Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond houdt extra toezicht op Eindhoven om privacyrisico's

Waakhond houdt extra toezicht op Eindhoven om privacyrisico's

EINDHOVEN (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat het toezicht op Eindhoven intensiveren omdat de gemeente niet goed omgaat met persoonsgegevens. De toezichthouder voor privacy zegt woensdag signalen te krijgen dat de gemeente datalekken niet of niet op tijd meldt, verplichte scans van privacyrisico's nalaat en persoonsgegevens van burgers te lang bewaart. Ondanks het verbeterplan van de gemeente heeft de AP nog veel zorgen.

Volgens AP waarschuwden een privacytoezichthouder van de gemeente en de Rekenkamercommissie van de gemeente hier eerder al over. Zo zou de gemeente onder meer een milieupas voor het weggooien van afval en een druktemeter hebben ingevoerd zonder een scan op privacyrisico's uit te voeren.

"Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat hun gemeente zorgvuldig met hun persoonsgegevens omgaat", zegt vicevoorzitter van Autoriteit Persoonsgegevens Monique Verdier. "Je kunt als burger niet kiezen: de gemeente waarin je woont, verzamelt en gebruikt jouw persoonsgegevens. Gemeenten beheren bovendien veel gevoelige gegevens van hun inwoners."

Verbeterplan

Het verbeterplan dat de gemeente vorig jaar september had opgesteld is niet voldoende om alle zorgen van de AP weg te nemen. Zo zou de gemeente zich niet houden aan de bewaartermijnen van persoonsgegevens. Ook zijn er zorgen over hoe de gemeente met datalekken omgaat. " Al met al lijkt de gemeente de ernst en urgentie van de zorgen onvoldoende te erkennen. Dit vraagt om extra aandacht van de AP."

Eindhoven moet binnen twee maanden een rapport sturen over onder meer de datalekken en de bewaartermijnen van persoonsgegevens. Verdier: "Daarbij houden wij nadrukkelijk de optie open om onze interventie op te schalen."

Meer uit Binnenland

Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

2 uur geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

4 uur geleden
Drie cipiers Nieuwersluis vervolgd voor aanranding en verkrachting

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie bewakers van vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding van vrouwelijke gedetineerden. Een woordvoerster van het OM Midden-Nederland bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Een van de bewakers wordt ook verdacht van verkrachting van een gevangene.

5 uur geleden
Raad van toezicht WNL steunt hoofdredacteur na kritiek

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van WNL noemt het "spijtig" dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben aan hun tijd bij WNL." Desondanks prijst de raad "zich gelukkig" met hoofdredacteur Bert Huisjes. Dat is te lezen in een reactie op een artikel van het AD, waarin verscheidene (oud)-medewerkers over hun ervaringen met Huisjes vertellen.

6 uur geleden
TU-studenten willen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

DELFT (ANP) - De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

6 uur geleden
Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

7 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

8 uur geleden