Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VWS wil 15.000 euro geven aan zorgpersoneel met langdurige covid

VWS wil 15.000 euro geven aan zorgpersoneel met langdurige covid

DEN HAAG (ANP) - Zorgpersoneel dat in de eerste golf corona heeft gekregen bij de behandeling van Covid-patiënten en als gevolg daarvan langer dan twee jaar met langdurige Covid-klachten kampt, krijgt mogelijk eenmalig 15.000 euro van de overheid. Minister Conny Helder (VWS) heeft de Raad van State gevraagd om een oordeel te geven over de hoogte van deze voorgestelde tegemoetkoming. Vakbonden CNV en FNV noemen het voorstel "te laat en te weinig", zo laten ze weten in een reactie.

Ook wil de minister weten of de groep zorgmedewerkers aan wie VWS het geld wil geven, juridisch afdoende is afgebakend. Het zijn zorgmedewerkers die van maart tot en met juni 2020 directe zorg hebben verleend aan coronapatiënten en/of daar nauw bij betrokken waren, zelf ziek zijn geworden en vanwege langdurige klachten minder of niet meer kunnen werken. Tot slot wil Helder weten of er gevaar dreigt voor precedentwerking.

"Ik vind het schrijnend dat sommige zorgmedewerkers die tijdens de eerste golf klaarstonden om voor Covid-patiënten te zorgen, nu ernstige gevolgen ondervinden van langdurige post-Covid klachten", licht Helder toe. Deze zomer heeft het kabinet verkend of het iets kan doen voor deze specifieke groep. Het voorstel, dat woensdag naar de Raad van State is gestuurd, is bedoeld als erkenning van het leed dat deze zorgmedewerkers ondervinden, benadrukt de minister.

Urgentie

"De juridische weging van de Raad van State kan aanleiding zijn om het voorstel aan te passen", zegt de minister. Gezien de "urgentie" om snel een besluit te nemen over compensatie vanuit de Tweede Kamer en de samenleving, hoopt ze zo snel mogelijk een advies van de Raad te ontvangen.

CNV en FNV vinden dat als er een tegemoetkoming komt voor zorgmedewerkers met langdurige Covid-klachten, dat die royaal en snel moet zijn. Het voorstel is geen van beide, stellen ze. "Weer een klap in het gezicht van mensen die tijdens de pandemie in de vuurlinie stonden." Verder vinden de bonden het "beschamend" dat de minister slachtoffers "weer laat wachten op zekerheid", omdat ze verwachten dat het advies van de Raad van State maanden in beslag zal nemen.

Eerder deze maand lieten de bonden weten naar de rechter te stappen om een schadevergoeding af te dwingen voor de zorgmedewerkers met langdurige Covid. Ze gaan bekijken of de plannen van VWS consequenties hebben voor die rechtszaak.

Meer uit Gezond

Steeds meer jongeren lopen gonorroe op

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal gevallen van gonorroe neemt toe, vooral onder jongvolwassenen. In twee jaar tijd is het aantal mensen dat de geslachtsziekte oploopt bijna verdubbeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft geen verklaring voor de snelle toename.

1 uur geleden
Vaccins hebben 154 miljoen levens gered, zeggen UNICEF en WHO

GENÈVE (ANP) - In de afgelopen vijftig jaar zijn 154 miljoen mensen dankzij vaccinatie in leven gebleven, hebben kinderrechtenorganisatie UNICEF en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties uitgerekend. Ze schrijven erover in het wetenschapsblad The Lancet. De organisaties maken zich daarom zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland en andere landen.

17 uur geleden
Huisarts uit beroep gezet om verkrachten patiëntes

DEN BOSCH (ANP) - Een 55-jarige huisarts uit het Limburgse Brunssum mag zijn werk nooit meer uitoefenen, omdat hij meerdere patiëntes heeft verkracht. Hij maakte ze wijs dat wat hij deed medisch noodzakelijk was. Hij is uit zijn beroep gezet en mag ook niet meer werken in de zorg voor kwetsbare patiënten. Dat heeft het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Bosch woensdag bepaald.

19 uur geleden
Honderden ziek na bezoek aan feesttent in Stuttgart

STUTTGART (ANP/DPA) - Honderden mensen die afgelopen weekend naar een lentefeest in Stuttgart zijn gegaan, hebben maag- en darmklachten gekregen. De gemeente Stuttgart spreekt volgens plaatselijke media van een enorme uitbraak, met zeker driehonderd mensen met klachten. Die komen waarschijnlijk van een virusinfectie die naar het zich laat aanzien in een feesttent is opgedoken. Alle mensen die ziek zijn geworden hebben voor zover bekend dezelfde feesttent bezocht.

19 uur geleden
EU begint onderzoek naar Chinese markt voor medische apparatuur

BRUSSEL (ANP/RTR) - De Europese Unie is woensdag een onderzoek gestart naar Chinese overheidsopdrachten voor medische apparatuur uit eigen land. Hiermee wil de EU bepalen of Europese leveranciers wel eerlijke toegang hebben tot de Chinese markt.

23 uur geleden
Toetsingscommissie vindt euthanasie van drie mensen onzorgvuldig

DEN HAAG (ANP) - Artsen zijn bij de euthanasie van drie mensen in de fout gegaan. De manier waarop de mensen zijn overleden, verliep niet zorgvuldig. Het gebeurt niet vaak dat de toetsingscommissies voor euthanasie tot zo'n oordeel komen.

1 dag geleden
Mazelen kunnen ook jaren later nog dodelijk zijn, zegt RIVM-arts

BILTHOVEN (ANP) - Als mensen mazelen oplopen, kunnen ze daar jaren later nog aan overlijden, wanneer de ziekte zelf allang voorbij is. Op lange termijn kan een mazelenbesmetting leiden tot SSPE. "Dat is een vorm van hersenontsteking. Die is progressief en leidt in enkele jaren tot de dood", zegt Helma Ruijs, arts infectieziektenbestrijding bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden