
Waakhond EMA kijkt naar nieuw coronageneesmiddel
AMSTERDAM (ANP) - Artsen krijgen over een tijdje mogelijk de beschikking over een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kijkt naar het coronageneesmiddel VIR-7831.
Met de eerste beoordeling kunnen landen alvast voorbereiden hoe ze het geneesmiddel gaan gebruiken als het goedgekeurd wordt. De volgende stappen zijn een uitgebreidere versnelde beoordeling (rolling review) en een aanvraag voor goedkeuring. Als het EMA positief is over het geneesmiddel, kan het in Nederland en andere Europese landen worden ingezet. Het is nog niet bekend wanneer dat eindoordeel komt.
VIR-7831 is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceuten Vir en Eli Lilly en door het Britse GlaxoSmithKline. Het middel moet zich vasthaken aan de uitsteeksels van het coronavirus. Het virus kan die 'spikes' dan niet meer gebruiken om lichaamscellen binnen te dringen. Daarmee kan het coronavirus zich niet verder verspreiden door het lichaam. Als mensen worden blootgesteld aan minder virusdeeltjes in hun lichaam, lopen ze minder risico om ernstig ziek te worden. Uit de eerste tests kwam naar voren dat het geneesmiddel de kans op ziekenhuisopname met 85 procent verlaagt.
Remdesivir
In Europa is tot nu toe één geneesmiddel tegen corona goedgekeurd. Dat is het middel remdesivir. Het EMA kijkt nog naar drie andere geneesmiddelen. Een daarvan is van het Amerikaanse Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump na zijn coronabesmetting kreeg. Regeneron combineert twee antilichamen, die samen het coronavirus in het lichaam te lijf moeten gaan. Bij Regeneron heten die casirivimab en imdevimab. Daarnaast beoordeelt het EMA een geneesmiddel van Eli Lilly, dat de antilichamen bamlanivimab en etesevimab gebruikt om het virus te bestrijden. Het andere coronamedicijn dat momenteel wordt bekeken is regdanvimab van het Zuid-Koreaanse Celltrion.
Het EMA heeft tot nu toe ook vier vaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Die zijn goedgekeurd. Vaccins zijn gemaakt om besmetting te helpen voorkomen, geneesmiddelen om besmette mensen te helpen herstellen.
Meer uit Binnenland
ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
3 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
4 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
6 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De salarissen van medewerkers van universiteiten gaan omhoog. Daarnaast beloven de instellingen dat ze meer doen om het verschil in loon tussen mannen en vrouwen kleiner te maken. Dat staat in een cao, waarover werkgevers en vakbonden een akkoord hebben bereikt.
6 uur geleden