Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VWS maakte bij 3 organisaties fout in mail over app CoronaMelder

VWS maakte bij 3 organisaties fout in mail over app CoronaMelder

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Volksgezondheid heeft in totaal 116 organisaties benaderd met de vraag of zij via hun eigen kanalen de nieuwe app CoronaMelder onder de aandacht willen brengen. Bij drie van deze organisaties is in de communicatie niet goed benadrukt dat het gebruik van de app volledig vrijwillig is, meldt zorgminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Aanleiding is de ophef over een mail die VWS stuurde aan de Nederlandse Vereniging van Maaltijdbezorgers. Daarin stelt het departement voor om aan de werknemers te vragen de app te downloaden. "Dit had niet mogen worden voorgesteld", schrijft De Jonge. VWS had dat al via een woordvoerder gemeld, maar de Kamer wilde er meer van weten. Alle partijen hameren juist op vrijwilligheid en willen geen directe én indirecte druk om de app te gebruiken. Dat wordt ook in de wet vastgelegd.

De Jonge heeft juristen laten kijken naar de communicatie met de 116 organisaties. Naast de e-mail aan de maaltijdbezorgers ging het ook verkeerd bij PostNL en de ANWB, aldus De Jonge. Ook bij hun is niet goed gemeld dat het gebruik van de app altijd vrijwillig is. Deze twee clubs zijn inmiddels benaderd hierover.

De minister zoekt bij de publiekscampagne steun van organisaties om de CoranaMelder breder onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk doelgroepen. Daarin moet wel de vrijwilligheid worden benadrukt, erkent hij. Volgens De Jonge hanteren ook andere landen deze strategie om bekendheid te geven aan hun app.

Van de 116 benaderde organisaties gaven 44 aan het initiatief te ondersteunen, 32 gingen het nog bekijken, 10 wilden niet meedoen en 30 reageerden niet. De Jonge meldt dat de NS de CoronaMelder op beeldschermen in de treinen onder de aandacht gaat brengen. Schiphol doet hetzelfde via beeldschermen boven de bagagebanden en met banners. Bioscoopketen Pathé zal de app tonen op het witte doek en ook Google zal de app extra zichtbaar maken.

Meer uit Binnenland

Enorme schuifoperatie station Amsterdam Zuid goed verlopen

AMSTERDAM (ANP) - Een enorme schuifoperatie op station Amsterdam Zuid is van vrijdag op zaterdag goed verlopen. Het ging om een precisieklus. Een enorm betonnen dakdeel, van 100 meter lang en met een gewicht van ongeveer 2 miljoen kilo, werd op een reizigerstunnel geschoven. Zo'n honderd geïnteresseerden kwamen de operatie met eigen ogen bekijken, zegt een woordvoerder van Zuidasdok. Dat is het project waar de werkzaamheden deel van uitmaken.

41 minuten geleden
Man overleden na aanhouding met stroomstootwapen in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een 32-jarige man die vrijdagavond werd gearresteerd op de 's-Gravenweg in Rotterdam, is overleden. De politie rukte uit na een melding over een persoon in verwarde toestand en heeft de man met een stroomstootwapen onder controle gebracht. "Kort hierna werd de arrestant onwel", zegt het Openbaar Ministerie.

1 uur geleden
Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol zondag in voor heel Nederland

UTRECHT (ANP) - Rijkswaterstaat stelt ook voor zondag het hitteprotocol in werking vanwege de verwachte hoge temperaturen. Zondag geldt het voor het hele land, zaterdag gaat het om de meeste provincies, meldt een woordvoerder van de organisatie zaterdagochtend. Dit protocol houdt in dat weggebruikers die met pech langs de weg komen te staan, direct worden geholpen.

1 uur geleden
Vrouw (29) overleden door eenzijdig ongeluk Friesland

WITMARSUM (ANP) - Door een eenzijdig ongeluk in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijpenderlaan bij Witmarsum is een 29-jarige vrouw uit de gemeente Sudwest-Fryslân overleden. De politie doet onderzoek naar hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

2 uur geleden
ANWB krijgt meer pechmeldingen door warm weer

DEN HAAG (ANP) - Meer mensen kwamen vrijdag door het zomerse weer met pech stil te staan langs de weg. De ANWB kreeg 11 procent meer meldingen binnen, zegt een woordvoerster van de ANWB. De stijging werd vanwege het warme weer verwacht.

2 uur geleden
NS: veel mensen richting Zandvoort met de trein

ZANDVOORT (ANP) - Reizigers maken "veel gebruik" van de extra treinen die de NS inzet om strandgangers richting Zandvoort te vervoeren. Het gaat om twee treinen per uur extra vanaf Haarlem. De treinen vanaf Amsterdam zijn daarnaast langer, volgens de woordvoerder kunnen er zeker duizend mensen in.

2 uur geleden
Man (26) omgekomen bij ongeluk vlak bij Nieuw-Amsterdam

NIEUW-AMSTERDAM (ANP) - Een 26-jarige man uit Coevorden is omgekomen bij een ongeluk vrijdagavond op de Vierslagenweg, vlak bij Nieuw-Amsterdam (Drenthe). Volgens de politie raakten twee andere inzittenden gewond, een 25-jarige man uit Coevorden en een 22-jarige man uit Klazienaveen.

2 uur geleden