Waalbrug bij Nijmegen gaat weer open
NIJMEGEN (ANP) - De Waalbrug bij Nijmegen gaat zaterdag weer helemaal open, nadat er ruim anderhalf jaar is gewerkt aan renovatie van het rijksmonument uit 1936. De gemeente is blij dat de belangrijke verkeersader weer beschikbaar is, maar niet echt tevreden. Verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen heeft dit jaar namelijk besloten dat de beloofde schilderbeurt van de afbladderende staalconstructie tien jaar wordt uitgesteld. Daar is nu geen geld meer voor, zegt zij.
Tijdens de voorbereidingen voor de renovatie van de brug in 2018 werd voor het eerst in Nederland ontdekt dat er verf was gebruikt met daarin het kankerverwekkende chroom-6. Later bleek dat die verf op allerlei plekken in het land is gebruikt. Door de ontdekking van de kankerverwekkende oude verflagen moesten er tal van extra voorzorgsmaatregelen worden genomen, waardoor de renovatie van de brug veel duurder uitpakte dan voorzien.
Het hele karwei heeft nu 62,5 miljoen euro gekost. Schilderen van de 90.000 vierkante meter staal kost nog eens tientallen miljoenen extra. Er is op dit moment ook nog geen veilige oplossing voor het verwijderen van verflagen met chroom-6. Rijkswaterstaat denkt daar over een of twee jaar een methode voor te hebben. Nijmegen vindt dat de "huidige verwaarloosde en roestige staat van de boogconstructie detoneert in de omgeving", maar de minister vindt schilderen nu niet noodzakelijk.
Zware vrachtwagens en landbouwvoertuigen moeten nog tot eind maart wachten voor ze de brug weer mogen gebruiken. Rijkswaterstaat heeft tijd nodig om de steigers onder de hoofdoverspanning af te breken. Bij de bouw in 1936 was de Nijmeegse Waalbrug de langste rivieroverspanning van Europa.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Samenwerkende hulporganisaties openen Giro555 voor "alle slachtoffers van het escalerende geweld in het Midden-Oosten", zo wordt gemeld in een persbericht. Volgens de organisaties hebben honderdduizenden mensen in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië dringend humanitaire hulp nodig om te overleven.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Ze wist al enkele maanden dat ze het zou worden, maar donderdag gaat Carola Schouten officieel aan het werk als burgemeester van Rotterdam. Donderdagmiddag zal de gemeenteraad haar installeren als eerste burger van de stad voor een periode van zes jaar. Het is de eerste keer dat Rotterdam een vrouw krijgt als burgemeester.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De meeste gerechtsdeurwaarders (81 procent) hebben het afgelopen jaar minstens één keer te maken gehad met agressie. Dat meldt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) op basis van een representatief onderzoek van bureau Ipsos I&O.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Op de Zuiderzeeweg in Amsterdam is in de nacht van woensdag op donderdag een motorrijder omgekomen nadat die van de weg was geraakt. De politie achtervolgde de bestuurder "mogelijk" kort voor het dodelijke ongeval, zegt een woordvoerster van de politie.
3 uur geledenZEIST (ANP) - De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.
6 uur geledenUTRECHT (ANP) - Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden, vindt een coalitie van natuurorganisaties en brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Ze roepen samen de overheid op om de combinatie van energie-opwekking en natuur tot regel te maken. Energieparken waarin ook maatregelen worden genomen om de natuur te versterken, kunnen volgens de organisaties rekenen op meer steun van de omgeving.
7 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is "geen principe van onwil" van het kabinet dat het niet aan de slag gaat met een motie van de Tweede Kamer waarin wordt gevraagd om leden van het Koninklijk Huis inkomstenbelasting te laten betalen. Minister-president Dick Schoof zegt meer duidelijkheid van de Kamer te willen voordat dit "superingewikkelde traject" wordt ingezet.
9 uur geleden