Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond vraagt Kamer: blokkeer 'schandpaalbesluit' minister

Waakhond vraagt Kamer: blokkeer 'schandpaalbesluit' minister

DEN HAAG (ANP) - Privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens is niet te spreken over het voornemen van minister Micky Adriaansens van Economische Zaken om de lijst met mensen met een bestuursverbod openbaar te maken. Tegen advies van de autoriteit in, vraagt de bewindsvrouw de Kamer van Koophandel om de lijst te publiceren. De Tweede Kamer zou dit besluit moeten tegenhouden, zegt de toezichthouder.

De rechter kan een bestuursverbod opleggen als sprake is van faillissementsfraude. De persoon aan wie het verbod wordt opgelegd, mag enige tijd geen bedrijf besturen. Maar als mensen met een bestuursverbod ook nog op een openbare lijst worden gezet, komt daar nog een straf bij, vindt de AP. "Ze worden tot in de lengte der dagen aan de schandpaal genageld", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Na vijf jaar worden ze van de lijst gehaald, maar "in onze gedigitaliseerde samenleving" verdwijnen dit soort gegevens niet zomaar, benadrukt de privacywaakhond.

Bovendien is zo'n openbare lijst voor het handhaven van het verbod overbodig, vindt de AP.

Een nieuwe situatie

Vorig jaar had de autoriteit al gevraagd om de lijst niet te laten publiceren. Uit ambtelijke stukken die het ministerie heeft vrijgegeven, wordt dit advies in de wind geslagen omdat de aangescherpte privacyregels rond het handelsregister van de KvK tot "een nieuwe situatie" hebben geleid.

"Dit veroorzaakt namelijk een vermindering van vrij beschikbare informatie die kan bijdragen aan weerbaarheid tegen fraude en criminaliteit. Om hiervoor te compenseren is informatie over bestuursverboden zeer waardevol." Daarnaast zijn er genoeg waarborgen, aldus het ministerie, omdat het alleen om onherroepelijke vonnissen gaat.

Neveneffecten

Later deze week overlegt de Tweede Kamer schriftelijk over de regels voor het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Vanwege de "ongewenste neveneffecten met langdurige impact voor personen" vraagt de Autoriteit Persoonsgegevens de Kamer in een brief om publicatie van de lijst te blokkeren.

Meer uit Politiek

Stichting van Laurentien mag door met toeslagenmethode

DEN HAAG (ANP) - De Stichting (Gelijk)waardig Herstel, opgericht door prinses Laurentien, mag door met het helpen van mensen die getroffen zijn door het schandaal rond de kinderopvangtoeslag. Zij heeft een akkoord gesloten met het ministerie van Financiën over de voorwaarden waaronder dat kan, meldt staatssecretaris Nora Achahbar (Toeslagen) in een brief aan de Tweede Kamer.

1 dag geleden
Dit jaar slechts 'accentverschillen' in viering van Prinsjesdag

DEN HAAG (ANP) - Dit jaar zal Prinsjesdag grotendeels doorgaan in de oude vorm, bevestigt een woordvoerder van de Eerste Kamer na berichtgeving door de NOS. Wel zijn er enkele "accentverschillen", zoals een speciaal lesprogramma door ProDemos voor scholieren.

1 dag geleden
VVD wil dat ook kabinet wegblijft bij EU-vergaderingen Hongarije

DEN HAAG (ANP) - De VVD steunt de Europese Commissie, die voorlopig alleen ambtenaren stuurt naar informele vergaderingen die Hongarije als huidig EU-voorzitter organiseert. De regeringspartij wil van premier Dick Schoof en buitenlandminister Caspar Veldkamp weten waarom Nederland zich daar niet bij aansluit.

1 dag geleden
Premier Schoof: boycot Hongaarse EU-vergadering per keer bekijken

LUXEMBURG (ANP) - De Nederlandse premier Dick Schoof wil per gelegenheid bekijken of Nederland EU-vergaderingen gaat boycotten die Hongarije organiseert.

2 dagen geleden
Minister Heinen van Financiën in Brussel: Nederland blijft streng

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Nederlandse regering blijft in Brussel op begrotingsdiscipline hameren. Dat heeft minister Eelco Heinen van Financiën in Brussel gezegd.

2 dagen geleden
NSC-Kamerlid Hertzberger: 'groot ongemak' bij coalitie met PVV

DEN HAAG (ANP) - NSC-Kamerlid Rosanne Hertzberger voelt "groot ongemak" bij de samenwerking met de PVV, schrijft ze op LinkedIn. Ze zegt daarbij ook dat ze niet de enige is in haar partij die hier zo over denkt. Ze verdedigt de keuze om met de partij van Geert Wilders in een coalitie te stappen. Maar meteen in de eerste week van het nieuwe kabinet waren volgens Hertzberger ook de "lelijke kanten van deze samenwerking" te zien.

2 dagen geleden
Kamerleden pleiten voor noodvisums voor journalisten Moscow Times

DEN HAAG (ANP) - De journalisten van de Moscow Times moeten noodvisums krijgen nu de kritische onlinekrant als "ongewenste organisatie" is aangemerkt door de Russische autoriteiten, vinden Kamerleden van D66, VVD, CDA, SP, PvdD en Volt. Zij hebben hier Kamervragen over gesteld aan de ministers Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Marjolein Faber (Asiel en Migratie).

2 dagen geleden