Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond EMA kijkt naar nieuw coronageneesmiddel

Waakhond EMA kijkt naar nieuw coronageneesmiddel

AMSTERDAM (ANP) - Artsen krijgen over een tijdje mogelijk de beschikking over een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kijkt naar het coronageneesmiddel VIR-7831.

Met de eerste beoordeling kunnen landen alvast voorbereiden hoe ze het geneesmiddel gaan gebruiken als het goedgekeurd wordt. De volgende stappen zijn een uitgebreidere versnelde beoordeling (rolling review) en een aanvraag voor goedkeuring. Als het EMA positief is over het geneesmiddel, kan het in Nederland en andere Europese landen worden ingezet. Het is nog niet bekend wanneer dat eindoordeel komt.

VIR-7831 is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceuten Vir en Eli Lilly en door het Britse GlaxoSmithKline. Het middel moet zich vasthaken aan de uitsteeksels van het coronavirus. Het virus kan die 'spikes' dan niet meer gebruiken om lichaamscellen binnen te dringen. Daarmee kan het coronavirus zich niet verder verspreiden door het lichaam. Als mensen worden blootgesteld aan minder virusdeeltjes in hun lichaam, lopen ze minder risico om ernstig ziek te worden. Uit de eerste tests kwam naar voren dat het geneesmiddel de kans op ziekenhuisopname met 85 procent verlaagt.

Remdesivir

In Europa is tot nu toe één geneesmiddel tegen corona goedgekeurd. Dat is het middel remdesivir. Het EMA kijkt nog naar drie andere geneesmiddelen. Een daarvan is van het Amerikaanse Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump na zijn coronabesmetting kreeg. Regeneron combineert twee antilichamen, die samen het coronavirus in het lichaam te lijf moeten gaan. Bij Regeneron heten die casirivimab en imdevimab. Daarnaast beoordeelt het EMA een geneesmiddel van Eli Lilly, dat de antilichamen bamlanivimab en etesevimab gebruikt om het virus te bestrijden. Het andere coronamedicijn dat momenteel wordt bekeken is regdanvimab van het Zuid-Koreaanse Celltrion.

Het EMA heeft tot nu toe ook vier vaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Die zijn goedgekeurd. Vaccins zijn gemaakt om besmetting te helpen voorkomen, geneesmiddelen om besmette mensen te helpen herstellen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Binnenland

Kabinet besluit 25 mei over volledig openen voortgezet onderwijs

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet besluit uiterlijk op 25 mei of het voortgezet onderwijs weer volledig opengaat, aldus demissionair premier Mark Rutte. Het Outbreak Management Team wordt gevraagd om een advies wanneer de 1,5 meterregel op de middelbare scholen losgelaten kan worden.

9 minuten geleden
Nederlanders mogen weer op vakantie naar het buitenland

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders kunnen weer op vakantie naar het buitenland. Vanaf 15 mei zal voor individuele landen weer een reisadvies worden gegeven door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat maakte demissionair coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond op een persconferentie bekend.

12 minuten geleden
Straks weer groepstrainingen buiten en ook sportscholen weer open

DEN HAAG (ANP) - Volwassenen van 27 jaar en ouder mogen als de versoepelingen volgende week doorgaan weer in groepsverband buiten sporten. Ook sportscholen en zwembaden gaan weer open. Dat heeft demissionair minister-president Mark Rutte dinsdagavond aangekondigd tijdens de persconferentie. Voorwaarde is wel dat de cijfers over het aantal ziekenhuisopnames het toestaan.

28 minuten geleden
Rutte: versoepelingen gaan door als de richting goed is

DEN HAAG (ANP) - De versoepelingen van de coronamaatregelen gaan door als de richting goed is. Dat zei demissionair premier Mark Rutte dinsdagavond. Het OMT wil pas een verruiming als de instroom in de ziekenhuizen daalt met 20 procent. "Wel of niet versoepelen hangt niet van een procent meer of minder af. Als de richting goed is, maar nog geen 20 procent, dan durven we de stap aan."

31 minuten geleden
Rutte: besmettingen op Koningsdag Amsterdam tonen dilemma

DEN HAAG (ANP) - De clusters besmettingen die zijn ontstaan bij Koningsdag tonen het dilemma waar het kabinet voor stond bij het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen. Aan de ene kant is te zien dat er behoefte is aan "ruimte om dingen te doen", aan de andere kant kan die ruimte leiden tot een hoger aantal besmettingen, zei demissionair premier Mark Rutte dinsdag tijdens de persconferentie.

40 minuten geleden
Holleeder: ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul

SCHIPHOL (ANP) - "Ik ken al die mensen niet. Helemaal niks, nul." Willem Holleeder bleef dinsdag bij het punt dat hij al eerder maakte: hij heeft niets te maken met de moord op vastgoedman Willem Endstra en kent niemand in de groep verdachten die met de uitvoering van de liquidatie in verband wordt gebracht: "Nooit gezien, nooit gesproken, niet in mijn periferie."

2 uur geleden
Politie komt met oproep in zaak overval woning PSV'er Zahavi

AMSTERDAM (ANP) - In Opsporing Verzocht is dinsdagavond aandacht voor de overval op het huis van PSV'er Eran Zahavi, meldt het tv-programma. De politie Amsterdam wil daarin met een oproep "voorkomen dat bewakingsbeelden verloren gaan, die licht kunnen werpen op de overval op het gezin van voetballer Eran Zahavi".

2 uur geleden