Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond EMA kijkt naar nieuw coronageneesmiddel

Waakhond EMA kijkt naar nieuw coronageneesmiddel

AMSTERDAM (ANP) - Artsen krijgen over een tijdje mogelijk de beschikking over een nieuw geneesmiddel voor de behandeling van mensen die besmet zijn geraakt met het coronavirus. De Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), kijkt naar het coronageneesmiddel VIR-7831.

Met de eerste beoordeling kunnen landen alvast voorbereiden hoe ze het geneesmiddel gaan gebruiken als het goedgekeurd wordt. De volgende stappen zijn een uitgebreidere versnelde beoordeling (rolling review) en een aanvraag voor goedkeuring. Als het EMA positief is over het geneesmiddel, kan het in Nederland en andere Europese landen worden ingezet. Het is nog niet bekend wanneer dat eindoordeel komt.

VIR-7831 is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceuten Vir en Eli Lilly en door het Britse GlaxoSmithKline. Het middel moet zich vasthaken aan de uitsteeksels van het coronavirus. Het virus kan die 'spikes' dan niet meer gebruiken om lichaamscellen binnen te dringen. Daarmee kan het coronavirus zich niet verder verspreiden door het lichaam. Als mensen worden blootgesteld aan minder virusdeeltjes in hun lichaam, lopen ze minder risico om ernstig ziek te worden. Uit de eerste tests kwam naar voren dat het geneesmiddel de kans op ziekenhuisopname met 85 procent verlaagt.

Remdesivir

In Europa is tot nu toe één geneesmiddel tegen corona goedgekeurd. Dat is het middel remdesivir. Het EMA kijkt nog naar drie andere geneesmiddelen. Een daarvan is van het Amerikaanse Regeneron. Dat is het middel dat de Amerikaanse ex-president Donald Trump na zijn coronabesmetting kreeg. Regeneron combineert twee antilichamen, die samen het coronavirus in het lichaam te lijf moeten gaan. Bij Regeneron heten die casirivimab en imdevimab. Daarnaast beoordeelt het EMA een geneesmiddel van Eli Lilly, dat de antilichamen bamlanivimab en etesevimab gebruikt om het virus te bestrijden. Het andere coronamedicijn dat momenteel wordt bekeken is regdanvimab van het Zuid-Koreaanse Celltrion.

Het EMA heeft tot nu toe ook vier vaccins beoordeeld: van Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Die zijn goedgekeurd. Vaccins zijn gemaakt om besmetting te helpen voorkomen, geneesmiddelen om besmette mensen te helpen herstellen.

Meer uit Binnenland

Adviesrapport over archief Bijlmervliegramp gepresenteerd

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam-Zuidoost wordt vrijdagochtend een adviesrapport gepresenteerd over het archief van de Bijlmervliegramp. Het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) komt met dat rapport, genaamd 'Geen afgesloten hoofdstuk', na een door de Tweede Kamer unaniem gesteunde motie van Pieter Omtzigt (NSC).

2 uur geleden
Vijlbrief tekent in Groningen wet die einde maakt aan gaswinning

KOLHAM (ANP) - In het Groningse dorp Kolham tekent demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) vrijdag symbolisch de wet die definitief een einde maakt aan de gaswinning uit het Groningenveld. Ruim zestig jaar geleden werd in een weiland bij Kolham voor het eerst Gronings gas ontdekt. Dat was het startsein voor de decennialange winning van gas in de provincie.

2 uur geleden
Extra maatregelen bij Nationale Herdenking om kans op verstoringen

AMSTERDAM (ANP) - Er worden dit jaar extra maatregelen genomen tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam, vanwege de kans op spontane protestacties of verstoringen. Zo worden maximaal 10.000 mensen toegelaten op het plein, zijn borden, vlaggen of versterkers niet toegestaan en moeten alle aanwezigen daarop gefouilleerd worden.

2 uur geleden
Noodverordening rond Gronings vliegveld tijdens XR-actie zaterdag

TYNAARLO (ANP) - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

7 uur geleden
Organiseren NAVO-top kost Nederland zeker 95 miljoen euro

DEN HAAG (ANP) - Het organiseren van de NAVO-top volgend jaar kost het kabinet zeker 95 miljoen euro. Dit geld komt uit een speciaal potje voor internationale samenwerking. Er zijn al kosten gemaakt voor de voorbereiding, zoals de huur van de locatie en het boeken van hotelkamers, blijkt uit de Voorjaarsnota.

8 uur geleden
Formateurs: twittergedrag benoemd, maar geen regels afgesproken

DEN HAAG (ANP) - Na opnieuw gedoe over een post van Geert Wilders op X, het vroegere Twitter, hebben de betrokkenen het er "met z'n allen kort over gehad" aan de formatietafel. Dat zeggen formateurs Richard van Zwol en Elbert Dijkgraaf. Wilders haalde woensdag in een tweet hard uit naar VVD'er Eric van der Burg. De vier formerende partijen hebben hun zegje erover gedaan, maar er zijn geen afspraken gemaakt.

11 uur geleden
Onderzoek: blauwtongvirus mede verspreid door diertransport

WAGENINGEN (ANP) - Het blauwtongvirus, waaraan afgelopen najaar tienduizenden schapen doodgingen, is waarschijnlijk mede verspreid door het transport van dieren. Daardoor kon het virus zich ver verplaatsen, denken onderzoekers van de universiteit in Wageningen.

11 uur geleden