorbeeld weer open, net als de horeca. Sportscholen mogen vanaf volgende maand ook weer de deuren openen. Grote evenementen zijn nog niet toegestaan. Ook rondom (vlieg)reizen bestaan nog restricties.

Meer uit Binnenland

Tankstations eind deze maand 'bomvol' door accijnsverhoging

HOOGEVEEN (ANP) - Pomphouders rekenen op grote drukte de laatste dagen van deze maand. Dan zijn de laatste kansen om te tanken tegen de huidige tarieven, voordat op 1 juli de accijns op benzine en diesel weer omhooggaat. Tankstations zorgen volgens Belangenvereniging Tankstations (BETA) dat de brandstofpompen "bom- en bomvol" zitten om de koopjesjagers aan te kunnen.

14 minuten geleden
Eerste officiële zomerse dag van het jaar een feit

HOUTEN (ANP) - De eerste officiële zomerse dag van dit jaar is een feit. De temperatuur in De Bilt steeg om 12.20 uur naar 25,5 graden en daarmee is sprake van een officiële zomerse dag. Deze eeuw gebeurde dat volgens Weeronline niet eerder zo laat in het jaar.

1 uur geleden
Organisaties bezorgd om mensenrechten bij Europese asieldeal

DEN HAAG (ANP) - Vluchtelingen- en mensenrechtenorganisaties zijn blij dat EU-landen afspraken hebben gemaakt over het nieuwe asielbeleid, maar vrezen dat veel asielzoekers alsnog onder slechte omstandigheden blijven zitten in vluchtelingenkampen in bijvoorbeeld Griekenland. In het asielbeleid moeten lidstaten verplicht een aantal asielzoekers overnemen of die plicht afkopen. Amnesty International vermoedt dat rijke landen kiezen voor afkopen en asielzoekers aan de Europese grens "in een benarde situatie blijven zitten".

1 uur geleden
FDF-voorman: LTO 'ontploft' als het instemt met landbouwakkoord

DEURNE (ANP) - Land- en tuinbouworganisatie LTO "ontploft" als de top van de organisatie tekent voor een landbouwakkoord, voorspelt voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF). Hij denkt dat er dan veel afdelingen van LTO zich gaan afscheiden. Sowieso zullen boeren volgens hem komende zomer acties opzetten als minister Piet Adema (Landbouw) "er iets gaat doordrukken dat ons niet aanstaat".

1 uur geleden
Zomers weekend: oproep op tot voorzichtigheid in en om water

DEN HAAG (ANP) - Met een "prachtig zomers weekend" voor de boeg roept een aantal partijen, waaronder de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ), op "tot voorzichtigheid in en om het water". Volgens hen leert de ervaring dat "mensen op dit soort dagen de risico's van het zwemmen in open water onderschatten".

1 uur geleden
Utrecht verbiedt komst van nieuwe tabakszaken

UTRECHT (ANP) - De gemeente Utrecht verbiedt ondernemers om een nieuwe tabaksspeciaalzaak te openen in de stad. De gemeente streeft naar een rookvrije generatie en tabakszaken horen daar niet bij, vindt wethouder Eelco Eerenberg van Volksgezondheid.

3 uur geleden
Man aangehouden na explosie bij woning in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 20-jarige Rotterdammer is in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn woonplaats aangehouden kort na de explosie bij een woning op de Cortenbachsingel. De explosie vond rond 02.45 uur plaats in de wijk Beverwaard in het zuidoosten van de stad. De man is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het incident. De politie vermoedt dat hij een uitvoerder was, laat een politiewoordvoerder weten.

3 uur geleden