Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond: klimaatbeloftes van oliemaatschappij Chevron waardeloos

Waakhond: klimaatbeloftes van oliemaatschappij Chevron waardeloos

NEW YORK (ANP) - De klimaatbeloftes van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron zijn grotendeels waardeloos, concludeert waakhond Corporate Accountability, die een onderzoek heeft gedeeld met The Guardian. Daarin komt naar voren dat het bedrijf voornamelijk de uitstoot van zijn fossiele brandstoffen wil compenseren met zogeheten carbon credits of vertrouwt op "niet levensvatbare" technologieën om CO2 af te vangen en op te slaan.

Meer dan 90 procent van de carbon credits die Chevron aanschafte tussen 2020 en 2022 zijn waardeloos of rotzooi, concludeert de waakhond. Met carbon credits wordt ergens anders vervuilende CO2 uit de lucht gehaald, bijvoorbeeld door bomen aan te planten of bos te beschermen. Maar in de praktijk is al langer te zien dat dit niet werkt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) uitte recent nog zorgen: de credits zijn vaak onvoldoende onderbouwd.

Chevron is een van de grootste fossiele brandstofbedrijven in de Verenigde Staten. De oliemaatschappij heeft gezegd ernaar te streven in 2050 klimaatneutraal te zijn. Volgens het rapport zijn de carbon credits van Chevron niet alleen waardeloos. Bijna de helft ervan richt mogelijk ook schade aan, met name in gemeenschappen op het zuidelijk halfrond. Deze groepen mensen worden vaak het hardst getroffen door de klimaatcrisis.

Corporate Accountability controleert meestal op eigen initiatief ondernemingen. De organisatie wil bedrijven verantwoordelijk houden voor hun bijdrage aan klimaatverandering en de leefomstandigheden van mensen wereldwijd.

Meer uit Financieel

Tesla verlaagt prijzen in VS en China nu verkoop tegenvalt

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Tesla heeft dit weekend de prijzen van zijn elektrische auto's in China en de Verenigde Staten verlaagd. Daarmee probeert de Amerikaanse fabrikant de tegenvallende verkopen tegen te gaan. Ook de software die nodig is om Tesla-auto's zelfstandig te laten rijden wordt in de VS nu voor een lagere prijs aangeboden.

1 uur geleden
Kredietbeoordelaar S&P kijkt positiever naar Griekenland

LONDEN (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global Ratings kijkt positiever naar Griekenland. Het bureau heeft het vooruitzicht voor de Griekse kredietwaardigheid verhoogd van stabiel naar positief. Dat betekent dat er een verhoging van de kredietstatus van Griekenland kan komen.

1 dag geleden
Sky News: flitsbezorger Getir weg uit Nederland, VK en Duitsland

LONDEN (ANP) - Flitsbezorger Getir is van plan te vertrekken uit Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Dat meldt de Britse nieuwszender Sky News op basis van bronnen. Volgens Sky kan Getir komende week al die plannen naar buiten brengen.

1 dag geleden
Duitse industrie eist actie regering-Scholz tegen zwakke economie

BERLIJN (ANP/DPA) - De regering van bondskanselier Olaf Scholz moet nu actie ondernemen om de zwakte van de Duitse economie tegen te gaan. Dat heeft voorzitter Siegfried Russwurm van de belangrijke industriële lobbygroep BDI gezegd. Volgens hem is er geen tijd te verliezen voor Scholz omdat er over anderhalf jaar parlementsverkiezingen in Duitsland zijn.

1 dag geleden
Musk stelt bezoek India uit om 'verplichtingen' bij Tesla

AUSTIN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk stelt een bezoek aan India uit dat zondag zou moeten beginnen, in verband met "verplichtingen" bij de maker van elektrische auto's. Dat meldde Musk op het socialemediaplatform X. Hij is nu van plan later dit jaar een bezoek te brengen aan India, waar Tesla een nieuwe fabriek zou willen bouwen.

1 dag geleden
IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

WASHINGTON (ANP) - Nederland kan fiscale en financiële stimulering van de woningmarkt niet gebruiken nu er een nijpend huizentekort is. Dat stelt de Nederlandse bewindvoerder Paul Hilbers van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in gesprek met het ANP. Volgens hem moet Nederland niet alleen meer huizen bouwen, maar ook de hypotheekrenteaftrek geleidelijk afschaffen en de leennormen voor huizenkopers verder beperken.

1 dag geleden
Halvering bitcoin voltooid

DEN HAAG (ANP) - De zogeheten 'halving' van cryptomunt bitcoin is in de nacht van vrijdag op zaterdag voltooid. Deze halvering, die eens in de vier jaar plaatsvindt, moet inflatie van bitcoin tegengaan door de munt schaarser te maken.

1 dag geleden