Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond verliest toegang tot beelden nucleaire faciliteiten Iran

Waakhond verliest toegang tot beelden nucleaire faciliteiten Iran

TEHERAN (ANP/RTR) - Het Internationale Atoomagentschap (IAEA) heeft geen toegang meer tot beelden van de nucleaire faciliteiten van Iran. Een drie maanden durende overeenkomst die de VN-waakhond hierover met Iran heeft, is verlopen. Dat meldt de Iraanse parlementsvoorzitter Mohammed Baker Kalibaf zondag.

Het hoofd van het agentschap, Rafael Grossi, is met Iran in overleg over een verlenging van de monitoringsovereenkomst, die invloed kan hebben op de onderhandelingen die sinds begin april gaande zijn over het herstel van het nucleaire akkoord uit 2015.

Die deal moest de nucleaire activiteiten van Iran beperken, zodat Teheran geen kernwapen in handen kan krijgen. In ruil daarvoor werden sancties opgeheven en controles ingesteld. Maar de Verenigde Staten trokken zich in 2018 eenzijdig terug en voerden de economische strafmaatregelen weer in, waarna de Iraniërs zich geleidelijk steeds minder aan de verplichtingen van het akkoord hielden.

De onderhandelingen over het reanimeren van het internationale atoomakkoord lijken voorspoedig te verlopen. De EU-bemiddelaar zei afgelopen week dat een overeenkomst vorm begon te krijgen. De Verenigde Staten en Iran onderhandelen niet rechtstreeks met elkaar. Vertegenwoordigers van de andere ondertekenaars zijn wel direct bij de gesprekken betrokken. Dat zijn Rusland, China, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.

Meer uit Buitenland

Hezbollah: zestig raketten afgevuurd op Israëlische basis

BEIROET (ANP/AFP) - Hezbollah zegt zestig raketten op een Israëlische militaire basis te hebben afgevuurd. Volgens de Libanese groepering gaat het om een vergeldingsactie voor eerdere Israëlische luchtaanvallen ver op Libanees grondgebied.

31 minuten geleden
VS-militair overleden die zichzelf in brand stak bij ambassade Israël

WASHINGTON (ANP) - Een Amerikaanse militair die zichzelf in brand had gestoken bij de Israëlische ambassade in de Amerikaanse hoofdstad Washington, is overleden. Dat melden Amerikaanse media.

2 uur geleden
Slowakije: landen overwegen troepen te sturen naar Oekraïne

BRATISLAVA (ANP/RTR) - Sommige landen van de EU en de NAVO overwegen troepen naar Oekraïne te sturen, stelt de Slowaakse premier Robert Fico. Hij wil niet zeggen om welke landen het gaat. Het zou niet gaan om een inzet in Europees of NAVO-verband.

2 uur geleden
Aanhang Navalny houdt afscheidsbijeenkomst voor einde week

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat er "voor het einde van de werkweek" een publieke herdenking van hem komt. Er wordt gezocht naar een plek waar de bijeenkomst kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden, zo wordt via sociale media bericht. Aanvankelijk was sprake van een begrafenis, maar volgens Navalny-woordvoerster Kira Jarmisj is nog niet bekend waar en wanneer Navalny wordt begraven.

2 uur geleden
Team van Navalny: begrafenis Navalny voor einde werkweek

MOSKOU (ANP/RTR) - Een team van medestanders van de in gevangenschap overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft gemeld dat hij "voor het einde van de werkweek" wordt begraven. Er wordt gezocht naar een plek waar een publieke begrafenis kan plaatsvinden. Die is nog niet gevonden.

3 uur geleden
Bijna drie jaar cel geëist tegen Russische mensenrechtenactivist

MOSKOU (ANP/AFP) - Een aanklager heeft in Rusland bijna drie jaar cel geëist tegen mensenrechtenactivist Oleg Orlov. De 70-jarige Orlov wordt ervan beschuldigd dat hij de Russische strijdkrachten in diskrediet heeft gebracht en de aanval op Oekraïne meerdere malen heeft veroordeeld.

3 uur geleden
Onderzoek naar kritiek op Israël tijdens slotceremonie Berlinale

BERLIJN (ANP/DPA) - De kritiek op Israël tijdens de slotceremonie van het filmfestival van Berlijn (de Berlinale) wordt onderzocht, aldus de Duitse cultuurminister Claudia Roth..

3 uur geleden