Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waarde Turkse lira verder omlaag na verkiezingsnederlaag Erdogan

Waarde Turkse lira verder omlaag na verkiezingsnederlaag Erdogan

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de Turkse lira is maandag naar een nieuw dieptepunt gedaald, na de nederlaag voor de partij van president Recep Tayyip Erdogan in de lokale verkiezingen van zondag. Erdogan heeft de verkiezingen al een keerpunt voor zijn partij genoemd. Beleggers zijn bang dat de regering het economische beleid opeens gaat omgooien.

De lira was onlangs al veel aan waarde verloren en leverde maandag in de loop van de dag nog eens 0,2 procent in. De munt past meer dan 32 keer in de Amerikaanse dollar en is 9 procent minder waard dan begin dit jaar. Hoewel nog niet alle stemmen zijn geteld, is al duidelijk dat Erdogans partij AKP veel terrein heeft verloren aan de oppositie, vooral in de grote steden.

"Het lokale verkiezingsverlies van Erdogan mag het macrobeleid (voorlopig) niet laten ontsporen", stelde een deskundige bij de firma Tellimer al. Volgens hem "is het aanpakken van de inflatie nu zowel een politieke als een economische prioriteit, en dat zou de verandering van het beleid naar een meer orthodoxe koers op de korte termijn moeten ondersteunen".

Renteverhogingen

De Turkse centrale bank is juist bezig om de inflatie te bestrijden door de rente te verhogen. Eerder deed Turkije hier weinig aan. Erdogan zag lang niets in de standaard economische praktijk van het verhogen van de rente om de inflatie terug te dringen en ontsloeg meerdere centralebankpresidenten die daar anders over dachten.

Op de beurs in Istanbul ging de belangrijkste graadmeter maandag tussentijds bijna 2 procent omlaag. Vooral bouwbedrijven leverden flink aan waarde in. De verkiezingsuitslag maakt het minder waarschijnlijk dat verschillende door de overheid gesteunde megaprojecten nog echt worden uitgevoerd.

Meer uit Financieel

UMG verdient meer aan muziek van onder anderen Taylor Swift

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG) heeft het afgelopen half jaar meer verdiend aan de muziek van populaire artiesten. De omzet is in januari tot en met juni gestegen, vooral dankzij flink hogere inkomsten uit de verkoop van merchandise. Onder anderen Taylor Swift, Billie Eilish, Noah Kahan en Ariana Grande behoorden tot de bestverkopende artiesten van UMG.

1 uur geleden
Modebedrijf Esprit Europe krijgt uitstel van betaling

AMSTERDAM (ANP) - Modebedrijf Esprit Europe, gevestigd in Amsterdam, heeft uitstel van betaling gekregen van de rechter, staat in het Centraal Insolventieregister. Op 2 oktober volgt een vergadering van schuldeisers.

2 uur geleden
Chipbedrijven duwen AEX diep in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De chipbedrijven op het Damrak gingen woensdag hard onderuit. ASMI, dat systemen voor de bewerking van wafers levert, de dunne schijfjes waaruit halfgeleiders worden gemaakt, verloor 9,4 procent en eindigde daarmee onderaan de AEX. Het concern maakte dinsdag na het slot van de beurs meevallende kwartaalcijfers bekend, dankzij een sterke vraag naar AI-gerelateerde producten.

3 uur geleden
Tesla onderuit op Wall Street na tegenvallende resultaten

NEW YORK (ANP) - Tesla ging woensdag onderuit op de aandelenbeurzen in New York. De fabrikant van elektrische auto's zag de winst in het tweede kwartaal fors dalen door prijsverlagingen van zijn modellen en flinke investeringen in kunstmatige intelligentie (AI). De resultaten van Tesla voldeden voor het vierde kwartaal op rij niet aan de verwachtingen van kenners. Het aandeel werd daarop 10 procent lager gezet.

5 uur geleden
Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

6 uur geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

6 uur geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

6 uur geleden