Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond: Meta-topman Zuckerberg moet fusies goed laten keuren

Waakhond: Meta-topman Zuckerberg moet fusies goed laten keuren

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Mark Zuckerberg, topman van techbedrijf Meta, moet toekomstige fusies met bedrijven standaard goed laten keuren door toezichthouders. Daarvoor pleit de Amerikaanse handelstoezichthouder Federal Trade Commission (FTC). De waakhond is bezig met een zaak tegen het moederbedrijf van Facebook vanwege een geplande overname van een virtual reality-app.

Volgens de Amerikaanse wet die over fusies en overnames gaat hoeft Meta nu alleen de FTC en het ministerie van Justitie te informeren over een overname als deze meer dan 101 miljoen dollar waard is. In 2020 deed het Huis van Afgevaardigden onderzoek naar Facebook en ontdekte het dat het bedrijf in de afgelopen tien jaar bijna honderd ondernemingen had overgenomen. Maar één van deze overnames is toen onderzocht door de FTC.

Eigen onderzoek van de waakhond wees al uit dat Facebook en de andere grote techbedrijven, zoals Microsoft, in meer dan achthonderd kleine bedrijven hadden geïnvesteerd of deze hadden gekocht zonder dat daar toestemming van toezichthouders of onderzoek voor nodig was.

Fitness-app

De FTC heeft Meta al langer in het vizier vanwege vermeend machtsmisbruik en de monopoliepositie van het bedrijf. De FTC heeft nu aan de interne rechtbank van de waakhond gevraagd om zowel Meta als Zuckerberg te dwingen om goedkeuring te vragen van de waakhond bij deals die in de toekomst gesloten moeten worden. De zaak hierover dient op 19 januari volgend jaar.

De toezichthouder daagde Meta en Zuckerberg in juli voor de rechter over de voorgenomen acquisitie van Within Unlimited, een bedrijf dat een populaire fitness-app maakt die met virtual reality werkt, genaamd Supernatural. De advocaat van Meta heeft laten weten dat het techconcern van plan is de toezichthouder te vragen om Zuckerberg niet te betrekken in de interne controleprocessen. Ook heeft Meta een eventuele schikking met de FTC al van de hand gewezen. "Wij geloven dat de fusie toegestaan zou moeten worden en moet doorgaan", zegt de advocaat.

Meta vindt dat de FTC aannames doet die niet in lijn zijn met de commerciële realiteit, aldus een woordvoerder. "We zullen deze deal krachtig verdedigen in de rechtszaal en zijn ervan overtuigd dat het bewijs zal aantonen dat deze deal goed is voor consumenten, software-ontwikkelaars en de bredere VR-markt."

Meer uit Financieel

Curator verwacht doorstart e-bikemerk Qwic, leveringen al hervat

AMSTERDAM (ANP) - De curator van het failliet verklaarde e-bikemerk Qwic heeft "goede hoop" op een snelle doorstart van het Amsterdamse bedrijf. Daarom kunnen mensen die nog een bestelling hadden uitstaan bij de onderneming, er weer op rekenen dat deze binnenkort wordt geleverd. Advocaat Jeroen van Straaten van Wieringa Advocaten meldt dat het stilgevallen leveringsproces weer wordt opgestart.

39 minuten geleden
Betalingsverwerker Adyen helpt AEX-index verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - Betalingsverwerker Adyen was maandag wederom de grote uitblinker in de AEX-index op het Damrak. De Nederlandse onderneming zette de winstreeks van de vorige handelsdagen voort met een nieuwe plus van 2,6 procent. Adyen werd afgelopen week al zo'n 10 procent meer waard dankzij positieve oordelen van analisten.

1 uur geleden
Koerssprong Macy's op Wall Street door overnamespeculatie

NEW YORK (ANP) - Macy's werd maandag bijna 16 procent meer waard op de aandelenbeurzen in New York. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal heeft een groep investeerders een voorstel gedaan om de Amerikaanse warenhuisketen te kopen voor 5,8 miljard dollar (zo'n 5,4 miljard euro). Het is echter nog niet duidelijk of Macy's, dat ook eigenaar is van de luxe warenhuizen Bloomingdale's en de luxe cosmeticawinkels van Bluemercury, het bod steunt.

3 uur geleden
FNV waarschuwt voor spoorstakingen uit onvrede over loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV waarschuwt voor mogelijke stakingsacties in Nederland bij de Nederlandse Spoorwegen, uit onvrede over een loonbod van het spoorbedrijf. Volgens de bond gaan vakbondsleden woensdag naar het hoofdkantoor van de NS in Utrecht, om "nog één laatste waarschuwing" te geven. "Komt er geen beweging, dan volgen er stakingen", meldt de FNV.

3 uur geleden
VN-organisatie ziet minder wereldwijde handel in 2023

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De wereldwijde handel is dit jaar duidelijk kleiner dan vorig jaar, meldt de VN-conferentie over handel en ontwikkeling (UNCTAD) in een nieuw rapport. Dat komt onder meer door gestegen rentes en spanningen tussen de Verenigde Staten en China. Voor volgend jaar rekent de VN-organisatie nog niet echt op verbetering.

4 uur geleden
Ophef om campagne modeketen Zara door associatie met oorlog Gaza

ARTEIXO (ANP) - Modewinkelketen Zara krijgt online kritiek op een recente campagne. Daarin staan modellen afgebeeld met mannequins die in witte lakens zijn gewikkeld. Op sociale media maken verschillende mensen de vergelijking met dode slachtoffers van de oorlog tussen Israël en Hamas die op bepaalde afbeeldingen ook in witte lakens zijn gewikkeld.

4 uur geleden
Peiling: wereldwijde economische groei vertraagt volgend jaar

LONDEN (ANP) - De wereldwijde economische groei zal volgend jaar verder vertragen, denken economen bij grote banken volgens een peiling van persbureau Reuters. De verhoogde rentes, gestegen energieprijzen en onzekerheden in de twee grootste economieën, de Verenigde Staten en China, zorgen volgens hen voor minder groei.

5 uur geleden