Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond: deal Microsoft en Activision kan industrie schaden

Waakhond: deal Microsoft en Activision kan industrie schaden

LONDEN (ANP/RTR) - De overname van gameontwikkelaar Activision Blizzard door techgigant Microsoft kan de gamingindustrie schaden. Microsoft zou concurrenten de toegang tot populaire spellen zoals Call of Duty kunnen ontnemen, waarschuwt de Britse concurrentiewaakhond Competition and Markets Authority (CMA). Die startte begin juli een onderzoek naar de geplande overname.

"We maken ons er zorgen over dat Microsoft de controle over populaire spellen zoals Call of Duty na de overname zou kunnen gebruiken om concurrenten te schaden, waaronder recente en toekomstige concurrenten die abonnementen aanbieden voor meerdere spellen tegelijk en gamen in de cloud", zei de CMA donderdag.

Microsoft, eigenaar van spelcomputerbedrijf Xbox, leidt al twintig jaar de markt voor spelcomputers samen met concurrenten Sony (maker van de PlayStation) en Nintendo. Door deze drie-eenheid is er al weinig ruimte voor andere makers van spelcomputers, zegt de CMA.

Call of Duty

Doordat Microsoft de titels van Activision in handen krijgt, kan het zijn eigen exclusieve aanbod voor de Xbox uitbreiden en beter concurreren met de PlayStation 5 van rivaal Sony. Die doet al langer goede zaken met exclusieve games die niet op andere spelcomputers verschijnen.

De meeste games van Activision kwamen al uit op de Xbox-consoles. De grootste gameserie van Activision, Call of Duty, werd met name succesvol dankzij Microsofts onlineplatform Xbox Live, waarmee spelers met elkaar verbinding kunnen maken voor zogeheten multiplayer-wedstrijden.

Zorgen wegnemen

Microsoft-topman Brad Smith zei dat het bedrijf juist wil dat meer mensen toegang krijgen tot games, niet minder. "Sony, als marktleider, heeft gezegd dat het zich zorgen maakt om Call of Duty, maar wij hebben aangegeven dat we van plan zijn om dezelfde game op dezelfde dag beschikbaar te stellen op zowel de Xbox als de PlayStation", zei Smith.

Het is nog niet duidelijk wat het onderzoek zal betekenen voor de overname. Activision verwacht nog steeds dat de deal rondkomt voor het einde van Microsofts boekjaar, dat in juni 2023 eindigt. De twee bedrijven hebben tot 8 september de tijd om met voorstellen te komen om zorgen van de waakhond weg te nemen.

Microsoft kondigde begin dit jaar aan de maker van games voor omgerekend ruim 60 miljard euro over te nemen. De deal moet nog wel goedgekeurd worden in de Verenigde Staten, de Europese Unie en China.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

21 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

22 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

22 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden