
Waakhond AP: overheid moet zelf ook online intimidatie tegengaan
DEN HAAG (ANP) - Als de overheid daadwerkelijk iets wil doen tegen het online intimideren van mensen, moet zij er ook voor zorgen dat de privégegevens van mogelijke slachtoffers goed beschermd worden. Dat zegt de Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de privacywaakhond. Die wil dat de overheid stopt met het "zonder goede reden makkelijk toegankelijk maken van woonadressen" via het Kadaster en de Kamer van Koophandel.
De overheid wil zogeheten doxing strafbaar stellen. Daarbij delen mensen bijvoorbeeld het thuisadres of telefoonnummer van iemand met elkaar, zodat diegene kan worden lastiggevallen. Op apps als Telegram worden bijvoorbeeld de adressen van politici en vaccineerders gedeeld. Mensen die zich daar schuldig aan maken, zouden tot een jaar gevangenisstraf moeten kunnen krijgen.
"De slachtoffers en hun gezinnen leven in de constante angst dat er weleens iemand voor de deur kan staan. Om ze te bedreigen - of erger. Helaas is die angst soms terecht", zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de AP. Hij vindt het "een goede zaak" dat daders een gevangenisstraf kunnen krijgen. Maar tegelijk wil Wolfsen dat de overheid goed kijkt waar de gedeelde gegevens vandaan komen. "De overheid zou wetgeving moeten aanpassen om te voorkomen dat gegevens uit haar eigen registers worden gebruikt voor doxing", aldus de voorzitter.
Via het Kadaster en het Handelsregister van de Kamer van Koophandel kunnen mensen onder meer woonadressen van geregistreerde zzp'ers, namen en geboortedata opvragen. De AP zegt dat het niet nodig is dat die gegevens voor iedereen te vinden zijn en dat de overheid daar al vaker op is gewezen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Dat de politie journalisten wegstuurde bij de demonstratie van XR bij de A44 en ze dreigde op te pakken, is "precies zoals we het niet willen". Dat zegt algemeen secretaris Thomas Bruning van de NVJ. "Journalisten moeten hun werk kunnen doen."
8 minuten geledenABBENES (ANP) - Journalisten die verslag doen van de demonstratie van XR bij de A44 bij Abbenes, zijn weggestuurd door de politie. Dit melden aanwezige verslaggevers van het ANP. Agenten hebben gezegd dat de journalisten anders worden opgepakt. Volgens de politie gaat het om een veiligheidsrisicogebied en is er sprake van een terroristische dreiging. Waaruit die dreiging bestaat, zegt de politie niet.
46 minuten geledenABBENES (ANP) - Enkele tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben maandag geprobeerd de A44 te blokkeren bij Abbenes in Noord-Holland. Het is ze echter niet gelukt om de snelweg te bereiken. De groep staat in een weiland naast de weg, omsingeld door agenten. De eerste betogers zijn gearresteerd, zien verslaggevers van het ANP.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Oud-minister Kajsa Ollongren is benoemd tot speciale vertegenwoordiger van de EU voor de mensenrechten. Dat heeft de EU-raad van buitenlandministers bekendgemaakt. Ollongren volgt de Zweed Olof Skoog op.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - In het Catshuis heeft premier Dick Schoof maandagmiddag secretaris-generaal Mark Rutte van de NAVO ontvangen. Na een lunch krijgen ze samen een rondleiding over het terrein waar de NAVO-top wordt gehouden. Een gebied rond het World Forum, waar de top plaatsvindt, is grotendeels afgesloten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De provincies hebben afgelopen jaar 74,5 miljoen euro aan tegemoetkomingen in faunaschade moeten uitkeren. Dat is ruim 30 procent meer dan in 2023, toen ze 56 miljoen euro moesten betalen. In 2022 ging het om bijna 45 miljoen euro.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Op de eerste dag van de NAVO-top heeft premier Dick Schoof een aparte ontmoeting met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. Ze spreken elkaar dinsdagmiddag op het Catshuis.
2 uur geleden