Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waarnemers VN en EU welkom bij verkiezingen Venezuela

Waarnemers VN en EU welkom bij verkiezingen Venezuela

CARACAS (ANP) - De Venezolaanse regering heeft woensdag aangekondigd dat waarnemers van de Europese Unie en de Verenigde Naties worden uitgenodigd voor de parlementsverkiezingen op 6 december. De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza zegt op Twitter dat hij EU-buitenlandchef Josep Borrell en VN-secretaris-generaal Antonio Guterres daarover een brief heeft gestuurd. De aanwezigheid van waarnemers is een eis van enkele oppositiepartijen om de boycot van de verkiezingen te laten varen.

De oppositie in Venezuela wordt al jaren gedwarsboomd door de autoritaire regering van de linkse president Nicolas Maduro. Diens tegenstanders besloten de parlementsverkiezingen te boycotten, onder meer omdat het hooggerechtshof onlangs ingreep bij oppositiepartijen door het leiderschap te vervangen.

Woensdag werd echter bekend dat twee oppositiekopstukken toch in overleg zijn gegaan met de regering over eventuele deelname. Maandag werd gratie verleend aan tientallen gevangen oppositieleden, waaronder parlementariërs en medewerkers van oppositieleider Juan Guaidó, die onder meer door de EU en de Verenigde Staten als wettige president wordt erkend.

Henrique Capriles, een van de oppositiekopstukken die met de regering onderhandelt, riep Guaidó op om te stoppen met "regerinkje spelen". "Of je zit in de regering, of in de oppositie. Je kan niet beide zijn", aldus Capriles in een ongekende uithaal naar Guaidó.

In Venezuela is een chaotische politieke situatie ontstaan nadat president Maduro het gekozen parlement op een zijspoor zette, omdat hij daar geen meerderheid heeft. Hij heeft 'een volksvertegenwoordiging' van eigen aanhangers gecreëerd. Maduro werd in mei 2018 herkozen als president in omstreden verkiezingen die de oppositie heeft geboycot. Venezuela gaat gebukt onder schrijnende tekorten, ook aan eerste levensbehoeften. Miljoenen Venezolanen zijn naar het buitenland gevlucht.

Meer uit Buitenland

Spaanse sociaaldemocraten verliezen in regionale verkiezingen

MADRID (ANP/AFP/DPA) - De sociaaldemocraten (PSOE) van premier Pedro Sánchez hebben flink verloren in de regionale en gemeenteraadsverkiezingen die zondag in Spanje werden gehouden. Met ongeveer 90 procent van de stemmen geteld gaat de voorkeur van meer dan de helft van het electoraat naar de grootste oppositiepartij, de rechtse Volkspartij van Alberto Núñez Feijóo.

1 uur geleden
Wereldleiders feliciteren Turkse president Erdogan met verkiezing

ISTANBUL (ANP) - Nu de Turkse kiesraad officieel bevestigd heeft dat Recep Tayyip Erdogan opnieuw gekozen is tot president van zijn land, stromen uit de hele wereld de felicitaties binnen. Onder hen was de Franse president Emmanuel Macron, die erop wees dat Frankrijk en Turkije voor gigantische uitdagingen staan die ze samen moeten aangaan. Macron noemde onder meer de terugkeer van vrede op het Europese continent.

1 uur geleden
Erdogan wint de Turkse presidentsverkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen gewonnen. Volgens de Hoge Kiesraad kreeg de zittende president met nagenoeg alle stemmen geteld 52,14 procent van het electoraat achter zich, tegen 47,86 procent voor zijn tegenstrever Kemal Kilicdaroglu.

3 uur geleden
Poetin feliciteert Erdogan en roemt zijn buitenlandbeleid

MOSKOU (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft Tayyip Erdogan alvast gefeliciteerd met zijn overwinning zondag in de Turkse presidentsverkiezingen. Volgens Poetin is Erdogans winst het bewijs dat het Turkse volk zijn "onbaatzuchtige werk" en "onafhankelijke buitenlandbeleid" waardeert. En: "We stellen uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en voor beide partijen gunstige samenwerking op verschillende gebieden zeer op prijs."

3 uur geleden
Islamitische leiders feliciteren Erdogan als eersten met winst

DOHA (ANP) - De emir van Qatar heeft als eerste staatshoofd de Turkse president Erdogan gefeliciteerd met zijn verkiezingswinst, hoewel die nog niet officieel is. "Ik wens je succes in je nieuwe ambtstermijn", schrijft sjeik Tamim bin Hamad al-Thani op Twitter. Niet lang daarna volgden felicitaties van de Taliban in Afghanistan en de Iraanse president Ebrahim Raisi.

4 uur geleden
Erdogan claimt overwinning in Turkse presidentsverkiezingen

ISTANBUL (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft de overwinning geclaimd in de tweede ronde van de Turkse presidentsverkiezingen. De zittend president dankte de kiezers die "ons de verantwoordelijkheid hebben gegeven om de komende vijf jaar te regeren".

5 uur geleden
Erdogan leidt ook in officiële eerste resultaten Turkse verkiezing

ANKARA (ANP/RTR) - Recep Tayyip Erdogan heeft een forse voorsprong in de Turkse presidentsverkiezingen, blijkt nu ook uit de eerste officiële resultaten. Eerder meldden staatsmedia al dat Erdogan aan de leiding gaat. Volgens de Hoge Kiesraad staat de zittende president met ongeveer driekwart van de stemmen geteld op 53,41 procent.

5 uur geleden