Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond chemische wapens heeft bijna hele voorraad vernietigd

Waakhond chemische wapens heeft bijna hele voorraad vernietigd

DEN HAAG (ANP/AFP) - De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) zal "binnen enkele weken" klaar zal zijn met de vernietiging van meer dan 70.000 ton aan chemische wapens. Dat zei de chef van de organisatie, Fernando Arias, tijdens de opening van een nieuw laboratorium van de in Den Haag gevestigde organisatie in het nabijgelegen Pijnacker-Nootdorp.

"Nog maar 127 ton moet vernietigd worden", aldus Arias, waarmee 99 procent van het werk is afgerond. De laatste restjes liggen opgeslagen in de Verenigde Staten, bij verwerkingsbedrijven in Colorado en Kentucky, en worden de komende weken onschadelijk gemaakt.

De OPCW, die al sinds 1997 actief is, kwam in 2013 in de schijnwerpers te staan toen de Syrische president Bashar al-Assad ermee instemde om zijn chemisch wapenarsenaal aan de organisatie over te dragen. Dit volgde op een gifgasaanval, waarbij Assad ervan beschuldigd werd 1400 burgers te hebben gedood met sarin, een gevaarlijk zenuwgas.

De OPCW kreeg in 2013 voor die bijdrage de Nobelprijs voor de Vrede uitgereikt.

Meer uit Buitenland

Trump spreekt over gevaarlijke dag voor Amerika bij slotpleidooi

NEW YORK (ANP/AFP) - Dit is "een zeer gevaarlijke dag voor Amerika", zei de Amerikaanse ex-president Donald Trump in het gerechtsgebouw in New York, kort voor de slotpleidooien in zijn strafproces. De Republikein, die campagne voert om terug te keren naar het Witte Huis, hekelde opnieuw "een gemanipuleerde rechtszaak die niet had mogen plaatsvinden". Hij noemde de rechter corrupt.

1 uur geleden
Paus verontschuldigt zich voor 'onbedoeld' homofobe opmerking

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - Paus Franciscus heeft zich verontschuldigd voor een uitspraak over de lhbti-gemeenschap die als kwetsend werd gezien. Volgens het Vaticaan was het niet de bedoeling een homofoob woord te gebruiken.

1 uur geleden
Palestijnen melden nieuwe dodelijke aanval Israël bij Rafah

CAIRO (ANP/RTR) - Bij nieuwe Israëlische aanvallen op een kamp voor ontheemden ten westen van Rafah in de Palestijnse Gazastrook zijn zeker 21 Palestijnen gedood en tientallen gewond geraakt, melden Palestijnse gezondheidsautoriteiten.

2 uur geleden
Ierland erkent Palestijnse staat ook

DUBLIN (ANP/AFP) - Ierland heeft dinsdag officieel de Palestijnse staat erkend, kort nadat Spanje en Noorwegen dit ook al hadden gedaan. De drie landen kondigden hun voornemen vorige week aan, tot grote woede van Israël.

3 uur geleden
Ook Noorwegen erkent de Palestijnse staat

OSLO (ANP/AFP) - Na Spanje heeft ook Noorwegen officieel de Palestijnse staat erkend. Minister van Buitenlandse Zaken Espen Barth Eide spreekt van "een bijzondere dag voor de Noors-Palestijnse betrekkingen".

4 uur geleden
Spanje erkent formeel de Palestijnse staat

MADRID (ANP/AFP) - Spanje heeft formeel de Palestijnse staat erkend. Het land kondigde vorige week aan die stap te zetten, maar nu is dat officieel gebeurd. Volgens de Spaanse premier Pedro Sánchez is dat een "cruciale" voorwaarde voor vrede in het Midden-Oosten.

4 uur geleden
Zelensky: niet sterk als Biden niet naar vredestop Oekraïne komt

BRUSSEL (ANP) - Oekraïne is teleurgesteld dat de Amerikaanse president Joe Biden niet naar de vredestop lijkt te gaan die bondgenoten van het land volgende maand in Zwitserland hebben belegd. Bidens afwezigheid zou Rusland in de kaart spelen, waarschuwt hij.

4 uur geleden