Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Waakhond AP: overheid moet zelf ook online intimidatie tegengaan

Waakhond AP: overheid moet zelf ook online intimidatie tegengaan

DEN HAAG (ANP) - Als de overheid daadwerkelijk iets wil doen tegen het online intimideren van mensen, moet zij er ook voor zorgen dat de privégegevens van mogelijke slachtoffers goed beschermd worden. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de privacywaakhond. Die wil dat de overheid stopt met het "zonder goede reden makkelijk toegankelijk maken van woonadressen" via het Kadaster en de Kamer van Koophandel.

De overheid wil zogeheten doxing strafbaar stellen. Daarbij delen mensen bijvoorbeeld het thuisadres of telefoonnummer van iemand met elkaar, zodat diegene kan worden lastiggevallen. Op apps als Telegram worden bijvoorbeeld de adressen van politici en vaccineerders gedeeld. Mensen die zich daar schuldig aan maken, zouden tot een jaar gevangenisstraf moeten kunnen krijgen.

"De slachtoffers en hun gezinnen leven in de constante angst dat er weleens iemand voor de deur kan staan. Om ze te bedreigen - of erger. Helaas is die angst soms terecht", zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP. Hij vindt het "een goede zaak" dat daders een gevangenisstraf kunnen krijgen. Maar tegelijk wil Wolfsen dat de overheid goed kijkt waar de gedeelde gegevens vandaan komen. "De overheid zou wetgeving moeten aanpassen om te voorkomen dat gegevens uit haar eigen registers worden gebruikt voor doxing", aldus de voorzitter.

Via het Kadaster en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kunnen mensen onder meer woonadressen van geregistreerde zzp'ers, namen en geboortedata opvragen. De AP zegt dat het niet nodig is dat die gegevens voor iedereen te vinden zijn en dat de overheid daar al vaker op is gewezen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

GeelHesje 4 maanden geleden
Laat de overheid eerst zelf maar eens stoppen met alle intimidatie's bedreigingen chantage's en onderdrukkingen richting de burgers voodat ze dit bij de burgers aan willen gaan pakken!

Meer uit Binnenland

Niet eerder uitgezonden interview Frequin donderdagnacht op tv

HILVERSUM (ANP) - Een niet eerder uitgezonden interview met Willibrord Frequin is in de nacht van donderdag- op vrijdag om 00.10 uur te zien op NPO 1. Hij gaat er, volgens de NTR, in op de beruchte 'hoofdenaffaire’. In 1989 werd Frequin bij het KRO-programma Brandpunt ontslagen. Hij zou een aflevering over handel in lichaamsdelen in scène hebben gezet.

40 minuten geleden
Bekende Nederlanders rouwen om 'mooi mens' Willibrord Frequin

LAREN (ANP) - Op sociale media betuigen bekende Nederlanders donderdag hun medeleven aan de familie van de overleden journalist Willibrord Frequin. Ook roemen zij hem en zijn werk. Donderdag werd bekend dat de 80-jarige journalist en televisiemaker is overleden. Hij leed aan vasculair parkinsonisme en hartfalen.

41 minuten geleden
Uitbreiding koninklijke grafkelder Delft valt weer duurder uit

DELFT (ANP) - Opnieuw moet er meer geld naar de uitbreiding en herinrichting van de koninklijke grafkelder in de Nieuwe Kerk in Delft. Door een "bouwtechnische tegenvaller" moet er 350.000 euro extra worden uitgetrokken, schrijft staatssecretaris Gunay Uslu aan de Tweede Kamer. Van dat bedrag komt 250.000 euro van het ministerie van Algemene Zaken en 100.000 euro van het Koninklijk Huis.

1 uur geleden
Journalist Willibrord Frequin (80) overleden

LAREN (ANP) - Journalist Willibrord Frequin is donderdag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het ANP. Frequin kreeg grote bekendheid met zijn werk als verslaggever bij het KRO-programma Brandpunt. Hij is "vredig" in zijn slaap overleden en had zich "verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven".

2 uur geleden
Kasteel Den Bosch vangt per direct vluchtelingen uit Ter Apel op

DEN BOSCH (ANP) - In Kasteel Meerwijk in Den Bosch worden de komende drie maanden 75 vluchtelingen vanuit Ter Apel opvangen, heeft de gemeente bekendgemaakt. De vluchtelingen komen deze Hemelvaartsdag al.

4 uur geleden
Veel drukte op wegen naar fashion outlets

DEN HAAG (ANP) - Op deze Hemelvaartsdag is het druk op de wegen rond de zogeheten fashion outlets. Daar zitten tientallen winkels bij elkaar en worden topmerken met korting verkocht.

4 uur geleden
Yeşilgöz: bezig met schade Limburg, maar niet alles wordt vergoed

DEN HAAG (ANP) - Er wordt gewerkt aan een eerlijkere vergoeding van de schade die is ontstaan door de wateroverlast in Limburg. Dat zegt het ministerie van Justitie en Veiligheid in reactie op klachten over de schadeafhandeling die drie Zuid-Limburgse gemeenten uitten tegenover EenVandaag. Toch zal volgens minister Dilan Yeşilgöz niet alle schade vergoed worden.

8 uur geleden